Οι άνθρωποι έχουν την δύναμη. Η πρώτη διεθνής πλατφόρμα crowdfunding με έδρα την Ελλάδα

    Από: Startup Team

Τι είναι το crowdfunding;

Η νέα µορφή χρηµατοδότησης που έχει εν μέρη αλλάξει τους όρους του οικονοµικού παιχνιδιού σε ολόκληρο τον πλανήτη τώρα ήρθε και στην Ελλάδα μέσω του peoplehavethepower.net. Το «crowdfunding», το οποίο στα ελληνικά θα το μεταφράζαμε ως «χρηµατοδότηση από το πλήθος» λειτουργεί από το 2009 στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης και καταγράφει ήδη εντυπωσιακές ιστορίες επιτυχίας, για χιλιάδες εµπνευσµένους σχεδιαστές, επιχειρηµατίες, καλλιτέχνες, φιλανθρωπικές οργανώσεις, εµπόρους, ακόµη και γεωργούς, που κατάφεραν να κάνουν την ιδέα τους πράξη χάρη στις µικρές επενδύσεις χιλιάδων χρηστών του ∆ιαδικτύου.

Οι συνεισφορές ακολουθούν τον κανόνα «ό,τι έχετε ευχαρίστηση» και αρχίζουν από 1 ευρώ , με μέσο όρο τα 20 ως 40 ευρώ. Τα χρήµατα εκταµιεύονται μετά το χρονικό όριο της εκάστοτε καμπάνιας για την ενίσχυση μίας ιδέας. Ως αντάλλαγμα οι «επενδυτές / χορηγοί / υποστηρικτές» λαμβάνουν ένα μικρό δώρο που μπορεί να είναι από ένα μουσικό CD (αν ενισχύσουν την κυκλοφορία του πρώτου CD ενός καλλιτέχνη) ως μια θεατρική παράσταση αν έχουν ενισχύσει την υλοποίηση της.

!command:ad!

Ποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει;

Όποιος έχει μια καλή δημιουργική ιδέα ή ένα καλό σκοπό. Κατηγορίες από projects που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι: Αθλητισμός, Βιβλίο & Εκδόσεις, Εκπαίδευση, Εφαρμογές, Θέατρο, Κινηματογράφος, Μόδα, Μουσική, Οικολογία, Τέχνη, Τεχνολογία, Φωτογραφία, Χορός, Design, StartUps, Μ.Κ.Ο., Εθελοντικές ομάδες, Σωματεία κ.α.

Ποιες είναι οι μορφές χρηματοδότησης;

Α. Την χρηματοδότηση με δέσμευση όλου του ποσού – μετά την επίτευξη του στόχου: Ο δημιουργός μιας καμπάνιας για την υλοποίηση μιας ιδέας, λαμβάνει τα χρήματα που του δωρίζουν ΜΟΝΟ αν πιάσει τον στόχο χρηματοδότησης που ο ίδιος έχει ορίσει και πάντα μετά το πέρας της ημερομηνίας που έχει ορίσει (συνήθως 30 – 90 ημέρες)

Β. Την χρηματοδότηση με δέσμευση όλου του ποσού των δωρεών – ανεξάρτητα του στόχου χρηματοδότησης: Ο δημιουργός μιας καμπάνιας λαμβάνει τα χρήματα των δωρεών μετά το πέρας της ημερομηνίας που έχει ορίσει (συνήθως 30 – 90 ημέρες) ανεξάρτητα αν έχει πιάσει τον στόχο του ή όχι.*

Γ. Την άμεση χρηματοδότηση: Συνήθως Ισχύει μόνο για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, Μ.Κ.Ο, σωματεία και φιλανθρωπικούς σκοπούς ή δράσεις.

Το ελληνικής καταγωγής (αλλά στην αγγλική γλώσσα ώστε να βρίσκει χρηματοδότες από όλο τον κόσμο και να στηρίζει την Ελληνική δημιουργικότητα) peoplehavethepower.net υποστηρίζει και τις 3 μορφές, ανάλογα με την ιδέα που θα ζητήσει χρηματοδότηση από τους επισκέπτες του site.

Ποια είναι η διαδικασία;

Οποιοσδήποτε έχει μια ιδέα και ενδιαφέρεται για χρηματοδότηση από το πλήθος, την ανεβάζει στο Peoplehavethepower.net και αφού πληρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις του site, δημοσιεύεται προς χρηματοδότηση.

Καλό θα είναι οι δημιουργοί να έχουν στο μυαλό τους τα παρακάτω: Πρωτίστως να έχουν οριστικοποιήσει το project τους. Να μην είναι μια ιδέα μόνο, αλλά να έχει αρχή, μέση, τέλος και στόχους. Να έχουν ετοιμάσει φωτογραφικό υλικό, κείμενα και καλό θα ήταν και ένα βίντεο που να παρουσιάζει τόσο την ιδέα τους όσο και τους ίδιους – ως άτομο ή ομάδα εργασίας. Ένα βιογραφικό θα βοηθούσε πολύ.

Να έχουν ορίσει τον στόχο χρηματοδότησης.

Να έχουν ορίσει τα δώρα που θα κάνουν στους δωρητές σας, ανάλογα με το ποσό που θα τους χρηματοδοτήσουν.

Επίσης να γνωρίζουν ότι είναι νομικά υπεύθυνοι για το project τους, για την υλοποίηση του αλλά και για κάθε άλλο θέμα, από τα εμπορικά σήματα και τις πατέντες ως την αποστολή των δώρων προς τους χορηγούς / χρηματοδότες.

Πολύ σημαντικό! ΟΙ δημιουργοί δεν παραχωρούν μετοχές, δικαιώματα ή οτιδήποτε άλλο στους χρηματοδότες τους – πλην βεβαίως των δώρων που έχουν ορίσει.

Ποιοι είναι οι δωρητές / χορηγοί / χρηματοδότες

Ο καθένας που τον ενδιαφέρει μία ιδέα – είτε είναι γνωστός ή φίλος του δημιουργού, είτε ενημερώθηκε από τα κοινωνικά δίκτυα είτε απλά επισκέφτηκε το Peoplehavethepower.net και ξεχώρισε το project.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για να ενημερωθείτε καλύτερα επισκεφτείτε το www.peoplehavethepower.net

Facebook

Twitter