Θέλω να εξάγω. Πώς να προωθήσω το προϊόν μου στις ξένες αγορές; (Μέρος ΙΙ)

    Από: Startup Team

Γράφει η Βίκυ Πέππα,

Αν έχετε ήδη δημιουργήσει το προς εξαγωγή προϊόν σας και έχετε αποφασίσει σε ποια αγορά θα στοχεύσετε τότε το επόμενο βήμα είναι η προώθηση του προϊόντος σας σε αυτή την αγορά.

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, θα πρέπει να ετοιμάσετε την ηλεκτρονική σας παρουσία με την δημιουργία ενός χρηστικού site ή e-shop, να αποστείλετε σε υποψήφιους συνεργάτες μία εταιρική παρουσίαση, να κάνετε πιο δελεαστική την πρόταση σας συνοδεύοντας το προϊόν σας με το κατάλληλο προωθητικό υλικό και σίγουρα να επισκεφτείτε προσωπικά τις αγορές που σας ενδιαφέρουν. Ακολουθούν κάποιες επιπλέον προτάσεις για να προωθήσετε τα προϊόντα σας στις διεθνείς αγορές.

!command:ad!

Προβολή μέσω Social Media

Όλες οι προωθητικές ενέργειες που κάνουμε ώστε να γίνει το προϊόν μας γνωστό στο ευρύ κοινό είναι πολύ σημαντικές για την είσοδό μας στις αγορές αλλά και για την εδραίωση μας σε αγορές που είμαστε ήδη. Στα πλαίσια αυτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα Social Media, τα οποία είναι ευρέως διαδομένα σε όλες τις χώρες. Αν δεν έχουμε την δυνατότητα να έχουμε για κάθε χώρα, στην οποία έχουμε παρουσία με το προϊόν μας, και την αντίστοιχη σελίδα στην γλώσσα της χώρας αυτής τότε μπορούμε τουλάχιστον να έχουμε μια επαγγελματική σελίδα στα Αγγλικά. Μία επαγγελματική σελίδα σε ευρέως διαδεδομένα κοινωνικά δίκτυα όπως Facebook & Linkedin για παράδειγμα, με ενδιαφέρον περιεχόμενο, το οποίο ανανεώνεται τακτικά, με διαφημίσεις στοχευμένες και με ικανό αριθμό “φίλων” ή “followers” , σας κοστίζει ελάχιστα , κάνει γρήγορα γνωστό το προϊόν σας και σας δίνει πλεονέκτημα στην διαπραγμάτευση. Πριν ξεκινήσετε προωθητικές ενέργειες ενημερωθείτε για την απήχηση του κάθε social media στις αγορές που σας ενδιαφέρουν γιατί όσο και αν σας φαίνεται περίεργο δεν είναι το Facebook κυρίαρχος παίκτης σε όλες τις αγορές. Στην Ασία για παράδειγμα το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι το Q Zone ενώ στην Ρωσία και στις γύρω περιοχές τα Vkontakte &Odnoklassniki.

Προβολή μέσω Search Engine Marketing: Pay per click

Οι διαφημίσεις στις μηχανές αναζήτησης είναι ένα σημαντικό εργαλείο προώθησης γιατί μας δίνουν την δυνατότητα να προβάλουμε το προϊόν ή την υπηρεσία μας ακριβώς την ώρα που ο χρήστης αναζητά κάτι σαν και αυτό που έχουμε να προσφέρουμε. Αν χρησιμοποιώντας το παραδοσιακό Μάρκετινγκ θέλαμε να διαφημίσουμε το προϊόν μας, τότε θα κάναμε μία καταχώρηση σε ένα παραδοσιακό μέσο, πχ. περιοδικό, θα ελπίζαμε ότι οι αναγνώστες του περιοδικού θα πρόσεχαν την διαφήμισή μας, θα πήγαιναν σύντομα για ψώνια, θα χρειάζονταν ένα προϊόν σαν το δικό μας, θα θυμούνταν την διαφήμισή μας και θα αγόραζαν το προϊόν μας. Η διαφήμιση στις μηχανές αναζήτησης μας εξασφαλίζει ότι το προϊόν μας εμφανίζεται όταν κάποιος χρήστης ψάχνει κάτι σαν αυτό που έχουμε να προσφέρουμε, ακριβώς την στιγμή που το ψάχνει. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι μπορούμε να επιλέξουμε ποιάς περιοχής οι κάτοικοι θέλουμε να δουν την διαφήμισή μας . Μπορούμε λοιπόν να ορίσουμε Χώρα, Πόλη ακόμη και Περιοχή όπως πχ Ανατολικό Λονδίνο-(επιλογή πόλης δεν γίνεται σωστά στα Google adwords για Ελλάδα) για να προβάλουμε την διαφήμισή μας. Επίσης η Google μας δίνει την δυνατότητα να δούμε τι αναζητήσεις υπάρχουν για φράσεις σχετικές με το προϊόν μας σε κάθε χώρα ώστε να ξέρουμε περίπου τι ζήτηση να περιμένουμε (Google adwords-Εργαλεία και ανάλυση). Για παράδειγμα η φράση ” Olive oil” έχει 8.100 αναζητήσεις το μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο (στις μηχανές αναζήτησης).

Διαβάστε περισσότερα εδώ