Επιχειρηματικές προσωπικότητες που ξεχώρισαν το 2013

    Από: Startup Team

Του Τάσου Ζάχου

Το 2013 η ελληνική οικονομία κλείνει έξι συναπτά χρόνια ύφεσης, που οδήγησαν σε σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 25%. Μέσα σε αυτό το αντίξοο κλίμα και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, κάποιες δεν τα κατάφεραν να ανταπεξέλθουν.

Όμως υπήρχαν εταιρείες που κατάφεραν να διακριθούν, να επιστρέψουν δυνατότερες, να αυξήσουν την κερδοφορία τους, να επενδύσουν και να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους. Πίσω από αυτές βρίσκονται πρόσωπα που σηκώνουν το ανάλογο επιχειρηματικό «βάρος».

Το FortuneGreece.com σας παρουσιάζει δέκα τέτοιες επιχειρηματικές προσωπικότητες, που κατάφεραν μέσα στη χρονιά που φεύγει, να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά τις εταιρείες τους.

!command:ad!

Βασιλάκης Θεόδωρος

Επιχειρηματικές προσωπικότητες που ξεχώρισαν το 2013

Πρόεδρος της AEGEAN

Το 2013 ήταν μια χρονιά κομβικής σημασίας για την εταιρεία και για τις αερομεταφορές στην Ελλάδα. Δύο χρόνια μετά το πρώτο «στοπ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εξαγορά της ιστορικής Ολυμπιακής από την Aegean Airlines έναντι 72 εκατ. ευρώ είναι πλέον γεγονός.

Ο νέος «εθνικός» πρωταθλητής στους αιθέρες εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί 14 έως 15 εκατ. επιβάτες μέχρι το 2023 από 8,4 εκατ. επιβάτες σήμερα, ενώ o όμιλος μετά από τρία χρόνια επέστρεψε στη κερδοφορία. Κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους €59,2 εκ., σε σύγκριση με ζημίες €8,7 εκ. το 2012, ενώ παρουσίασε αύξηση 21% στον κύκλο εργασιών της στο εννεάμηνο του 2013, φτάνοντας τα €532,4 εκ.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης μιλώντας στο περιοδικό Fortune δηλώνει: «Το βασικότερο που χαρακτηρίζει την AEGEAN είναι η φιλοσοφία της. Η επιμονή και η υπομονή μας, καθώς και η δημιουργία καλών στελεχών όλα αυτά τα χρόνια που βάζουν «πλάτη» για την εταιρεία. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, από τις αεροσυνοδούς μέχρι τους πιλότους, τη νιώθουν σαν δική τους εταιρεία. Ο κόσμος μας αξιολογεί από αυτό που βλέπει και στη βιομηχανία παροχής υπηρεσιών, αν δεν κερδίσεις τους ίδιους τους εργαζόμενους , δεν πρόκειται ποτέ να προσφέρεις σωστά τις υπηρεσίες και στον πελάτη».

Βερέμης Μάρκος

Επιχειρηματικές προσωπικότητες που ξεχώρισαν το 2013

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Upstream A.E.

Αναδείχτηκε ο καλύτερος νέος Έλληνας επιχειρηματίας της χρονιάς από το ΕΒΕΑ και η εταιρεία του θεωρείται μια εκ των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου στον χώρο των τεχνολογικών εφαρμογών του mobile marketing.

Ο ίδιος εκτός από τη δραστηριότητα του στην Upstream, είναι παράλληλα και μέντορας σε παγκόσμιους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με στόχο την ενίσχυση των καλύτερων νέων επιχειρηματιών όπως η Endeavor αλλά και σε επενδυτικά οχήματα στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας, όπως το Openfund.

Επίσης η Ernst & Young τον επιβράβευσε ως τον Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» και θα διαγωνιστεί με τους νικητές του αντίστοιχου βραβείου από 50 περίπου χώρες, για τον τίτλο του «World Entrepreneur Of The Year» που θα διεξαχθεί στις 6 με 8 Ιουνίου του 2014 στο Monte Carlo.

Μιλώντας στο Fortunegreece.com ο κ. Βερέμης αναφέρει: «η εταιρεία μας επενδύει στο δυναμικό της. Ο μέσος όρος της ηλικίας των υπαλλήλων της Upstream είναι μόλις 28. Είμαστε μια τυπική εταιρεία εντάσεως γνώσης, καθώς από τους εργαζόμενούς μας ποσοστό άνω του 80% είναι κάτοχοι Masters, κυρίως προγραμματιστές και μηχανικοί, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 10 – 15% είναι κάτοχοι Phd. Βασιζόμαστε στη γνώση αυτών των ανθρώπων για να μπορούμε να δημιουργήσουμε προϊόντα που έχουν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Γεράρδος Γιώργος

Επιχειρηματικές προσωπικότητες που ξεχώρισαν το 2013

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS

O πρόεδρος και ιδρυτής της «Πλαίσιο Computers» είδε την εταιρεία του να καταγράφει ισχυρές αποδόσεις το 2013 και να ανακοινώνει αύξηση κερδών 75% στο εννεάμηνο του 2013, στα 8,7 εκατ. ευρω και κέρδη τρίτου τριμήνου 3,045 εκατ. ευρω, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

Το Πλαίσιο είναι η νούμερο ένα εταιρεία σε πωλήσεις υπολογιστών, tablets και hardware στην Ελλάδα.

«Εδώ και χρόνια είμαστε the top of mind choice για τον Έλληνα καταναλωτή στο κομμάτι της τεχνολογίας» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Γεράρδος, αντιπρόεδρος και CEO της εταιρείας σε συνέντευξη του στο Fortunegreece.com.

Ζαρκαλής Νάσος

Επιχειρηματικές προσωπικότητες που ξεχώρισαν το 2013

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Wind

Νάσος Ζαρκαλής κατάφερε να οδηγήσει μια εταιρεία που είχε μπει στο σπιράλ του άρθρου 99 πίσω στη ζωή, με νέες προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού και κινήσεις που αλλάζουν το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες.

Δύο από αυτές είναι η συνεργασία με την Vodafone για κοινές δικτυακές υποδομές και η δυναμική είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet, της οποίας ελέγχει πλέον το 32,3%.

Ο Νάσος Ζαρκαλής μιλώντας στο Fortune αναφέρει: «Ένα παράδειγμα της νέας εποχής στην κινητή αποτελεί και η προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους. Όταν ανέλαβα το 2009, παρόλο που δεν προβλέψαμε το βάθος της ύφεσης που θα διανύαμε, γνωρίζαμε ότι έπρεπε να ελέγξουμε το λειτουργικό μας κόστος, κάτι που καταφέραμε, και μάλιστα πολύ έγκαιρα. Το «κλειδί» ωστόσο δεν είναι τόσο κάποιες μεμονωμένες κινήσεις, όσο το γεγονός ότι η σημερινή διοικητική ομάδα της Wind συνειδητοποίησε έγκαιρα το πέρασμα σε μια άλλη εποχή».

Διαβάστε περισσότερα εδώ