TEDxAthens 2013: Όλα όσα είδαμε την πρώτη ημέρα

    Από: Startup Team

Πηγή: news247.gr

Χαρτογραφημένες ιδέες σε “αχαρτογράφητα νερά”. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την εμπειρία του TEDxAthens.

Η πρώτη ημέρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών περιελάμβανε 14 ομιλίες, perfomances, μουσικές και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε ανθρώπους που διψούσαν για γνώση. Για μετάδοση και λήψη γνώσης, μέσα από προσωπικέ ιστορίες επιτυχίας, αλλά και μέσα από όνειρα και επιδιώξεις που σε κάποιους μπορεί να φαντάζουν τρελά, για άλλους όμως είναι καθημερινότητα.

Η εκδήλωσε ξεκίνησε με ακροβατικά από τους “Arial Acrobats” και συνεχίστηκε με την ομιλία του φιλόσοφου Roman Krznaric. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται σαν στοχαστής της κουλτούρας ενώ είναι συγγραφέας βιβλίων για την τέχνη της ζωής. Κεντρικό σημείο του λόγου του ήταν η ανάπτυξη της ιδέας της “ενσυναίσθησης”. Κατά τον ίδιο, η ενσυναίσθηση (empathy) και ο διάλογος μπορούν να αποτελέσουν μέσα κοινωνικής αλλαγής και αιτίες “επανάστασης”.

Arial Acrobats @TEDxAthens 2013

Ποιες ήταν οι συμβουλές του για να ξεκινήσει κανείς τη δική του μικρή επανάσταση;

-Να είσαι παρατηρητικός.

-Να γνωρίζεις αγνώστους.

-Να μαθαίνεις ιστορία.

-Να δημιουργίες “περιπέτειες” μέσα από πειραματισμούς.

-Να χρησιμοποιείς την τεχνολογία με σύνεση.

-Να γίνεσαι παράδειγμα για τους άλλους με τη ζωή σου, όπως ο Μαντέλα.

-Να δίνεις βάση στην καθημερινή αυτογνωσία και την αυτοκριτική.

 

Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε ο Χάρης Ιωάννου. Ο ίδιος ήταν 17 χρονών όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στη σκηνή και παρουσίασε το “εξωσκελετικό χέρι”, τον “εξωσκελετό”. Ένα project ενίσχυσης δύναμης και υποβοήθησης κινήσεων παλάμης για άτομα με κινητικά προβλήματα. Το κόστος κατασκευής του εξωσκελετού του Χάρη έχει πέσει στα 100€ από τα 450€ και είναι έτοιμος για παραγωγή.

Φέτος, πήρε μέρος στο Google Science Fair 2013. Ήταν ένας από τους 15 finalist και ο μοναδικός Ευρωπαίος. Παρά τις επιτυχίες του, δηλώνει έτοιμος να δώσει μάχη στην Ελλάδα και να μην φύγει ακόμα για τα ξένα, όντας φοιτητής του Πολυτεχνείου.

Μετά τον Χάρη Ιωάννου, ακολούθησε η παρουσίαση του περιοδικού δρόμου των αστέγων, της “Σχεδίας”, από τον συγκινημένο Χρήστο Αλεφάντη.

Η “Σχεδία” :

είναι το πρώτο ελληνικό περιοδικό που πωλούν άστεγοι και άνεργοι για να αποκτήσουν κάποιο εισόδημα. “Άνθρωποι σαν κι εμάς που έτυχε να βρεθούν χωρίς εισόδημα σε μια δύσκολη φάση της ζωής μας”, όπως είπε ο Χ. Αλεφάντης. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης τελείωσε υπό τις νότες τηςΈλλης Πασπαλά.

“Το μόνο που με τρομάζει, είναι ο καθρέφτης της μετριότητας μου”, ανέφερε η ίδια.

Μια από τις ομιλίες που κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού, ήταν εκείνη των αρχιτεκτόνων του Rethink Athens. Οι αρχιτέκτονες Γιάννης Τσιώμης και Παναγιώτης Τουρνικιώτης ξανασχεδιάζουν το κέντρο της Αθήνας, προσπαθώντας να το κάνουν πιο ανθρώπινο. “Το κέντρο της πόλης, είναι η καρδιά της ζωής μας”, ήταν το “μότο” τους. Η έρευνα τους αφορά τον ανασχεδιασμό του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.

Η σκυτάλη δόθηκε στην Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου που δημιούργησε το 2010 την ιατρική και ανθρωπιστική ΜΚΟ “Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ”.

Η αποστολή της, είναι η οργάνωση χειρουργίων αλλά και η εκπαίδευση ανθρώπων στην Αιθιοπία. Τα τελευταία χρόνια, η δράση της εστιάζει και στη χώρα μας. Η ΜΚΟ έχει εμβολιάσει στην Ελλάδα πάνω από 1.800 παιδιά από ανασφάλιστες οικογένειες. Και συνεχίζει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ