ΕΒΕΧ: Πολλές οι «πληγές» της Ελληνικής Oικονομίας

    Από: Startup Team

Πηγή Epixeiro.gr

Ο υπέρ-δανεισμός και η ισχνή παραγωγική βάση έθεσαν τα θεμέλια για τη σημερινή κρίση που βιώνει η Ελλάδα. Δεν προσέχαμε τη σχέση ανάμεσα σε εισαγωγές και εξαγωγές και για 30 χρόνια εισάγαμε αρκετά προϊόντα χωρίς να φροντίζουμε ώστε η παραγωγή μας να είναι αρκετή και να ισοσκελίζει τις εισαγωγές.

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Το αόρατο ρήγμα – θεσμοί και συμπεριφορές στην Ελληνική Οικονομία» κ. Αρίστος Δοξιάδης μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα την επιχειρηματικότητα που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας 16 Μαρτίου το Επιμελητήριο Χανίων στην αίθουσα διαλέξεων του φορέα.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Δοξιάδης: «Ο δανεισμός, ήταν περίπου μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα σταματούσε. Κι από τη στιγμή που σταμάτησε ο δανεισμός βρεθήκαμε στην ανάγκη να συμπιέσουμε την κατανάλωσή μας, γιατί δεν μπορούσαν να μας δανείσουν αυτό το έξτρα. Τη στιγμή όμως που βρεθήκαμε σ’ αυτή την ανάγκη δεν είχαμε επιχειρήσεις που να είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να αρχίσουν να εξάγουν. Κι αυτό είναι το πρόβλημα, ότι η παραγωγική μας βάση είχε δηλαδή με τα χρόνια «στενέψει» παρά πολύ και στηρίζονταν σε λίγα πράγματα, στον τουρισμό και στη ναυτιλία».

Για τον τουρισμό ο κ. Δοξιάδης είπε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα από τη σύνδεσή του με την παραγωγή και άλλους παραγωγικούς κλάδους.

Διαβάστε Περισσότερα στο Epixeiro.gr