BIC: Η ιστορία του ξυραφιού που κατέκτησε τον κόσμο

    Από: Startup Team

Πηγή: fortunegreece.com, της ΜΑΡΙΑΣ ΑΚΡΙΒΟΥ

Μια από τις εταιρείες που μας απασχόλησαν μέσα στην τρέχουσα χρονιά ήταν και η εταιρεία BIC VIOLEX, όταν τον Φεβρουάριο του 2013 ο Δημήτρης Πισιμισής, Διευθύνων Σύμβουλος της BIC VIOLEX και Παγκόσμιος Διευθυντής Ξυριστικών Λεπίδων του ομίλου BIC, έκατσε στο ίδιο τραπέζι με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και εκπροσώπους άλλων δέκα πολυεθνικών εταιρειών, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επιχειρηματίες κατά τη δραστηριοποίησή τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία θεωρείται από τα δυνατά χαρτιά του ελληνικού επιχειρείν και στηρίζει έμπρακτα την ελληνική οικονομία τόσο με την παραγωγή προϊόντων, όσο και με την απασχόληση εκατοντάδων εργαζομένων. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι 7 στα 10 ξυραφάκια BIC παγκοσμίως είναι ελληνικής κατασκευής. Η καινοτομία είναι στο DNA της εταιρείας δεδομένου ότι τα τελευταία οχτώ χρόνια έχει κατοχυρώσει περισσότερες από 40 ελληνικές πατέντες, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι Έλληνες εργάζονται σκληρά και μεθοδικά.

Νέα μονάδα παραγωγής και επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ ήταν οι δεσμεύσεις της διοίκησης για την τρέχουσα χρονιά. Η υλοποίηση του Business plan ήταν απόρροια του καλού management που επέτρεψε τη διατήρηση των οικονομικών μεγεθών τα τελευταία τρία χρόνια στα ίδια περίπου επίπεδα, με το εξωτερικό να λειτουργεί ως αντίβαρο. Ενδεικτικό είναι ότι σε μια δύσκολη χρονιά όπως το 2011 ο συνολικός κύκλος εργασιών ανήλθε σε 147,3 εκατ. ευρώ και οι εγχώριες πωλήσεις στα 22,3 εκατ. ευρώ, έναντι 23 εκατ. ευρώ το 2010, την ώρα που οι  πωλήσεις στο εξωτερικό ακολούθησαν την ανιούσα αγγίζοντας τα 124,9 εκατ. ευρώ από 106 εκατ. ευρώ το 2010.

Πίσω από τη ΒΙΟΛΕΞ κρύβεται, όμως, μια ιστορία 51 ετών. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε το 1952 από την οικογένεια Πολίτη, η οποία εξειδικευόταν στην παραγωγή ξυριστικών λεπίδεων δύο αιχμών. Η ξυριστική λεπίδα δύο αιχμών, ASTOR και η ιδιαίτερα ανταγωνιστική της τιμή ήταν εκείνα που συνέβαλαν στην καθιέρωση της ΒΙΟΛΕΞ στην αγορά. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 η ASTOR είχε ήδη ξεπεράσει κορυφαίες διεθνείς εταιρίες και ήταν η εταιρία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα. Το 1973 ήταν ορόσημο για την οικογένεια Πολίτη, καθώς ο Σουηδός μηχανικός Kenneth Gyllerstrom, σχεδίασε και παρήγαγε στο Περιστέρι το πρώτο απορριπτόμενο ξυριστικό μιας χρήσεως στον κόσμο. Ήταν μια κατασκευή που άλλαξε τα δεδομένα στον κόσμο των ξυραφιών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ