Startups 102: Στελέχωση startup

    Από: Startup Team

Σε αυτό το post θα μιλήσουμε για την στελέχωση των start-ups, σε συνέχεια του: Startups 101: Ορισμός και παρερμηνείες.

Πριν πολλά πολλά χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, πριν την έκρηξη του Internet, ο Αμερικάνος Mark Stephens έγραψε στο βιβλίο “Accidental Empires” πως υπάρχουν τρία αρχέτυπα εργαζόμενου στις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας: “κομάντος”, “πεζικό” και “αστυνομία” (commandos, infantry και police). Στο κεφάλαιο “On the beach” χρησιμοποιείται η αναλογία στρατιωτικής κατάληψης μιας περιοχής: Οι κομάντος ξεκινούν για να αντιμετωπίσουν το χάος και τα πρώτα στάδια της επιχείρησης και συνεχίζει το πεζικό μέχρις ότου επιβληθεί η τάξη. Στο τέλος όταν έχει επιβληθεί κάποιο ικανοποιητικό επίπεδο τάξης και ελέγχου, μια δύναμη αστυνομικού χαρακτήρα διατηρεί και εμπεδώνει την κατάσταση, αντιδρώντας σε μικροεντάσεις που αναγκαστικά προκύπτουν (ο συγγραφέας αναφέρεται σε στρατιωτικές δυνάμεις με αστυνομικό χαρακτήρα, όπως οι Gendarmeries).

Ίσως να συναντήσει κανείς τους παρακάτω αρχέτυπους με διαφορετικά, πιο politically correct, ονόματα όμως η ουσία της κατηγοριοποίησης παραμένει η ίδια.

!command:social!

Οι κατηγορίες

Η κατηγοριοποίηση έχει να κάνει κυρίως με δυο ζητήματα: με ποια νοοτροπία αντιμετωπίζει κάποιος το αντικείμενό του και με ποιον τρόπο αντιδρά σε συνηθισμένες ή και απρόοπτες/δύσκολες καταστάσεις. Η χρήση αρχετύπων έχει να κάνει με τις ανάγκες της ανάλυσης, δεν έχουμε αναγκαία ένα προς ένα αντιστοιχία με καταστάσεις και ανθρώπους. Επιτρέψτε μου να αναφέρω περιστατικά από την δικιά μου πορεία, μιας και τα έχω “ζήσει” :).

Κομάντο

Ο τύπος Κομάντο, συναντάται και ως “ninja”, είναι αυτός που όχι μόνο αγαπά αλλά ταυτόχρονα “ζει” το αντικείμενό του, ενώ παράλληλα διαθέτει και σχετικό ταλέντο. Διαθέτει μεγάλη γκάμα δεξιοτήτων σε ικανοποιητικό βαθμό. Σε μερικές από αυτές μπορεί να αριστεύει.

Στον χώρο της πληροφορικής είναι αυτός ο οποίος μαθαίνει μια καινούρια γλώσσα προγραμματισμού γιατί τη θεωρεί ενδιαφέρουσα, εγκαθιστά στο PC του μια διανομή linux που σχεδόν κανείς δεν έχει ακούσει ποτέ, αγοράζει ένα raspberry Pi για να “πειραματιστεί” ή κατεβάζει το SDK του Android για να δει “πως δουλεύει”, χωρίς για τα παραπάνω να υπάρχει κάποιο αντικείμενο άμεσα σχετιζόμενο με τα καθημερινά του καθήκοντα.

Ποιά λύση προτείνει σε κάποιο πρόβλημα: Από το σύνολο των πιθανών επιλογών προτείνει αυτή που είναι η πλέον τεχνικά ορθή, ακόμα και αν αυτό σημαίνει υπέρμετρο κόπο ή αλλαγές στην υλοποίησή της. Πρέπει να χρησιμοποιούμε το σωστό εργαλείο κάθε φορά για το αντίστοιχο πρόβλημα. Παράδειγμα: Θα χρησιμοποιήσουμε Rails για τα πρώτα στάδια του προϊόντος διότι βοηθάει στο να έχουμε γρήγορα αλλαγές στο σύστημα (iterations), ενώ έχει επιπλέον όλα τα features που χρειαζόμαστε. Μπορεί να μην υπάρχει εμπειρία σε κανέναν από εμάς αλλά θα μάθουμε στην πορεία.

Πώς μαθαίνει: Μιλώντας με άλλους σε αντίστοιχο επίπεδο, σε συναντήσεις άτυπες ή όχι, συνέδρια, events. Θέλει να πάρει κατευθύνσεις και να ασχοληθεί αργότερα.

Πώς αντιμετωπίζει τη διαφωνία σε κάποιο θέμα δουλειάς: Αφήνοντας τα “εγώ” παράμερα, προσπαθεί να δει ποια είναι η πλέον ορθή άποψη, την οποία υιοθετεί. Μπορεί να την έχει διατυπώσει αυτός ή κάποιος άλλος, κάποιος με παρουσία στην εταιρία δέκα χρόνων ή μιας μέρας: Δεν παίζει κανένα ρόλο.

Στόχος του είναι η συνεχής βελτίωση των συστημάτων που εμπλέκεται και να γίνει το“σωστό”.

Πεζικό

Έμπειρος, αποτελεσματικός και ικανός, με βάθος. Διαθέτει μικρή γκάμα δεξιοτήτων, σε επίπεδα όμως τελειότητας. “Το ‘χει”, ενώ επίσης σέβεται ιεραρχίες και εμπνέει εμπιστοσύνη.

Στην πληροφορική εκφράζει το αρχέτυπο που διαβάζουμε σε αγγελίες για κάποια θέση senior: “5 χρόνια εμπειρία σε .net 14″, “βαθιά γνώση J2EE”. Μπορεί να είναι database administrator που μπορεί να εξηγήσει πως βγαίνουν query plans, σε λεπτομέρεια που μπορεί να δυσκολεύει έναν commando. Θέλει να κάνει την δουλειά του σαν σωστός επαγγελματίας και να αξίζει αδιαμφισβήτητα τον μισθό του. Δεν θα εγκαταστήσει κανένα android SDK εκτός εάν του ζητηθεί κάποια εφαρμογή για κινητά.

Ποιά λύση προτείνει σε κάποιο πρόβλημα: Μεταξύ παρούσας κατάστασης και της ιδανικής κατάστασης, την οποία βρίσκει ελαφρώς θεωρητική, θα αναζητήσει μια “χρυσή τομή”. Στόχος είναι ένας ειλικρινής και τίμιος συμβιβασμός, χτισμένος στα θεμέλια του ρεαλισμού. Παράδειγμα: Μπορεί η Java να μην έχει τόσο καλά web frameworks αλλά οι περισσότεροι υπάλληλοί μας το γνωρίζουν αυτό και έχουμε επενδύσει αρκετά, επομένως η web εφαρμογή που θέλουμε θα γραφτεί σε Spring ή Grails που μοιάζει μεν με rails αλλά βασίζεται σε Java.

Πώς μαθαίνει: Πηγαίνοντας σε συναντήσεις, συνέδρια και events, όχι για “κατευθύνσεις” αλλά για να δει τις παρουσιάσεις ή να συμμετέχει στα workshops. Μερικές φορές αγοράζει αυτός ή η εταιρία του ένα από τα βιβλία της σειράς “for dummies” ή “Μάθετε Linux σε μια εβδομάδα”, το οποίο ξεφυλλίζει τις καθημερινές στο σπίτι ή στα διαλείμματα για φαγητό.

Πώς αντιμετωπίζει την διαφωνία σε κάποιο θέμα δουλείας: Σέβεται επίσης την γνώμη των “παλαιότερων” ως φορέων εμπειρίας. Επίσης δεν θεωρεί ότι προσφέρει με το να εκφέρει γνώμες που αναταράσσουν το status quo του οργανισμού, όπως το να διαφωνήσει ανοικτά με την άποψη της προϊστάμενης του, που κατέλαβε την θέση αυτή επειδή είναι η ερωμένη του ιδιοκτήτη.

Στόχος του είναι να “γίνει η δουλειά” και να επιτευχθούν οι στόχοι του οργανισμού.

Διαβάστε περισσότερα στο tnfy.gr

 

Dimitrios Mistriotis

CoFounder/CTO at Cypsel – www.cypsel.com .Computer Geek next door.Follow me on Twitter @dimist – twitter.com/@dimist. Connect: linkd.in/1j6jyte