plektronio: Τα χειροποίητα πλεκτά της Δήμητρας Δημητρακοπούλου

    Από: Startup Team

Πηγή: lifo.gr, από την Άλκηστη Γεωργίου

Η Δήμητρα είναι Επικοινωνιολόγος και Λέκτορας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγχρόνως, πλέκει τα πιο μοντέρνα, προσεγμένα και χαριτωμένα χειροποίητα αξεσουάρ για μικρούς και μεγάλους που θα δεις ποτέ! Και δημιούργησε το plektronio.

Μια μικρή επιχείρηση που στηρίζεται στο σχεδιασμό και τη δημιουργία των χειροποίητων αυτών πλεκτών.

Μάλιστα, πριν μερικές μέρες η Δήμητρα ξεκίνησε με την βοήθεια των συνεργατών της, μία crowdfunding καμπάνια ώστε να καταφέρει να διευρύνει και να προχωρήσει την ιδέα του plektronio ένα βήμα παραπάνω..

Η ίδια μας εξηγεί καλύτερα..

Τι είναι το plektronio;

Το plektronio είναι μια νέα μικρή επιχείρηση που στηρίζεται στο σχεδιασμό και τη δημιουργία χειροποίητων πλεκτών που συνδυάζουν την απλή και παραδοσιακή τέχνη του πλεξίματος με μοντέρνα και πρωτότυπα σχέδια. Η καινοτομία του plektronio είναι ότι δίνουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσει και να δημιουργήσει ο καθένας το πλεκτό του όπως ακριβώς το θέλει, επιλέγοντας το μέγεθος, τους χρωματισμούς συνδυασμούς και τα αξεσουάρ. Έτσι φτιάχνουμε πλεκτά τόσο μοναδικά όσο ο καθένας μας αφού δεν προσαρμόζονται μόνο στα μέτρα μας αλλά και στο προσωπικό μας γούστο.

Από πότε άρχισες να πλέκεις; Ποιος σου έμαθε;

Η σχέση μου με το πλέξιμο δεν ξεκινά παραδοσιακά δίπλα σε μια μαμά ή γιαγιά, παρόλο που ως παιδί έχω φορέσει άπειρα πλεκτά από τα χέρια τους. Έμαθα να πλέκω πριν από λίγα χρόνια μέσα από έναν κύκλο σεμιναρίων που ξεκίνησα ως χόμπι. Ήταν μεγάλος έρωτας από την αρχή! Μετά ακολούθησαν άπειρες ώρες πρακτικής, δοκιμάζοντας διαφορετικές πλέξεις και ακόμα περισσότερες…ξηλώνοντας, για να διορθωθούν λάθη και να τελειοποιήσω την τεχνική μου. Με βοήθησαν επίσης πάρα πολύ τα online μαθήματα για πλέξιμο και βελονάκι από οργανωμένα σεμινάρια στο ίντερνετ.

Αλήθεια, πότε κατάλαβες ότι..πιάνουν τα χέρια σου;

plektronio: Τα χειροποίητα πλεκτά της Δήμητρας Δημητρακοπούλου

Από πολύ μικρή ηλικία μου άρεσαν οι κατασκευές και οι χειροτεχνίες και πειραματιζόμουν με διάφορα υλικά και τεχνικές. Και τώρα ακόμα, παρόλο που το πλέξιμο καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μου, έχω διάφορες δημιουργικές ασχολίες, όπως ραπτική ή κατασκευή υφασμάτινων κουμπιών, τα οποία και χρησιμοποιώ στα πλεκτά μου.

Και πόσες ώρες την μέρα έπλεκες όταν ξεκίνησες; Πότε, με ποια αφορμή, σκέφτηκες να ασχοληθείς με αυτό επαγγελματικά;

Δεν είχε ωράριο! Όποτε έβρισκα έστω και λίγο χρόνο ελεύθερο. Την περίοδο που πρωτοασχολήθηκα με το πλέξιμο, περίμενα να γεννηθεί η μικρή μου βαφτιστήρα, Έλλη, και σαν ανυπόμονη νονά, ήθελα να της ετοιμάσω ένα ξεχωριστό δώρο από τα χεράκια μου. Έτσι της έπλεξα τα πρώτα της λευκά πλεκτά παπουτσάκια διακοσμημένα με μικρά ξύλινα κουμπιά.   Από εκεί και μετά, το ένα έφερε το άλλο. Το απλό, μοντέρνο τους σχέδιο σε συνδυασμό με το χειροποίητο ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από τα πλεκτά «παπαλάκια» που ξέραμε από τις γιαγιάδες μας.  Κάπως έτσι ξεκίνησε η πρώτη μου σειρά από πλεκτά βρεφικά παπουτσάκια. Σύντομα συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να πλέκω για τα παιδιά ολοένα και περισσότερων φίλων μου, δοκιμάζοντας διαφορετικά σχέδια, χρώματα και αξεσουάρ που ταίριαζαν στο γούστο και στην προσωπικότητά τους.   Μετά από λίγο καιρό και βλέποντας ότι το ενδιαφέρον διαρκώς αυξανόταν, αποφάσισα να το ξεκινήσω ως επιχείρηση, διευρύνοντας τα σχέδια και τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται τα πλεκτά μου, καθώς πλέον έχω σχέδια και μεγέθη για μεγαλύτερα παιδιά αλλά και για ενήλικες.

Τι έκανες πριν το plektronio; Ποιες δημιουργικές ή άλλες ανάγκες σε έκαναν να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση με πλεκτά;

Ό,τι κάνω ακόμα και τώρα. Εργάζομαι στο χώρο της επικοινωνίας και ταυτόχρονα ακολουθώ ακαδημαϊκή καριέρα.   Τo plektronio δεν ξεκίνησε ως ανάγκη για δουλειά αλλά ως ανάγκη για δημιουργία. Έχω πιστέψει πολύ σε αυτό το εγχείρημα και έχω επενδύσει πολλή από την ενέργειά μου και το χρόνο μου σε αυτό. Από τη στιγμή που διαπιστώνω ότι έχει ανταπόκριση, θα το εξελίξω όσο μπορώ.   Αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλη παραγωγή χειροποίητων πραγμάτων, είναι ένα χαρακτηριστικό της εποχής. Με ενδιαφέρει, όμως, να το προχωρήσω πολύ πέρα από έναν άνθρωπο που απλά πλέκει. Γι’ αυτό και αποφάσισα να σχεδιάσω και να πραγματοποιήσω το επόμενό μου επιχειρηματικό βήμα μέσα από την crowdfunding καμπάνια μου στην πλατφόρμα του Indiegogo.

Αλήθεια, πώς ξεκίνησε το crowdfunding; Ποιος είναι ο στόχος;

Η crowdfunding καμπάνια στο Indiegogo βασίστηκε στην απόφαση να προχωρήσω την ιδέα του plektronio ένα επίπεδο παραπάνω από μια απλή ατομική επιχείρηση που βασίζεται στις δυνατότητες ενός ατόμου για να βγάλει μια σειρά από παραγγελίες. Καταρχήν για την καμπάνια συνεργαστήκαμε μια ομάδα φίλων που θέλησαν να στηρίξουν το plektronio, δουλεύοντας με συνέπεια και επαγγελματισμό τόσο ως προς τους χρόνους όσο και ως προς το αποτέλεσμα.   Ο Ηρακλής Κούρτης σχεδιάζει το επιχειρηματικό μοντέλο, η Μαργαρίτα Δημητριάδου δημιουργεί την εταιρική ταυτότητα, ο Αντώνης Πετρούλιας επιμελείται όλα τα βίντεο, ο Άρης Ράμμος φωτογραφίζει όλα τα σχέδια, η Ελεονώρα Κανάκη αναλαμβάνει το styling, ο Θάνος Φουλούλης αναπτύσσει τις διαδικτυακές εφαρμογές.   Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί συνδυαστικά μια πρωτότυπη διαδικτυακή πλατφόρμα, ειδικά για το plektronio, η οποία δεν θα είναι απλά ένα ακόμα eshop. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια πλατφόρμα που θα  επιτρέπει να σχεδιάσετε και να παραγγείλετε το πλεκτό σας ακριβώς όπως εσείς θέλετε, επιλέγοντας το μέγεθος, τους χρωματικούς συνδυασμούς και τα αξεσουάρ του. Η φιλοσοφία του επιχειρηματικού μας μοντέλου στηρίζεται στο να επιτρέπει να επιλέγετε εσείς οι ίδιοι όλες τις παραμέτρους που αφορούν τα πλεκτά σας. Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις παραγγελίες μας, συνδυάζοντας τη μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα του χειροποίητου με την έγκαιρη παράδοση της παραγγελίας, χρειαζόμαστε το σχεδιασμό μιας εξειδικευμένης και ευέλικτης γραμμής παραγωγής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ