55 εκατ. δολ. “σήκωσαν” οι ελληνικές startups το 2013

    Από: Startup Team

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Όσοι προέβλεπαν στα τέλη του 2012 ότι το 2013 θα είναι η χρονιά των startups στην Ελλάδα – με την ενεργοποίηση και των “Jeremie Funds“, δηλαδή των επενδυτικών ταμείων υψηλού ρίσκου που λειτουργούν σε συνεπένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων με τα κοινοτικά κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) – φαίνεται πως επαληθεύονται στο κλείσιμο της χρονιάς.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα επενδυτικά κεφάλαια αρχικών σταδίων που προσέλκυσαν συγκεκριμένες εταιρείες από το εξωτερικό ή ακόμα και απόιδιώτες επενδυτές, το 2013 κλείνει με τη δημιουργία και στην Ελλάδα μίας αγοράς επενδύσεων σε νέες τεχνολογικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το EMEAgr, οι ελληνικές τεχνολογικές startup εταιρείες ή ορθότερα οι startup εταιρείες ελληνικών συμφερόντων (καθώς ορισμένες από αυτές διατηρούν τις υποκείμενες στην επένδυση έδρες τους σε χώρες εκτός Ελλάδος) δέχθησαν 31 επενδύσεις τύπου venture capital, συνολικού ύψους 45,2 εκατ. δολ. Όπως είναι λογικό, τη “μερίδα του λέοντος” στις επενδύσεις που δέχθησαν οι ελληνικές startups κατέχουν τα Jeremie Funds (19 στον αριθμό, 11 εκατ. δολ. στο ύψος των κεφαλαίων), ενώ τη σημαντικότερη επένδυση από το εξωτερικό κατάφερε να προσελκύσει η Persado, spin-out της εταιρείας Upstream και δημιουργός του “marketing πειθούς”, η οποία συγκέντρωσε 15 εκατ. δολ. από την Bain Capital Ventures (μία αμερικανική φίρμα – από τις κορυφαίες παγκοσμίως – που εκτός ΗΠΑ κατευθύνει μόλις το 2% των επενδύσεών της), με τη συμμετοχή και της TL Capitol.

Από τις υπόλοιπες επενδύσεις, ξεχωρίζουν τα συνολικά 6 εκατ. δολ. που “σήκωσε” μέσα στο 2013 το Taxibeat, η δημοφιλής εφαρμογή ανεύρεσης ταξί, η οποία ξεκινώντας το 2011 από την Αθήνα, έχει ήδη επεκταθεί σεΒουκουρέστιΌσλοΠαρίσιΣάο ΠάουλοΡίο ντε ΤζανέιροΠόλη του Μεξικό, ενώ ετοιμάζεται για το λανσάρισμά της σε Μπογοτά και Λίμα. Το Taxibeat ανακοίνωσε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 2 εκατ. δολ. από ιδιώτες επενδυτές τον Απρίλιο για την επέκτασή του στο Μεξικό και έναν γύρο χρηματοδότησης 4 εκατ. δολ. τον Δεκέμβριο από το βελγικό επενδυτικό ταμείοHummingbird Ventures (διατηρεί γραφείο σε Αμβέρσα, Λονδίνο και Κωνσταντινούπολη) για την επέκταση του Taxibeat Brasil σε όλες τις πόλεις της Βραζιλίας που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι του 2014, αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε νέες αγορές της Νοτίου Ευρώπης. Συνολικά το Taxibeat έχει δεχθεί πάνω από 7,3 εκατ. δολ. σε επενδύσεις από το 2011 οπότε και ιδρύθηκε.

Αν συνυπολογίσουμε και την – αδιαμφισβήτητα – εξέλιξη “της χρονιάς” για το 2013, την εξαγορά της BugSense, εταιρείας ανάπτυξης της ομώνυμης εφαρμογής που βοηθά τους developers να παραλαμβάνουν αναφορές σφαλμάτων για τις εφαρμογές τους, από την Splunk, τότε τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν μέσα στο 2013 οι ελληνικές τεχνολογικές startups προσεγγίζουν τα 55 εκατ. δολ. συνολικά. Η BugSense, μετά από μία εταιρική πορεία τριών χρόνων, ανακοίνωσε μέσα στον Σεπτέμβριο την εξαγορά της από τηναμερικανική πολυεθνική εταιρεία στον τομέα της επιχειρησιακής ευφυΐας, η οποία είναι εισηγμένη στον δείκτη NASDAQ της Wall Street, έχοντας μάλιστα κεφαλαιοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ. Παρ’ ότι το ποσό της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό από τα δύο μέρη της συναλλαγής, αυτό φαίνεται ότι ξεπερνά τα 10 εκατ. δολ., στο πρώτο “exit” ελληνικής startup εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Δείτε αναλυτικά τις επενδύσεις που δέχθησαν οι ελληνικές startups το 2013 στον πίνακα που ακολουθεί

55 εκατ. δολ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ