Ευρωπαϊκός διαγωνισμός για την ανάδειξη νέων επιστημόνων

    Από: Startup Team

Σκοπός του ευρωπαϊκού διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία της Πολωνίας, τον Σεπτέμβριο του 2014 είναι να εντοπίσει ταλαντούχους νέους έως 21 ετών και να τους δώσει κίνητρα και ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση με ευρύτατη συμμετοχή από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις Η.Π.Α., την Κίνα, τη Ρωσία, τον Καναδά, κλπ.

Φέτος διοργανώνεται ο «26ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για Νέους Επιστήμονες έτους 2014». Στον 25ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα τον Σεπτέμβριο του 2013, συμμετείχαν Νέοι Επιστήμονες από 37 χώρες, οι οποίοι παρουσίασαν συνολικά 85 εργασίες.

Ποιοι νέοι θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, πρέπει να υποβάλουν εργασία ατομική ή ομαδική. Οι ομάδες θα πρέπει να έχουν μέγιστο αριθμό 3 ατόμων.

Η εργασία θα είναι πρωτότυπη επιστημονική μελέτη ή ευρεσιτεχνία που οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα έχουν επινοήσει, επεξεργαστεί και καταγράψει και η οποία αρχικά θα υποβληθεί με την μορφή γραπτής αναλυτικής περιγραφής.

Όσοι επιλεγούν στο πρώτο αυτό στάδιο, θα κληθούν να προχωρήσουν στην κατασκευή των σχεδίων (projects) που έχουν υποβάλει.

Γίνονται δεκτά σχέδια από όλα τα πεδία επιστημονικής έρευνας: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Μηχανική, Βιολογία, Γεωλογία, Περιβαλλοντική, Πληροφορική, Κοινωνικές Επιστήμες κ.λ.π.

Η ηλικία των διαγωνιζόμενων θα πρέπει να είναι κάτω από τα 21 έτη την τελευταία ημέρα του μήνα που πραγματοποιείται ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός, δηλαδή το Σεπτέμβριο 2014, αλλά πάνω από τα 14 έτη την πρώτη ημέρα του ίδιου μήνα.

Όσον αφορά στους φοιτητές / σπουδαστές, οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει την επιστημονική μελέτη τους / ευρεσιτεχνία πριν την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση και να μην έχουν ολοκληρώσει το πρώτο έτος σπουδών σε Πανεπιστήμιο / ΤΕΙ / ΙΕΚ / Κολλέγιο, μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού.

Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων.

Στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό θα συμμετάσχουν τα σχέδια που θα διακριθούν με πρώτο βραβείο του σχετικού επιστημονικού πεδίου στον αντίστοιχο Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων. Σχέδια τα οποία θα αποσπάσουν δεύτερα ή τρίτα βραβεία δεν προκρίνονται για συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

Βραβεία

Με βάση την παράγραφο 11 του άρθρου 38 του ν. 4115/2013 (ΦΕΚ 24, τ. Α΄), οι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου, οι οποίοι κατά τη διάρκεια φοίτησής τους στο Λύκειο διακρίθηκαν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες με την απονομή σε αυτούς του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου, καθώς και ειδικής διάκρισης εγγράφονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε πανεπιστημιακά τμήματα, εφόσον για την εισαγωγή τους σε αυτά το μάθημα στο οποίο έχουν διακριθεί εξετάζεται ως μάθημα κατεύθυνσης.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η παρουσίαση των εργασιών στα μέλη της Κριτικής Επιτροπής γίνεται από τους ίδιους τους υποψηφίους και βραβεύονται τα πιο πρωτότυπα και καινοτόμα σχέδια.

Στους συμμετέχοντες θα καλυφθούν τα έξοδα μετάβασης, διαμονής και διατροφής.

Από τις εννέα πρώτες εργασίες που θα διακριθούν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, οι τρεις καλύτερες θα κερδίσουν από €7.000 η καθεμία, οι επόμενες τρεις από€5.000 και ακόμα τρεις από €3.500.

Επιπλέον, παρέχεται στους νικητές αλλά και σε άλλους διακριθέντες η δυνατότητα να τοποθετηθούν σε διεθνούς φήμης ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα για μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εργασία των εκεί ερευνητών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ