Ο Αλέξανδρος Ρούστας του IQbility μας μιλά για την πορεία και το μέλλον των incubators και των startups στην Ελλάδα

    Από: Startup Team

Πηγή EMEA.gr

Για τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου φιλοξενίας και λειτουργίας των startups επιχειρήσεων στους χώρους του IQbility, για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του IQbility σε σχέση με άλλους incubators, καθώς επίσης και για την ανάπτυξη των incubators στην Ελλάδα και για τη μεσομακροπρόθεσμη συμβολή των startups στην ελληνική οικονομία, μιλάει στο EMEAgr ο γενικός διευθυντής του IQbility, Αλέξανδρος Ρούστας.

 

EMEAgr: Ως IQbility ανακοινώσατε πρόσφατα το δεύτερο κύκλο υποβολής αιτήσεων από startupers. Μπορείτε να μας πείτε τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των εταιρειών που προκρίνατε; Τί περιμένετε από τις συγκεκριμένες εταιρείες στο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον;

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του IQbility φιλοξενήθηκαν στα γραφεία μας τέσσερις επιχειρηματικές ομάδες που διέθεταν τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός startup που βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης του προϊόντος του. Στην πορεία συστάθηκαν εταιρίες, οι οποίες διαθέτουν πλέον τα προϊόντα τους στην αγορά. Κάποιες είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με funds για ένα δεύτερο κύκλο χρηματοδότησης. Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένουμε να εμπλουτίσουν τα προϊόντα τους, και να δραστηριοποιηθούν εντονότερα στο εξωτερικό.

Τα κυριότερα κριτήρια επιλογής μιας εταιρίας για το IQbility θα έλεγα ότι είναι τα εξής:
α) η ομάδα, το κατά πόσο δηλαδή τα μέλη της διαθέτουν τις βασικές ικανότητες και τη δέσμευση στο project αλλά και καλή χημεία μεταξύ τους. Γενικά προτιμώνται οι ομάδες οι οποίες έχουν αναπτύξει ένα λειτουργικό πρωτότυπο διότι είναι ενδεικτικό των ικανοτήτων τους αλλά και κυρίως της προσωπικής «επένδυσης» των μελών προτού αναζητήσουν τη χρηματοδότηση.
β) αυτή κάθε αυτή η ιδέα, ο τρόπος προσέγγισης ή οι βελτιώσεις που επιφέρει στην κάλυψη μιας ανάγκης της αγοράς.
γ) το μέγεθος της αγοράς στην οποία απευθύνεται και με πιο τρόπο σχεδιάζει να την προσεγγίσει.

Διαβάστε Περισσότερα στο EMEA.gr