Τα καλύτερα εγχειρήματα του Kickstarter το 2013

    Από: Startup Team

Του Κώστα Φαρμάκη

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα crowdfunding στον κόσμο χρηματοδοτεί επιχειρηματικές ιδέες, συσκευές κάθε είδους, gadgets, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια, παραστάσεις, βιβλία και όποιο άλλο project πείσει τους επενδυτές, οι οποίοι πληρώνουν χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα.

Περιμένοντας από το Kickstarter να ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία του 2013 για το πόσα χρήματα επενδύθηκαν σε ιδέες και πόσες από αυτές προχώρησαν πέρα από το αρχικό στάδιο, ξεχωρίσαμε οκτώ περιπτώσεις. Δεν είναι εκείνες που συγκέντρωσαν τα περισσότερα χρήματα -αυτές θα σας τα παρουσιάσουμε σε επόμενο άρθρο-, είναι όμως εκείνες που αποτελούν πρωτότυπες ιδέες, λύνουν προβλήματα και δίνουν λύσεις.

Ας τις δούμε!

Transporter

Τα καλύτερα εγχειρήματα του Kickstarter το 2013

Στόχος: $100.000
Ποσό που συγκέντρωσε: $260.453
www.filetransporter.com

Η καταπληκτική και πανέμορφη αυτή συσκευή είναι σαν ένα ιδιωτικό dropbox πάνω στο γραφείο σας. Συνδέεται στο τοπικό δίκτυο με ethernet ή Wi-Fi και αποθηκεύει τα αρχεία που θέλετε χωρίς να χρειάζεστε online υπηρεσίες cloud, το «σύννεφο» είναι η ίδια η συσκευή.

Είναι απολύτως ιδιωτική αποθήκευση, ένας σκληρός δίσκος προσβάσιμος μόνο από εσάς, αλλά με δυνατότητα και απομακρυσμένης πρόσβασης μέσω web εφαρμογής. Οι συσκευές σας (υπολογιστές, smartphones, ταμπλέτες κ.λπ.) συγχρονίζουν αυτόματα μόλις βρεθούν στο ίδιο δίκτυο ή μέσω Internet και τα αρχεία είναι διαθέσιμα σε όλες. Κυκλοφορεί ήδη στο εμπόριο και κοστίζει από 99 έως 349 δολάρια ανάλογα με τη χωρητικότητα

FlyKly Smart Wheel

Τα καλύτερα εγχειρήματα του Kickstarter το 2013

Στόχος: $100.000
Ποσό που συγκέντρωσε: $701.000
www.flykly.com

Ο ευκολότερος τρόπος να μετατρέψεις ένα οποιοδήποτε ποδήλατο σε ηλεκτρικό. Ο τροχός φιλοξενεί στο κέντρο του το ηλεκτρικό μοτέρ και δεν χρειάζεται την παραμικρή εγκατάσταση ή καλωδίωση· απλώς αντικαθιστά την πίσω ρόδα. Έχει εμβέλεια 50 χλμ και φορτίζει στις κατηφόρες ή στην πρίζα. Συνδέεται με το κινητό μέσω bluetooth και την αντίστοιχη εφαρμογή για απόλυτο έλεγχο.

MyType

Τα καλύτερα εγχειρήματα του Kickstarter το 2013

Στόχος: $10.000
Ποσό που συγκέντρωσε: $149.000
www.mytypekeyboard.com

Το εύκαμπτο, αδιάβροχο bluetooth πληκτρολόγιο κάνει πανεύκολη την εισαγωγή κειμένου σε τηλέφωνο και ταμπλέτα και χωράει διπλωμένο σε οποιαδήποτε θήκη ή τσέπη, καθώς είναι εύκαμπτο και μαλακό. Ανεπτυγμένο έχει μέγεθος γύρω στα 30 εκατοστά και μπορεί το ίδιο να φορτίσει το κινητό μας μέσω USB. Ζυγίζει 122 γραμμάρια, η μπαταρία του διαρκεί εβδομάδες, είναι άτρωτο στο… πιτσίλισμα (splash resistant) και αν πέσει στο πάτωμα δεν θα πάθει απολύτως τίποτα.

WigWag

Τα καλύτερα εγχειρήματα του Kickstarter το 2013

Στόχος: $50.000
Ποσό που συγκέντρωσε: $454.000
www.wigwag.com

Μια συσκευή που, σε συνεργασία με το smartphone σας, σας δίνει τον απόλυτο έλεγχο του σπιτιού. Το concept είναι «αν συμβεί το Α, τότε πράξε το Β». Για παράδειγμα, αν ανεβεί η θερμοκρασία άναψε τον ανεμιστήρα. Αν ανοίξει η πόρτα στείλε μου ένα tweet. Μόλις μπω στο δωμάτιο άναψε τα φώτα. Αν μπω τρέχοντας, άναψε όλα τα φώτα.

Όλα αυτά επιτυγχάνονται τοποθετώντας πολλούς αισθητήρες (κίνησης, θερμοκρασίας, δονήσεων κ.λπ) σε διάφορα σημεία του σπιτιού καθώς και συσκευές που συνεργάζονται με το WigWag και ανταποκρίνονται στις εντολές του. Ένας κλασικός παραδοσιακός διακόπτης δεν θα μπορέσει, φυσικά, να συνεργαστεί, χρειάζονται ηλεκτρονικοί.

Οι εφαρμογές δεν σταματούν εδώ. Ένας αισθητήρας υγρασίας στο χώμα του φυτού δίνει σήμα στο αυτόματο πότισμα να ξεκινήσει. Ένας αισθητήρας κίνησης δίνει εντολή στην τηλεόραση να ανάψει και να κάνει θόρυβο εάν ανιχνεύσει ύποπτες κινήσεις στην αυλή. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν πως οι εφαρμογές δεν έχουν τέλος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ