Ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και στις τηλεπικοινωνίες: κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής ως το 2015

    Από: Startup Team

Εγκρίθηκε χθες στις Βρυξέλλες από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το προσχέδιο του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για την Ενιαία Τηλεπικοινωνιακή Αγορά, που θα επιτρέπει στους ευρωπαίους πολίτες να πραγματοποιούν κλήσεις χωρίς χρεώσεις περιαγωγής, από οποιοδήποτε σημείο στην επικράτεια της ΕΕ, πριν το τέλος του 2015.

Από τις 15 Δεκεμβρίου του 2015, λοιπόν, η πραγματοποίηση μιας τηλεφωνικής κλήσης στο εξωτερικό θα κοστίζει όσο και μια κλήση εντός της χώρας μας. Αντίστοιχα, θα καταργηθούν οι χρεώσεις περιαγωγής τόσο για τα μηνύματα SMS, όσο για τα ηλεκτρονικά δεδομένα, δηλαδή για τη χρήση του διαδικτύου από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Το τεράστιο κόστος που πληρώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες για το κατέβασμα δεδομένων όταν ταξιδεύουν σε χώρες του εξωτερικού, τους κάνει να περιορίζουν δραματικά τη χρήση των ψηφιακών εφαρμογών που χρησιμοποιούν για την εργασία (όπως το email) ή τη διασκέδασή τους (μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 28% των ταξιδιωτών στην ΕΕ κλείνουν το κινητό τους προκειμένου να αποφύγουν τα υψηλά κόστη περιαγωγής.

Η κατάργηση της περιαγωγής, αν και φέρεται να πλήττει προσωρινά τα κέρδη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, αναμένεται να πολλαπλασιάσει τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών από τα 500 εκατομμύρια των ευρωπαίων καταναλωτών, να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας και να οδηγήσει σε επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Εκτός από την κατάργηση της περιαγωγής, το προσχέδιο Κανονισμού (το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει μετά τις Ευρωεκλογές) περιλαμβάνει πλήθος σημαντικών ρυθμίσεων που στοχεύουν στο να διατηρήσει η ΕΕ την πρωτοπορία σε ό,τι έχει να κάνει με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και την αξιοποίησή τους προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

–       ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που θα επιτρέψει νέες εφαρμογές και μεγαλύτερες ταχύτητες στις ασύρματες επικοινωνίες, μέσω των τεχνολογιών 4G και 5G,

–       εγγυήσεις για τη διατήρηση του «ανοιχτού» διαδικτύου, που θα διασφαλίζουν την ισότιμη διακίνηση ψηφιακών δεδομένων, χωρίς διακρίσεις, περιορισμούς ή παρεμβολές εκ μέρους των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, ανεξαρτήτως προέλευσης, αποστολέα, περιεχομένου των μηνυμάτων, συσκευών ή υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται. Οι εγγυήσεις αυτές κρίνονται ζωτικές, ώστε το διαδίκτυο να παραμείνει ένας ανοιχτός χώρος, όπου οι νέες καινοτόμες ιδέες και υπηρεσίες θα μπορούν να επιβιώσουν και να αναδειχθούν χωρίς να απειλούνται από περιορισμούς που θέτουν οι εταιρείες που ελέγχουν τα δίκτυα που το συναποτελούν.

 

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ κο Τσουκαλά, οι τροπολογίες του οποίου ενσωματώθηκαν στην τελική πρόταση της Επιτροπής ITRE, ο νέος Κανονισμός θέτει σωστές βάσεις για την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών, η σημασία της οποίας για την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα και άρα το μέλλον της Ευρώπης, είναι τεράστια.

«Οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν το νευρικό σύστημα της Οικονομίας της Γνώσης, τυχόν βλάβη του οποίου μπορεί να επιφέρει πολλαπλάσια πλήγματα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και η οικονομία μας. Αντίστροφα, η επέκταση των ταχύτατων δικτύων επικοινωνιών σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, δημιουργεί ευμάρεια, πρόοδο, πλούτο, ποιότητα ζωής, θέσεις εργασίας.

Το παρόν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τον νέο Κανονισμό, δίνει ένα ισχυρό μήνυμα για φθηνές, ταχύτατες, υψηλής τεχνολογίας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, προσβάσιμες από όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Με τις προτάσεις μας διασφαλίζουμε ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα της αρεσκείας τους. Ταυτόχρονα προστατεύουμε το ανοιχτό, ελεύθερο διαδίκτυο ως έναν καταλύτη τεχνολογικής καινοτομίας, κοινωνικής και οικονομικής προόδου, ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Ελπίζω το μήνυμα αυτό, της κρισιμότητας τηλεπικοινωνιών και ψηφιακών υπηρεσιών για τις σύγχρονες κοινωνίες, να το λάβει κάποια στιγμή και η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, είναι για μένα θλιβερό το ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε μόλις χώρες της ΕΕ που δεν έχει ακόμη ορίσει τον Ψηφιακό Πρωταθλητή της (Digital Champion, ec.europa.eu/digital-agenda/en/digital-champions), έναν θεσμό που έχει δημιουργηθεί για την προώθηση καινοτόμων πρωτοβουλιών στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας και της γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος· 23 χώρες της ΕΕ έχουν αγκαλιάσει αυτό το θεσμό και τον υποστηρίζουν ενεργά, ακόμη και η νεοεισελθείσα στην ΕΕ Κροατία.

Η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής για τα ψηφιακά δεδομένα εντός της ΕΕ είναι ένα εξαιρετικά θετικό νέο αλλά φοβούμαι ότι αυτό δεν σημαίνει και πολλά για το 36% των Ελλήνων μας που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο. Αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε».