Μια Μέρα Στα Γραφεία Του Skroutz.gr

    Από: Startup Team

by Dimitris Kalogeropoulos

Το ξέρεις το skroutz.gr. Είναι η μεγαλύτερη μηχανή σύγκρισης τιμών και προϊόντων που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και πλέον κάνει τα πρώτα του βήματα και στην τεράστια αγορά της Τουρκίας. Πρόσφατα, η ομάδα του skroutz.gr μετακόμισε στα νέα της γραφεία στη Νέα Ιωνία. Τα παιδιά της ομάδας με είχαν καλέσει οπότε δέχτηκα την πρόσκληση τους και τους επισκέφτηκα για να δω πώς είναι να δουλεύει κανείς σε μία από τις πλέον επιτυχημένες Ελληνικές startups.  TL;DR, δεν το μετάνιωσα. Αν θες όμως να δεις πραγματικά τι έμαθα σε αυτές τις ώρες που βρέθηκα στα γραφεία του skroutz.gr, συνέχισε να διαβάζεις.

!command:see:1953!

Τα Καινούρια Γραφεία

Μια Μέρα Στα Γραφεία Του Skroutz.gr

Όπως είπαμε, είναι στη Νέα Ιωνία. Κατά τα άλλα, ουδεμία σχέση έχουν με την Ελλάδα. Εξηγούμαι: πρόκειται για έναν τεράστιο, βιομηχανικό χώρο που η αρχιτεκτονική ομάδα dip (design in progress) έχει μετατρέψει σε έναν εντυπωσιακό, ευχάριστο και λειτουργικό εργασιακό περιβάλλον για τα 60+ άτομα που εργάζονται στο skroutz.gr. Όπως λένε και οι ίδιοι, πρόκειται για το δικό τους, Skroutz Awesome Factory.

Μπαίνοντας μέσα λοιπόν, πριν καν φτάσεις στην υποδοχή, παρατηρείς στα δεξιά σου ένα τεράστιο meeting room ενώ αριστερά βρίσκεται η τραπεζαρία με την κουζίνα. Το meeting room είναι από αυτά τα τεράστια, με τα μεγάλα τραπέζια και τις οθόνες. Ακριβώς απέναντι, στην τραπεζαρία, το κυρίαρχο στοιχείο είναι το ξύλο ενώ το χρώμα που επικρατεί είναι το μαύρο. Εκτός από τον πάγκο της κουζίνας, το μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι και τα μικρότερα τραπέζια 4 ατόμων, στην τραπεζαρία βρίσκεται τραπέζι για ping-pong και darts. Ευχάριστη έκπληξη ήταν το ψυγείο με τα δωρεάν αναψυκτικά.

Προχωρώντας, πέρασα από ένα διάδρομο που και στις δύο πλευρές είχε tablets (?!) που έδειχναν διάφορες πληροφορίες. Στο τέλος του διαδρόμου, ξεκινά ο ενιαίος χώρος των γραφείων που στεγάζει την ομάδα του skroutz.gr. Μου έκαναν πολλά πράγματα εντύπωση.

  1. Όλες οι θέσεις εργασίας είχαν ανατομική καρέκλα, πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι οι εργαζόμενοι περνούν περίπου 8 ώρες την ήμερα καθισμένοι εκεί.
  2. Ο κάθε εργαζόμενος στο skroutz.gr έχει αρκετά μεγάλο γραφείο και, κατ’ επέκταση, προσωπικό χώρο.
  3. Σε κάθε θέση εργασίας αντιστοιχούν 2 οθόνες. Δουλεύοντας κι εγώ ο ίδιος σε δύο οθόνες, μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα ότι η παραγωγικότητα αυξάνεται. Ο Freddos, σε μία συζήτηση που είχαμε κάνει για το συγκεκριμένο θέμα, μου είχε πει 40% σύμφωνα με έρευνες. Δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω.
  4. Με εξαίρεση 2-3 υπολογιστές, κανένας δεν χρησιμοποιούσε Apple. Κάποιοι χρησιμοποιούσαν Windows, κάποιοι Linux (δεν πρόσεξα τι διανομή ήταν) αλλά μόνο οι designers προτίμησαν το μισοφαγωμένο μήλο. Εδώ που τα λέμε, δεν μου φαίνεται παράλογο. Το skroutz.gr είναι μία εταιρεία που έχει φτιαχτεί από engineers για engineers και, ως γνωστόν, οι engineers θέλουν να πειράζουν τα πράγματα τους και όχι να αντιμετωπίζουν διάφορους περιορισμούς.
  5. Εκτός από τις διπλές οθόνες στα γραφεία, υπάρχουν κι άλλες, μεγάλες, οθόνες στο χώρο που στεγάζεται η ομάδα του skroutz.gr. Αυτές οι οθόνες, τουλάχιστον 50 ιντσών, έδειχναν διάφορα νούμερα και στατιστικά στοιχεία σχετικά με το skroutz.gr. Τη μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε ότι μπορεί κανείς να βρει και να συγκρίνει περισσότερα από 5.677.000 προϊόντα ενώ αυτός ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά.
  6. Ο χώρος εργασίας δύο εκ των τριών δρυτών του skroutz.gr δεν βρίσκεται πίσω από κλειστές πόρτες. Αντίθετα, τα γραφεία τους βρίσκονται μαζί με όλους τους υπολοίπους, ενισχύοντας το open culture που υπάρχει στην εταιρεία. Η ομάδα που με ξενάγησε στα γραφεία του skroutz.gr, δεν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα συγκεκριμένα γραφεία και, αν δεν ήταν οι περίεργες βάσεις των οθονών, δεν θα συνειδητοποιούσα ποτέ ότι εκεί κάθονται οι 2 founders της εταιρείας.

Η Κουλτούρα Του skroutz.gr

Μια Μέρα Στα Γραφεία Του Skroutz.gr

Σου είπα ό,τι ήξερα και ό,τι είδα για το χώρο εργασίας στο skroutz.gr. Πάμε τώρα στην ουσία, σε αυτό που κάνει μία εταιρεία να ξεχωρίζει από μία άλλη: την κουλτούρα. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο προσκήνιο και το leadership team δουλεύει με τέτοιο τρόπο ώστε να φροντίζει να είναι ικανοποιημένοι και χαρούμενοι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ