Πώς να προετοιμαστείτε για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ

    Από: Startup Team

Πηγή: epidotisimag.gr

Μήνες τώρα αναμένουμε το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που θα ενισχύσει νέους άνεργους που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η προκήρυξη δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα, και δεν έχουμε την «αποκλειστική είδηση» με λεπτομέρειες επί του προγράμματος.

Δεν θα ρισκάρουμε να γράψουμε ποια επαγγέλματα θα επιδοτηθούν, ποιο ποσό θα δοθεί ως επιδότηση και με ποιες προϋποθέσεις, επειδή πολλές φορές ακούγονται φήμες αλλά τελικά η προκήρυξη του αρμόδιου φορέα έρχεται να τις διαψεύσει. Προτιμάμε να σας ενημερώσουμε με εγκυρότητα όταν θα βγει η προκήρυξη, ώστε να είμαστε ακριβείς σε αυτά που γράφουμε.

Μέχρι τότε, το άρθρο αυτό έχει σκοπό να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε, έτσι ώστε μόλις βγει το πρόγραμμα να είστε σε θέση να υποβάλετε την αίτησή σας για επιδότηση.

Μπορεί το τοπίο να είναι κάπως θολό, όσον αφορά τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, αλλά με τα παρακάτω που σας προτείνουμε θα μπορέσετε εγκαίρως να κάνετε την προεργασία που χρειάζεται για να μη χάσετε χρόνο στη συνέχεια.

Τα βήματα προετοιμασίας για τις επιδοτήσεις ΟΑΕΔ απαντούν σε ερωτήματα πολλών αναγνωστών μας που θέλουν να ξεκινήσουν επιχείρηση και να χρηματοδοτηθούν.

Βήμα 1: Κάρτα ανεργίας

Διατηρήστε την κάρτα ανεργίας σας μέχρι να καταθέσετε την αίτηση στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ΟΑΕΔ, και αν δεν έχετε, σπεύσατε να εκδώσετε από τον ΟΑΕΔ που ανήκετε.

Βήμα 2: Εξατομικευμένη παρέμβαση

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τη βεβαίωση εξατομικευμένης παρέμβασης. Αν όχι, ζητήστε την από τον ΟΑΕΔ.

Εξατομικευμένη παρέμβαση είναι η ολιγόλεπτη διαδικασία που ολοκληρώνει κάθε άνεργος, όταν εγγράφεται, σε συνεργασία με έναν σύμβουλο του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για τη συζήτηση που κάνετε με το σύμβουλο για τα επαγγελματικά και εκπαιδευτικά προσόντα σας, καθώς και για τις θέσεις εργασίας που αναζητάτε.

Το πιθανότερο είναι ότι περάσατε από αυτήν τη διαδικασία όταν εγγραφήκατε στον ΟΑΕΔ, οπότε αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναζητήσετε τη βεβαίωση, δηλαδή το αποδεικτικό ολοκλήρωσης της εξατομικευμένης παρέμβασης.

Βήμα 3: Σεμινάριο επιχειρηματικότητας

Προϋπόθεση για ένταξη στο επιδοτούμενο πρόγραμμα θα είναι να έχετε παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας. Δεν πρόκειται για επιδοτούμενα σεμινάρια ούτε για σεμινάρια που γίνονται σε άλλους φορείς, όπως τα ΚΕΚ.

Αποδεκτά είναι αποκλειστικά τα σεμινάρια επιχειρηματικότητας που διοργανώνονται δωρεάν από τον ΟΑΕΔ. Αν δεν έχετε παρακολουθήσει ήδη, κάντε αίτηση στον ΟΑΕΔ της περιοχής σας, για να πάρετε εγκαίρως σειρά.

Το ολιγοήμερο σεμινάριο επιχειρηματικότητας θα σας βοηθήσει να φτιάξετε το business plan που περιλαμβάνεται στην αίτηση του προγράμματος επιχειρηματικότητας. Στο τέλος του θα λάβετε βεβαίωση συμμετοχής. Στην αίτηση επιδότησης θα χρειαστείτε την ημερομηνία ολοκλήρωσης του σεμιναρίου που παρακολουθήσατε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ