Βασίλης Νικολόπουλος, CEO και συνιδρυτής της Intelen, Inc

    Από: Startup Team

Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;

Πιλότος σε F-16. Πρέπει να είχα δει το «Top Gun» πάνω από εκατό φορές και είχα μάθει το σενάριο απέξω. Σημεία των καιρών…

Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;

Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού μου στο ΕΜΠ προέβλεψα μια τεράστια ευκαιρία στη σύγκλιση πληροφορικής και ενέργειας μετά από κάποιες δημοσιεύσεις που έκανα. Όταν το είπα τότε στον φίλο μου (και ακολούθως συνιδρυτή της Intelen, Inc) Κώστα Στάικο, και τον ρώτησα εάν γίνεται, μου είπε απλά: «Ναι, γίνεται, πάμε να το κάνουμε…»

Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;

Να καινοτομούμε συνέχεια στον χώρο της ενέργειας και να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά, δίνοντας world class υπηρεσίες με συνέπεια και υψηλό customer support.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε, παρά τις αντιξοότητες, όταν στήνατε την επιχείρησή σας;

Το μεγάλο πείσμα και η αποφασιστικότητα που είχα να πετύχω ‒μια καλώς εννοούμενη «αντιδραστική ξεροκεφαλιά» που πρέπει να έχει ο κάθε νέος επιχειρηματίας: να πεισμώνει, να θυμώνει και να αντιδρά δημιουργικά σε κάθε ελληνική παράνοια, με σκοπό να ξεπεράσει εμπόδια και να συνεχίσει.

!command:ad!

Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;

Να φτάσεις σε μια ηλικία που, όταν κοιτάξεις πίσω σου, να σε γεμίζει και να σε ευχαριστεί αυτό που έχεις πετύχει και αυτό που έχεις ζήσει.

Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;

Που δεν φύγαμε στην Αμερική από το 2007 και χάσαμε χρόνο στην Ελλάδα. Αργήσαμε δυο-τρία χρόνια. Όλα γυρνάνε πίσω, λεφτά, αγάπη, φίλοι, συναίσθημα…, το μόνο που δεν γυρνάει είναι ο χαμένος χρόνος.

Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;

Ξυπνάω πολύ πρωί λόγω διαφοράς ώρας με τις χώρες που έχουμε πελάτες και περνάω πάντα τις πρώτες μου ώρες παίζοντας με το γιό μου. Είναι κάτι που μου δίνει δύναμη και πολλή ενέργεια για τη συνέχεια της μέρας.

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;

Είναι πολύ μεγάλο θέμα: Φταίνε πολλά πράγματα, τα οποία ποτέ δεν θα φτιάξουν όλα μαζί: θεσμικό πλαίσιο, άνθρωποι, διαδικασίες, το ελληνικό DNA, τα άσχημα «success stories» ‒ένα πολυσύνθετο πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί από τους νέους και μόνο. Ένας μεγάλος ηγέτης έλεγε ότι οι επαναστάσεις αρχίζουν πάντα από τη βάση. Πρέπει να δώσουμε ευθύνες, εργαλεία και δύναμη στους νέους Έλληνες να αλλάξουν τα πάντα, κάτι πολύ δύσκολο βεβαίως, καθώς είμαστε μια βαθιά παραδοσιακή, κρατικοδίαιτη και διεφθαρμένη κοινωνία στα υψηλά και όχι μόνο κλιμάκια, που ανέκαθεν είναι αρνητική στις μεγάλες αλλαγές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ