Θες να εργαστείς ως Ελεύθερος Επαγγελματίας; (Μέρος 1ο)

    Από: Startup Team

Η εργασία του ελεύθερου επαγγελματία είναι απ’ τις πιο συνηθισμένες παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι μόνο στις ΗΠΑ, το 1/3 του συνόλου των εργαζομένων απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ποιος όμως θα μπορούσε να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας;

Αν και υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες, τυπικά θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε έχει κάποια ειδίκευση να εργάζεται και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που σταματούν τους εργαζόμενους να απασχοληθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως η ανασφάλεια για την εργασία, η έλλειψη εμπιστοσύνης και τα αυστηρά deadlines που απαιτούνται. Ένα απ’ τα σημαντικότερα κωλύματα όμως είναι και η έλλειψη γνώσης. Αρκετοί «μελλοντικοί ελεύθεροι επαγγελματίες» δεν ξεκινούν να εργάζονται μόνοι τους, γιατί απλά δεν ξέρουν πώς να ξεκινήσουν.

Μέσα στο πλαίσιο της επαγγελματικής εξέλιξης των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο, βήμα προς βήμα, στο πώς μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να εργάζεσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Βήμα πρώτο: Προσδιόρισε τις δεξιότητές σου

Για να ξεκινήσεις να εργάζεσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να δώσεις στην «αγορά» κάτι που χρειάζεται. Με άλλα λόγια, το επάγγελμά σου θα πρέπει να καλύπτει κάποια ανάγκη της αγοράς για να μπορείς αν βρεις πελάτες.

Κάποια επαγγέλματα που συχνά αναζητάει η αγορά είναι:

  • Δημοσιογράφος, συντάκτης
  • Γραφίστας
  • Δικηγόρος
  • Τεχνικός
  • Φωτογράφος

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιοριστείς σ’ αυτά. Βλέποντας τα ταλέντα και τις δεξιότητές σου και κάνοντας μια αναζήτηση και έρευνα για την αγορά που σ’ ενδιαφέρει, μπορείς να εξετάσεις τις πιθανότητες που θα σε βοηθήσουν να δικτυωθείς με την αγορά και τελικά να επεκτείνεις τη δουλειά σου.

Βήμα δεύτερο: Παρουσίασε τον καλύτερο εαυτό σου

Εφόσον έχεις κατασταλάξει στις δεξιότητες και τα επαγγελματικά πεδία που σ’ ενδιαφέρουν, το επόμενο βήμα είναι να αποδείξεις στους μελλοντικούς πελάτες σου τις δυνατότητές σου.

Για παράδειγμα, σε κάποια επαγγέλματα, όπως τα πιο δημιουργικά, είναι εύκολο να παρουσιάσεις όσα έχεις κάνει.

Αξιολόγησε έξυπνα την προϋπηρεσία που πιθανώς έχεις ή και τα δείγματα της δουλειάς σου και παρουσίασέ το μέσα από κάποιο προσωπικό site, blog ή ακόμα και τα social media.

Απ’ την άλλη μεριά, αν δεν ασχολείσαι με κάποιο «καλλιτεχνικό» επάγγελμα θα πρέπει να αποκτήσεις άλλου είδους «αποδεικτικά» της εργασίας σου. Πιθανώς, οι γνώμες παλαιότερων συνεργατών ή εργοδοτών να αρκούν για να σε βοηθήσουν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ