Οι δέκα κορυφαίες επιχειρηματικές προσωπικότητες για το 2013

    Από: Startup Team

Η ετήσια λίστα του Fortune περιλαμβάνει στελέχη που διέψευσαν τις προβλέψεις (αγοράζοντας εφημερίδα, αφήνοντας την πολυτέλεια για την Apple), έκαναν μεγάλες ανατροπές και έφεραν κορυφαία αποτελέσματα για τους μετόχους τους.

1. Έλον Μασκ

Οι δέκα κορυφαίες επιχειρηματικές προσωπικότητες για το 2013

Tesla, SpaceX, SolarCity

– Πολιτισμικός αντίκτυπος
– Νο.1 σε έσοδα
– Νο.2 σε κέρδη από μετοχές

Δεν είναι μυστικό ότι ο Έλον Μασκ είναι τριπλή απειλή: ο συνιδρυτής του PayPal μπήκε στο χώρο της αεροναυπηγικής με την Space Exploration Technologies, γνωστή ως SpaceX, ταρακούνησε την αυτοκινητοβιομηχανία με την Tesla Motors και επανασχεδίασε τον ενεργειακό κλάδο με την SolarCity. (Είναι διευθύνων σύμβουλος των πρώτων δύο εταιρειών και πρόεδρος και πλειοψηφικός μέτοχος της τρίτης.)

Όμως, το 2013 ήταν ιδιαίτερα σημαδιακή χρονιά για τον Μασκ καθώς οι επενδυτές και οι καταναλωτές ασπάστηκαν τις ιδέες και το όραμά του. Ύστερα από μια δύσκολη δεκαετία η Tesla έγινε η πιο ελπιδοφόρα αυτοκινητοβιομηχανία στον κλάδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τα έσοδα της Tesla δωδεκαπλασιάστηκαν τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους και η εταιρεία αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις για το έτος. Η μετοχή της έχει τετραπλασιάσει την αξία της από την αρχή του έτους μετά τη διανομή μερικών μερισμάτων. Τέλος, η SpaceX αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την εξερεύνηση του διαστήματος, ενώ τα σχέδια του Μασκ για ένα νέο όχημα μαζικής μεταφοράς που θα συνδέει το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες ενθουσίασαν του Αμερικάνους με την προοπτική μετακίνησης σε υπέρ-υψηλές ταχύτητες.

Οι δημιουργίες του Μασκ τον έχουν ήδη κάνει εξαιρετικά πλούσιο – σύμφωνα με το Bloomberg Wealth η περιουσία του ανέρχεται στα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια – όμως η τόλμη του και η επιμονή του δικαίως τον κατατάσσουν στην πρώτη θέση της λίστας για την Κορυφαία Επιχειρηματική Προσωπικότητα της Χρονιάς του Fortune.

– Άνταμ Λασίνσκι

2. Ο ακτιβιστής επενδυτής

Οι δέκα κορυφαίες επιχειρηματικές προσωπικότητες για το 2013

Από τα αριστερά προς τα δεξία: Καρλ Ίκαν, Τζέφρεϊ Ούμπεν, Ντέιβιντ Άινχορν, Ντάνιελ Λεμπ

Οι ηγέτες του χώρου των επιχειρήσεων έλαβαν μια αυστηρή προειδοποίηση φέτος: Καμία εταιρεία δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να ξεφύγει από την απειλή των όλο και πιο επιθετικών ακτιβιστών επενδυτών. Ο Καρλ Ίκαν και ο Ντέιβιντ Άινχορν αγόρασαν συμμετοχή στην Apple, την ακριβότερη επιχείρηση στον κόσμο (κεφαλαιοποίηση 467 δισεκατομμύρια δολάρια) και απαίτησαν περισσότερα μερίσματα προς τους μετόχους της.

Ο Τζέφρεϊ Ούμπεν επένδυσε στη Microsoft και τέσσερις μήνες μετά μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο ενώ ο διευθύνων σύμβουλος Στηβ Μπάλμερ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η δύναμη των ακτιβιστών επενδυτών δεν είναι ανεξήγητη: μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές τους παρέχουν χρήματα βλέποντας ότι οι αποδόσεις των κεφαλαίων τους ξεπερνούν τις αποδόσεις της αγοράς.

Η J.P. Morgan Chase, PepsiCo, UBS και άλλες μεγάλες εταιρείες δέχονται πιέσεις από ακτιβιστές επενδυτές (ο Ντάνιελ Λεμπ προσπάθησε να κινηθεί για τη Sony.) H υποστήριξη των θεσμικών επενδυτών όμως μπορεί να μειωθεί αν οι αποδόσεις τους απογοητεύσουν.

– Γκέοφ Κόλβιν

3. «Πόνυ» Μα Χουατένγκ

Οι δέκα κορυφαίες επιχειρηματικές προσωπικότητες για το 2013

Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Tencent

Η διαδικτυακή αυτοκρατορία του Μα, η Τencent, έγινε η ακριβότερη μη-κρατική εταιρεία στην Κίνα με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 95 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στην άνοδο της μετοχής της κατά 61% από τις αρχές του έτους. (Οι μετοχές από την πρώτη δημόσια προσφορά το 2004 έχουν κερδίσει 10.000%).

Ο Μα έγινε ένας από τους πλουσιότερους Kινέζους επιχειρηματίες στο χώρο της τεχνολογίας (η περιουσία εκτιμάται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια) και σίγουρα ο πιο ισχυρός. Η Tencent σκέφτεται να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της αμερικανικής Snapchat το Νοέμβριο. Πέρυσι η εταιρεία υπέγραψε ένα συμβόλαιο με την Activision Blizzard που κάνει την Tencent τον αποκλειστικό διανομέα του Call of Duty στην Κίνα.

O Μα ήδη σκέφτεται να επεκταθεί εκτός συνόρων, ενώ σε συνεργασία με έναν άλλο κινέζο δισεκατομμυριούχο, τον ιδρυτή του Alibaba Τζακ Μα, σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο των ασφαλειών.

– Σκοτ Σεντρόβσκι

4. Άντζελα Άχρεντς

Οι δέκα κορυφαίες επιχειρηματικές προσωπικότητες για το 2013

Διευθύνουσα σύμβουλος, Burberry

– Ισχυρότερη Γυναίκα Επιχειρηματίας
– Επανεμφανιζόμενη

Η Άχρεντς είχε ήδη κερδίσει διάκριση ως διευθύνουσα σύμβουλος του βρετανικού οίκου μόδας Burberry. H μετοχή της εταιρείας είχε ανέβει 29% σε σχέση με το μέσο όρο του FTSE που ήταν 10%, παρά τους φόβους για την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και την παρατεταμένη στασιμότητα στην Ευρώπη – και τότε εκείνη κατέπληξε τους πάντες ανακοινώνοντας ότι θα πήγαινε να διευθύνει το ηλεκτρονικό κατάστημα και το δίκτυο λιανικών πωλήσεων της Apple.

Η Άχρεντς αναλαμβάνει τα νέα της καθήκοντα το 2014 και θα τεθεί επικεφαλής ενός δικτύου πωλήσεων περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως (σε σύγκριση με τα 32, δισεκατομμύρια της Burberry). Οι αναλυτές θεωρούν ότι θα έχει ρόλο στον επαναπροσδιορισμό του μέλλοντος της Apple, ιδίως καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας αρχίζουν να δραστηριοποιούνται σε νέους τομείς, όπως οι «φορετές» συσκευές και άλλα αξεσουάρ που θα χρειαστούν στιλιστική επιμέλεια.

Ο τελευταίος διευθυντής του τομέα λιανικών πωλήσεων της Apple έφυγε πριν κλείσει χρόνος. Αν τα καταφέρει, η Άχρεντς θα θέσει ισχυρή υποψηφιότητα για την ανώτατη διοικητική θέση της εταιρείας.

– Μπεθ Κόουιτ

5. Ρηντ Χέιστινγκς/ Τζεφ Μπιούκς (ισοπαλία)

Οι δέκα κορυφαίες επιχειρηματικές προσωπικότητες για το 2013

Διευθύνοντες σύμβουλοι των Netfix και Time Warner

– Επανεμφανιζόμενοι
– Νο.3 σε κέρδη από μετοχές (Netfix)

Πέρασαν τρία χρόνια από την ανακήρυξη του Ρηντ Χέιστινγκς σε Κορυφαία Επιχειρηματική Προσωπικότητα της Χρονιάς από το Fortune. Λίγο μετά ο Τζεφ Μπιούκς, διευθύνων σύμβουλος της Time Warner, συνέκρινε τη Netfix με τον «Αλβανικό Στρατό» – δηλαδή δεν είχε τις δυνατότητες να κυριεύσει στο χώρο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εταιρεία που διοικεί ο Χέιστινγκςείναι ετοιμοπόλεμη.

Έχει προγράμματα που κέρδισαν το βραβείο Emmy (House of Cards) και δημιούργησαν αίσθηση (Orange is the New Black), η μετοχή της εταιρείας έχει ανέβει πάνω από 100% από το 2010 και για πρώτη φορά έχει περισσότερους συνδρομητές από την HBO.

H μετοχή της Time Warner έχει υπερδιπλασιάσει την αξία της τα τελευταία τρία χρόνια ενώ τον περασμένο χρόνο κέρδισε 40%, εξαιτίας της σύστασης σε ανεξάρτητη εταιρεία της Time Inc., του εκδοτικού οίκου του ομίλου. Μόλις ολοκληρωθεί η απόσπαση, ο Μπιούκς θα έχει μια εταιρεία που θα εστιάζει στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

6. Τζεφ Μπέζος

Οι δέκα κορυφαίες επιχειρηματικές προσωπικότητες για το 2013

Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Amazon

– Επανεμφανιζόμενος
– Πολιτισμικός αντίκτυπος

Ο Μπέζος διέψευσε τις προβλέψεις και φέτος θυσιάζοντας την κερδοφορία της εταιρείας για να επεκταθεί σε νέες αγορές. Η εταιρεία που εδρεύει στο Σηάτλ ανέλαβε τη διανομή λαχανικών αυθημερόν και συνεργάζεται με την Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ για παραδόσεις τις Κυριακές σε ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ.

Η πιο τολμηρή του κίνηση ήταν η εξαγορά της εφημερίδας Washington Post έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω του προσωπικού του επενδυτικού κεφαλαίου.

Η εκλεκτική του στρατηγική τον έχει ανταμείψει στο παρελθόν ενώ η τιμή της μετοχής της Amazon συνεχίζει την ανοδική της πορεία έχοντας κερδίσει από τις αρχές του έτους περίπου 40%.

– Τζ. Π. Μανγκάλινταν

Διαβάστε περισσότερα εδώ