Μετατρέποντας τα σκουπίδια σε χρυσάφι

    Από: Startup Team

Πηγή: fortunegreece.com, του Μπράιαν Ντουμέιν

Ίσως ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια «σκουπίδι». Επειδή, αν επιτύχει η καναδική πρωτοβουλία που μόλις τώρα ξεκινά, τα σκουπίδια θα έχουν πλέον αξία. Η Enerkem, μια εταιρεία με χρηματοδότηση από κολοσσούς όπως η Waste Management και η Valero Energy, έχει πατεντάρει μια διαδικασία που μετατρέπει το ξύλο, τα φυτικά υπολείμματα, το πλαστικό, τα υφάσματα και άλλα υλικά -τα πάντα εκτός από μέταλλο, γυαλί και πέτρα- σε καύσιμο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αυτοκίνητα. Η διαδικασία μπορεί επίσης να μετατρέψει σκουπίδια σε πρώτη ύλη για βιομηχανικά χημικά.

Η Enerkem μαζεύει τα μη-ανακυκλώσιμα απορρίμματα από χωματερές και τα μετατρέπει σε συνθετικό αέριο και στη συνέχεια, μέσω πολλαπλών χημικών βημάτων, σε μεθανόλη ή αιθανόλη. Την τελευταία δεκαετία οι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες προσπαθούν να ανακαλύψουν τον τρόπο μετατροπής των απορριμμάτων σε καύσιμο. Το εμπόδιο είναι ότι η διαδικασία αυτή έχει μεγάλο κόστος, ενώ το παραγόμενο καύσιμο δε μπορεί να ανταγωνιστεί τη βενζίνη ή την αιθανόλη που παράγεται από καλαμπόκι. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι ορισμένες τεχνολογίες μετατροπής απορριμμάτων σε καύσιμο μέσω καύσης μολύνουν το περιβάλλον. Επίσης, η αεριοποίηση απαιτεί πολύ ενέργεια καθιστώντας τη διαδικασία ασύμφορη.

Αντίθετα, η Enerkem υποστηρίζει ότι η διαδικασία που έχει επινοήσει -που πραγματοποιείται μέσα σε κλειστό δοχείο- ελαχιστοποιεί τη μόλυνση του περιβάλλοντος και χρησιμοποιεί χαμηλές θερμοκρασίες και ενέργεια για τη χημική μετατροπή των απορριμμάτων σε συνθετικό αέριο. Η Μαρί-Ελέν Λαμπρί, αντιπρόεδρος στην Enerkem, λέει σχετικά: «θεωρούμε ότι τα οικονομικά δεδομένα της διαδικασίας μας είναι αρκετά ελκυστικά, και σε πλήρη λειτουργία το καύσιμό μας θα είναι ανταγωνιστικό προς την αιθανόλη από καλαμπόκι και τη βενζίνη.»

Διαβάστε περισσότερα εδώ