Categories: Articles

Συνέντευξη με τον Ορέστη Ματσούκα για το StartingUP

Τι είναι το StartingUP?

 

Το StartingUP έχει διπλό χαρακτήρα. Ο πρώτος αφορά την διάχυση της έννοιας της Νέας Επιχειρηματικότητας στην Εκπαίδευση μέσω ημερίδων και διημερίδων. Ο δεύτερος αφορά την πιλοτική εφαρμογή του iDea Framework, ενός ρηξικέλευτου συστήματος αξιολόγησης και χρηματοδότητησης ιδεών με..δημοκρατικό τρόπο!

 

Ποιες ιδέες αξίζουν χρηματοδότηση και ποιες όχι βάση του StartingUP?

Αφού μιλάμε για “Εκδημοκρατισμό της Επιχειρηματικότητας”, οι επιχειρηματικές ιδέες που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν, είναι αυτές τις οποίες έχει ψηφίσει “η αγορά”, δηλαδή οι επαγγελματίες οι οποίοι ψήφισαν με κριτήριο σε ποια τους ενδιαφέρει να συνεισφέρουν επαγγελματικά-επιχειρηματικά.

Στο τέλος, οι πλέον πετυχημένες ιδέες αξιολογούνται από τους επενδυτές, με κριτήρια ποιες είναι βιώσιμες και κοινωνικά ωφέλιμες, συνδιαστικά μέσω του καινοτόμου Fund Raising Simulation και του καθιερωμένου Pitch Competition.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θέλει να λάβει μέρος στον Διαγωνισμό?

Ότι το StartingUP έχει αναγνωριστεί από την ευρωπαϊκή Ένωση ως βέλτιστο αντίδοτο για την ελληνική, μα και ευρωπαϊκή κρίση.​​ Έχει δε σκοπό να επισημάνει έναν καινοτόμο τρόπο ευρείας χρηματοδότησης επιχειρηματικών ιδέων με το ίδιο κόστος, χρησιμοποιόντας τον πληθοπωρισμό, δηλαδή αξιοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό.

Ποιός μπορεί να συμμετέχει στις Ημερίδες του StartingUP?

Στον διαγωνισμό του StartingUP συμμετέχουν οι εξής πέντε κατηγορίες:

  1. Οι​​ “Entrepreneurs” οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν μια ιδέα που αξίζει (είτε ένας ,είτε ομάδα).
  2. Οι “Business Developers“, οι οποίοι συνδράμουν να γίνει η ιδέα επιχειρηματική πρόταση, μετέχοντας στην ομάδα, και οι οποίοι ψηφίζουν αρχικά τις ιδέες που τους ενδιαφέρουν.
  3. Οι “Advisors” οι οποίοι συνεισφέρουν (εθελοντικά) στο να οργανωθεί το επιχειρηματικό σχέδιο.
  4. Οι “Mentors” οι οποίοι συμβουλεύουν τις καλύτερες/δημοφιλέστερες ομάδες στο τελικό τους στάδιο.
  5. Οι “Επενδυτές” οι οποίοι κάνουν την τελική αξιολόγηση των επικρατέστερων, ανάλογα με την βιωσιμότητά τους.

Συγκεκριμένα στις Ημερίδες Φοιτητικής Επιχειρηματικότητας, προφανώς οι φοιτητές του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Οπότε και οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει να ζητήσουν από τις Μονάδες Καινοτομίας και τα Γραφεία Διασύνδεσης των σχολήων τους, καθώς εμείς έχουμε στείλει αίτημα σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΚΕΚ, Κολλέγια) της Ελλάδας.

Ποιοι φορείς είναι πίσω από το StartingUP

Το StartingUP διοργανώνεται από το Κέντρο Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας & Τεχνολογίας (ΚέΠΝΕΤ) σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ)​​ και το Κέντρο εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος (ΚΕΜΕΛ) και το έχουν αγκαλιάσει ως συνδιοργανωτές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα του StartingUP?

Τώρα είμαστε στην φάση της ενημέρωσης με ανοιχτές τις εγγραφές των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν.

Σύντομα θα ανοίξει η φόρμα καταθεσης των ιδεών και στην συνέχεια οι Business Developers θα ξεκινήσουν να ψηφίζουν τις ιδέες που τους ενδιαφέρουν.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν Ημερίδες και Διημερίδες Φοιτητικής Επιχειρηματικότητας με διαδραστικά εργαστήρια και βιωματικά σεμινάρια σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλην την Ελλάδα, με πρώτα στο Πανεπιστήμιο Αιγαιου στις 6 & 7 Μαρτίου και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στις 13 Μαρτίου.
Μάλιστα συζητάμε και με ορισμένα σχολεία για δράσεις και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζι σας?

Μπορεί να στείλει μήνυμα στην σελίδα μας στο Facebook.com/StartingUPevent, είτε email στο info@kepnet.gr ή απευθείας στον συντονιστή​​ στο Orestis.Matsoukas@StartingUP.gr