Με τη δύναμη των clusters –και φάρο τη «Σχολή των Αθηνών»

    Από: Startup Team

Στο αθηναϊκό στρατηγείο του Corallia, στο Μαρούσι –το άλλο είναι το Corallia Innohub, στην Πάτρα– βλέπεις το μέλλον fast forward, ειδικά αν περιηγηθείς στον εκθεσιακό χώρο, όπου παρουσιάζονται καινοτομικά προϊόντα –από νανοτεχνολογία μέχρι διαστημική τεχνολογία– των εταιρειών που βρίσκονται υπό την αιγίδα του. Το Corallia είναι η επιχειρηματική ερμηνεία της συνεργασίας σε έναν κόσμο που γίνεται πλανητικός. Προωθεί την οργανωμένη διαχείριση και την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών (clusters) έχοντας στόχο τη δημιουργία καινοτομικών «οικοσυστημάτων» με έμφαση στην τεχνολογία και την πληροφορική. Και είναι ένα όραμα με αποτέλεσμα: το 2011 ο κύκλος εργασιών των clusters που υποστηρίζει το Corallia ξεπέρασε τα 7 δις ευρώ, με πολλές από τις επιχειρήσεις να είναι πλήρως εξαγωγικές. Ο Βασίλης Μακιός, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο γενικός διευθυντής του Corallia, πολύπλευρος και ευρυμαθής, έχει το χάρισμα του δασκάλου. Στη διάρκεια του γεύματος στο Inno Café, στο χώρο του Corallia, μιλήσαμε για φιλοσοφία, για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, αλλά και για την τέχνη. Η συζήτηση, αναπόφευκτα, πέρασε στη «Σχολή των Αθηνών», τον περίφημο αναγεννησιακό πίνακα του Ραφαήλ, που κοσμεί την είσοδο του Corallia. Και, όπως υποστηρίζει ο Βασίλης Μακιός, η αναβίωση μιας νέας «Σχολής των Αθηνών» μέσω της συνεργασίας μπορεί να γίνει ένας οδικός χάρτης για ένα καλύτερο μέλλον στην επιστήμη, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Αξιοποιώντας το εργαλείο των clusters κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε, ουσιαστικά, μια νέα βιομηχανία στην Ελλάδα και, παράλληλα, να βάλουμε τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογικής έρευνας και καινοτομίας, κάτι που πριν από μερικά χρόνια φάνταζε ακατόρθωτο. Ακόμη μια σημαντική κατάκτηση είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Πανεπιστημίων και εταιρειών, μέσω διαφόρων δράσεων που υλοποιούμε, μια σχέση που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και προόδου σε ολόκληρο τον κόσμο. Δημιουργήσαμε ολοκληρωμένες δομές για την ανάπτυξη νέων και μικρών επιχειρήσεων, ειδικά στους τομείς της τεχνολογίας, προσφέροντας, ήδη από το 2006, εξειδικευμένες υπηρεσίες και επιμέρους παροχές για την επιτάχυνση της επιχειρηματικότητας σε τεχνολογικούς τομείς. Κυρίως, όμως, αισθάνομαι ότι κατορθώσαμε να αναδείξουμε μια παραγωγική, καινοτόμο, εργατική, δημιουργική, ταλαντούχα Ελλάδα, να προσφέρουμε όραμα στους νέους, που τόσο το χρειάζονται προκειμένου να ξεπεράσουν κοινωνικές ή άλλες αντιστάσεις και να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Να δημιουργούν, να προσφέρουν και να γίνονται ολοένα πιο χρήσιμοι άνθρωποι και επαγγελματίες για την κοινωνία. Τέλος, πιστεύω ότι το Corallia κατάφερε να πλαισιώσει και να οργανώσει με συστηματικό τρόπο, επιμονή και υπομονή πολλά καλά της χώρας, σε πολιτικό, επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επαγγελματικό επίπεδο και να τα αναδείξει ως «σημαίες» για τις καινούριες φουρνιές των νέων που προσγειώνονταν απότομα σε μια κοινωνία μολυσμένη από αρνητικές ειδήσεις, διαφθορά, ανεργία και τη σύγχρονη οικονομική μετανάστευση που βιώνουμε εντονότατα σήμερα.

!command:ad!

Διαλέξαμε το όνομα Corallia γιατί εκφράζει τις αξίες που διέπουν τη λειτουργία μας, το όραμα και την αποστολή μας. Παραπέμπει στη λέξη κοράλλι, το οποίο αποτελεί ένα πλήρες «οικοσύστημα». Πέρα όμως από αυτό, το όνομα Corallia περικλείει όλες μας τις αξίες όπως: Co: συν (μαζί) Coral: κοράλλι (οικοσύστημα), Core: πυρήνας, Rally και Co-Rally: συναγωνισμός, All: Όλοι, Allia, Alliance: Συμμαχία.

Αυτό που παρατηρώ και με γεμίζει με ιδιαίτερη αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας είναι μια στροφή προς την επιχειρηματικότητα, που πιστεύω ότι θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα, σε οικονομικό, αλλά πρωτίστως σε κοινωνικό επίπεδο. Επιπλέον, οι σημερινοί νέοι δείχνουν ότι έχουν απαιτήσεις και όνειρα για το μέλλον της χώρας και οι άνθρωποι προηγούμενων γενιών, οι οποίοι διαθέτουν γνώσεις και όρεξη, είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τις εμπειρίες τους. Η αλλαγή της νοοτροπίας μας είναι για μένα απαραίτητη, γιατί μόνο τότε θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί σε ό,τι κάνουμε.

!command:social!

Κατ’ αρχήν, έχουμε πάρει μπρος ως προς την τεχνολογία και την πληροφορική. Εννοώ ότι σήμερα υπάρχουν ελληνικές εταιρείες με παγκοσμίου κλάσης επιτυχίες: μια ελληνική εταιρεία αποτελούμενη από πέντε εξαιρετικά ταλαντούχους designers εξαγοράστηκε από εταιρεία αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων, μετά από ενδελεχή ανασκόπηση της διεθνούς αγοράς. Και δεν εξαγοράστηκαν γιατί οι Έλληνες είναι φθηνοί, αλλά γιατί η ομάδα αυτή ήταν μοναδική σε έναν πάρα πολύ εξειδικευμένο τύπο αναλογικού σχεδίου (analog design). Με το παράδειγμα αυτό λοιπόν σας απαντώ ότι μπορούμε να στηριχθούμε στο ανώτατο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας.

Η δυνατότητα των Ελλήνων στην επίλυση «προβλημάτων» είναι υποδειγματική. Έχοντας ζήσει στη Γερμανία και στον Καναδά (στη Γερμανία ως φοιτητής και καθηγητής, και στη συνέχεια στον Καναδά ως καθηγητής) και, συσσωρεύοντας και την εμπειρία μου από την Πάτρα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω για αυτό. Ο Έλληνας έχει μάθει να επιβιώνει σε ένα χαώδες σύστημα κι αυτό τον καθιστά πολύ πιο ευέλικτο στον τρόπο σκέψης για την επίλυση ενός προβλήματος. Με σωστή καθοδήγηση, οργάνωση και πλαίσιο (που αποτελούν στοιχεία-πρόκληση για τη χώρα μας) αυτό το έμφυτο χαρακτηριστικό μπορεί να δώσει λύση σε κρίσιμα ζητήματα εθνικής και παγκοσμίου εμβέλειας. Δεν είναι τυχαίο που Έλληνες επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό, όταν δηλαδή βρεθούν σε ένα οργανωμένο περιβάλλον. Αυτό άλλωστε προσπαθούμε να κάνουμε στο Corallia, να βελτιώσουμε προς αυτή την κατεύθυνση το περιβάλλον, δημιουργώντας βιώσιμα, ολοκληρωμένα οικοσυστήματα καινοτομίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ