Οι ελληνικές startups που ξεχώρισαν το 2013

    Από: Startup Team

Του Κώστα Φαρμάκη

Για τις ελληνικές startups η χρονιά κλείνει με πολλές και σημαντικές επιτυχίες. Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, η συντριπτική τους πλειονότητα προσαρμόστηκε στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που προσφέρουν τα ψηφιακά εργαλεία και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, πολλές από αυτές παρουσίασαν πρωτοποριακά και έξυπνα προϊόντα με σωστή επιχειρηματική υλοποίηση και κάποιες ξεχώρισαν πραγματικά για όλο το «πακέτο» που διαθέτουν.

Οι εταιρείες αυτές βρίσκονται σε διάφορα στάδια. Άλλες έχουν ήδη καθιερωθεί στο χώρο τους έχοντας πετύχει να προσελκύσουν κεφάλαια εκατομμυρίων -αλλά νιώθουν ακόμα startups- και άλλες βρίσκονται ακόμα στην αρχή, έχοντας όμως καταφέρει να πείσουν για την ιδέα τους και να χρηματοδοτηθούν για να την εξελίξουν.

Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε εννέα χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα της κρίσης πάντα υπάρχει χώρος για καινοτομία και νέες ιδέες, ή ακόμα και παλιές που προσαρμόζονται επιτυχώς στα νέα δεδομένα.

!command:see:2005!

Taxibeat

Οι ελληνικές startups που ξεχώρισαν το 2013

www.taxibeat.gr

Εντυπωσιακά έκλεισε το 2013 για την υπηρεσία εύρεσης ταξί που λειτουργεί ήδη σε πέντε χώρες και εξυπηρετεί συναλλαγές πάνω από $40 εκατ. ετησίως. Μέσα στον Δεκέμβριο έκλεισε έναν νέο Series A γύρο χρηματοδότησης ύψους $4 εκατ. από το βρετανικό fund Hummingbird με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξή του στην αγορά της Βραζιλίας -όπου ήδη δραστηριοποιείται- εν όψει του Μουντιάλ που ξεκινά στη χώρα τον Ιούνιο, αλλά και σε νέες αγορές.

Η εφαρμογή, που ξεκίνησε από την Αθήνα και επιτρέπει στον πελάτη να επιλέξει τον οδηγό του και να παρακολουθεί την πορεία του σε χάρτη από το κινητό ή τον υπολογιστή του, εγκαινίασε φέτος την παρουσία της στην Πόλη του Μεξικού και συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία σε Όσλο, Παρίσι, Βουκουρέστι, Σάο Πάολο και Ρίο ντε Τζανέιρο.

Μετά και την τελευταία επιτυχία του, το συνολικό ποσό χρηματοδότησης για την ελληνική startup έφτασε τα $7 εκατ.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή και CEO Νίκο Δρανδάκη, στόχος το 2014 είναι η επέκταση και σε άλλες αγορές της νότιας Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής με απώτερο σκοπό το Taxibeat να γίνει μια πραγματικά μεγάλη παγκόσμια εταιρεία.

Incrediblue

Οι ελληνικές startups που ξεχώρισαν το 2013

www.incrediblue.com

Μεγάλα σχέδια για το 2014 έχει η ιδρυτική ομάδα της Incrediblue, της εταιρείας που δίνει στους λάτρεις της θάλασσας και του σκάφους τη δυνατότητα να αναζητήσουν και να ενοικιάσουν απευθείας το ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος της επιλογής τους. Μέσω της πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει, οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής μπορούν να καταχωρίσουν και να παρουσιάσουν το σκάφος τους με κάθε λεπτομέρεια στο ευρύ κοινό. Μέσα στο 2013 ο αριθμός των διαθέσιμων σκαφών ξεπέρασε τα 1.000 σε Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία κ.α.

Όπως δήλωσε στο Fortune Greece και στη Μαρία Ακριβού ο Γιώργος Γάτος, ένας από τους τρεις συνιδρυτές, στόχος είναι ο δεκαπλασιασμός των περσινών κρατήσεων, και η αξία τους να αγγίξει το 1 εκατομμύριο ευρώ. «Στόχος επίσης είναι να ξεπεράσουμε τα 3.000 σκάφη και να μπούμε σε περιοχές που βρίσκονται στο άλλο ημισφαίριο του πλανήτη για να πιάνουμε όλη την τουριστική σεζόν».

Στην ιδρυτική ομάδα ανήκουν επίσης ο Αντώνης Φιοράκης, που είχε την αρχική ιδέα, και ο Θοδωρής Ορφανίδης. Ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του 2012, αλλά το site βγήκε «στον αέρα» στις αρχές του 2013. Από τότε έχει λάβει χρηματοδότηση από το Jeremie Openfund II ύψους 100 χιλιάδων ευρώ, ενώ έχουν ήδη εκταμιευθεί 500.000 ευρώ από το Jeremie Openfund II και ιδιώτες επενδυτές.

Pinnatta

Οι ελληνικές startups που ξεχώρισαν το 2013

www.pinnatta.com

To Pinnata -η δωρεάν εφαρμογή για iOS και Android που σου επιτρέπει να ανταλλάσσεις διαδραστικές ευχητήριες κάρτες και μηνύματα από το smaptphone σου- έκλεισε το 2013 με ένα ορόσημο: ξεπέρασε το φράγμα των 250.000 downloads παγκοσμίως. Προηγουμένως, τον Σεπτέμβριο, ολοκλήρωσε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους $1,5 εκατ. και η νέα βελτιωμένη έκδοση της εφαρμογής βρέθηκε στην κορυφή του App Store σε Καναδά, Δανία και Νορβηγία ενώ, ταυτόχρονα, εξακολουθεί να έχει παρουσία στο Top 30 chart 25 χωρών. Από τον Σεπτέμβριο έχει υπερδιπλασιάσει τη βάση χρηστών και έχει αυξήσει σημαντικά την καθημερινή χρήση.

Όπως μας δηλώνει ο πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας Γιώργος Σπανουδάκης, το 2014 αναμένεται να είναι μια κομβική χρονιά. «Ετοιμάζουμε μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικές συνεργασίες που αναμένεται να απογειώσουν την υπηρεσία μας, ενώ μεγάλος στόχος είναι η είσοδος στην αγορά της Ασίας. Σίγουρα θα είναι μια χρονιά που θα έχει πολύ δουλειά αλλά και εξαιρετικό ενδιαφέρον».

Το συνολικό ύψος επένδυσης στην Pinnatta είναι $2.2 εκατ. με πιο πρόσφατη τη χρηματοδότηση από την Odyssey Venture Partners σε συνεργασία με το PJTC, που ήταν και η πρώτη συνεργασία Jeremie Funds στην Ελλάδα.

Σύντομα αναμένονται, αν δεν έχουν κυκλοφορήσει ήδη, οι εκδόσεις για Windows tablets και το Kindle της Amazon.

Fleksy

Οι ελληνικές startups που ξεχώρισαν το 2013

www.fleksy.com

Στις αρχές του 2013 το Fleksy αποτελούνταν από μια ομάδα πέντε ατόμων, που εργάζονταν σε ένα co-working space πάνω σε τεχνολογία για άτομα περιορισμένης όρασης. Το τέλος του 2013 τους βρίσκει ως ομάδα 12 ατόμων, σε νέα γραφεία, με την τεχνολογία πληκτρολόγησης να έχει λανσαριστεί στο Android και, για πρώτη φορά στον τομέα των πληκτρολογίων, στο iOS. Επίσης, έγινε το πρώτο πληκτρολόγιο σε smartwatch και το πρώτο που έδειξε την πληκτρολόγηση σε τρισδιάστατα περιβάλλοντα.

Όπως δηλώνει στο Fortune Greece ο συνιδρυτής της Syntellia Γιάννης Βερδελής, «τη χρονιά που πέρασε αποδείξαμε ότι είμαστε οι μεγαλύτεροι πρωτοπόροι στον τομέα μας, κάνοντας πράγματα που εταιρείες πολύ μεγαλύτερες δεν τα έχουν τολμήσει, μεγαλώσαμε την ομάδα, και φέραμε επενδύσεις από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στην εταιρεία μας. Συνολικά έχουμε “σηκώσει” χρήματα δύο φορές, seed $900.000 και Series Α $2 εκατ».

Τα σχέδιά τους για το 2014, σύμφωνα με τον κ. Βερδελή, «είναι να εξακολουθήσουμε να πρωτοπορούμε, να συνάψουμε μεγάλες συνεργασίες που θα φέρουν την τεχνολογία μας στα χέρια εκατομμυρίων χρηστών, και να επεκτείνουμε την εφαρμογή σε νέες γλώσσες, την περασμένη βδομάδα βγάλαμε τα ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, και ισπανικά».

Cookisto

Οι ελληνικές startups που ξεχώρισαν το 2013

www.cookisto.gr

To τέλος του 2013 βρίσκει την ομάδα του Cookisto να επιχειρεί την είσοδο σε μια από τις δυσκολότερες αγορές του κόσμου, το Λονδίνο. Όχι μόνο επειδή εκεί τα μεγέθη είναι τεράστια για μια μικρή ελληνική startup που μετράει μόλις ενάμισι χρόνο ζωής, αλλά και επειδή ο χώρος του φαγητού είναι πολύ ιδιαίτερος σε μια πόλη με αναρίθμητους foodies και τόσες πολλές εθνικές κουζίνες.

Η ιδέα ξεκίνησε στην Αθήνα από τον Μιχάλη Γκόντα και τον Πέτρο Πιτσιλή. Στο Cookisto, άνθρωποι που αναζητούν σπιτικό φαγητό βρίσκουν ποιοι μάγειρες και μαγείρισσες στην περιοχή τους έχουν μαγειρέψει μία-δύο μερίδες φαγητό παραπάνω και τις διαθέτουν με πολύ συμφέρον αντίτιμο.

Όπως δήλωσε στο Fortune Greece και τον Κωστή Χριστοδούλου ο ιδρυτής Μιχάλης Γκόντας, η υπηρεσία στην Ελλάδα αριθμεί σήμερα 1.439 μάγειρες και 22.700 εγγεγραμμένους καλοφαγάδες (δέκα φορές περισσότεροι από πέρσι) στους οποίους έχουν προταθεί 15.642 πιάτα.

Για τις επόμενες κινήσεις, η ομάδα είναι πολύ επιφυλακτική. «Έχουμε δεχθεί προτάσεις από Ινδία έως Αργεντινή, για να αναφέρω τις πιο μακρινές, όμως θεωρούμε ότι επειδή η ομάδα είναι μικρή και βρισκόμαστε στα πρώτα μας βήματα, δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε επιθετικά. Μετά το καλοκαίρι που θα έχουμε σαφή εικόνα από την πορεία μας στο Λονδίνο, θα εξετάσουμε και τα επόμενα μας βήματα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ