Τι μας είπε ο Δημήτρης Καλαβρός για το COSMOTE StartUp

    Από: Startup Team

Πηγή: tech.in.gr

Με αφορμή την πρόσκληση COSMOTE StartUp, θέσαμε στον διαδικτυακό επιχειρηματία Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου, γνωστό, μεταξύ άλλων, για την ίδρυση και την διοργάνωση του ΤEDxAthens, μια σειρά ερωτήσεων για το πρόγραμμα της COSMOTE που φιλοδοξεί να εκκολάψει νέες πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις. Στην συνέντευξη, αναλαμβάνουμε ρόλο δυνητικού συμμετέχοντα στο COSMOTE StartUp και επιχειρούμε να αντλήσουμε απαντήσεις σε μάλλον αυτονόητα ερωτήματα για όλες τις ομάδες που έχουν μια καλή ιδέα.

tech.in.gr: Έχω την ιδέα. Αν την μάθουν κι άλλοι, δεν θα έχω τίποτα. Είναι λογικό λοιπόν, να φυλάμε την ιδέα μας σαν φυλαχτό. Γιατί να την αποκαλύψουμε;

Δημήτρης Καλαβρός: Γιατί μια ιδέα η οποία δεν προχωράει στην φάση της υλοποίησης, μένει απλά μια ιδέα, με μηδενική αξία. Και για να την υλοποιήσεις, χρειάζεσαι ομάδα, επενδυτές, συνεργάτες. Άλλους ανθρώπους, με τους οποίους θα μοιραστείς το όραμα σου και αυτοί θα θελήσουν να είναι μέρος του. Επίσης, μέσα από την επικοινωνία της ιδέας σου σε άλλους ανθρώπους θα κερδίσεις κάτι πολύτιμο, γνώμες για αυτό που ετοιμάζεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις κρίσιμα λάθη ή να προχωρήσεις σε βελτιώσεις και αλλαγές στην ιδέα σου.

tech.in.gr: Άσε, ξέρω. Έχω αποκαλύψει την ιδέα μου πολλάκις, χωρίς αποτέλεσμα! Πόσες φορές θα αποτύχω μέχρι να επιτύχω;

Δημήτρης Καλαβρός: Υπάρχει η ιστορία μιας, γνωστής και επιτυχημένης σήμερα, εταιρείας παιχνιδιών, η οποία είχε 51 αποτυχίες πριν τελικά τα «καταφέρει». Μέσα στην διάρκεια ζωής της εταιρείας σου θα κληθείς να πάρεις μερικές χιλιάδες αποφάσεις, οι οποίες θα φέρουν μικρές, ή μεγαλύτερες αποτυχίες ως προς την αρχική ιδέα. Μπορείς να επιλέξεις να τις δεις ως «αποτυχίες». Μπορείς όμως να τις δεις και ως τα καλύτερα μαθήματα που μπορείς να πάρεις. Και να συνεχίσεις με αυτά, ως παρακαταθήκη.

tech.in.gr: Έχω την ιδέα, δεν έχω τα skills. Με ποιους τρόπους μπορεί να συμβάλλει το Πρόγραμμα Cosmote StartUp στην υλοποίηση της ιδέας μας;

Δημήτρης Καλαβρός: Το Cosmote StartUp ουσιαστικά προσφέρει ένα δομημένο και απτό πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης. Με απλά λόγια, επιδιώκει να δώσει λύσεις σε προβλήματα τα οποία οι νέοι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν καν πως υπάρχουν. Θα χρειαστείς ένα χώρο γραφείων; Πρόσβαση και συμβουλές, μέντορες με σημαντική επαγγελματική εμπειρία; Αλήθεια, πως τα πάτε από διάβασμα;

Στο Cosmote StartUp θα έχεις, μεταξύ άλλων, το δικό σου χώρο εργασίας, πρόσβαση και βοήθεια από μέντορες εγνωσμένης αξίας και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά για νέους επιχειρηματίες από την ΕΕΔΕ. Ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την επιχειρηματική σου προσπάθεια σε στέρεες και ουσιαστικές βάσεις. Στο τέλος του προγράμματος μάλιστα, όλες οι ομάδες θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τις ιδέες και την εξέλιξη τους μπροστά σε ενεργούς επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

tech.in.gr: Έχω την καλύτερη ιδέα. Γιατί την απορρίψατε; Κερδίζουν πάντα οι καλύτερες ιδέες;

Δημήτρης Καλαβρός: Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ την λέξη «καλύτερη» για να περιγράψω μια ιδέα, ακριβώς γιατί ως ιδέα κινείται στο επίπεδο του θεωρητικού και κατά συνέπεια δεν μπορεί να κριθεί με αντικειμενικά κριτήρια. Εφόσον μια ιδέα δεν προχωρήσει, αυτό σημαίνει ότι παρουσίαζε ελλείψεις κυρίως σε κάποιο άλλο επίπεδο, με κυριότερα αυτά που συζητήσαμε λίγο πιο πάνω.

Διαβάστε περισσότερα εδώ