Luka Sucic – Filip Drimalka, hub:raum:

    Από: Startup Team

Πηγή EMEA.gr

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Σήμερα, Σάββατο, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα “επιτάχυνσης” 10 startup εταιρειών από το Cosmote StartUp, με το Investors Day, την παρουσίαση δηλαδή των φιλοξενησάντων ομάδων σε επενδυτές και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένας από τους οργανισμούς που θα παραβρεθεί στην εκδήλωση είναι και τοhub:raum, το επενδυτικό “όχημα” της Deutsche Telekom για startups πρώιμου σταδίου από την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Βερολίνο και το Ισραήλ. Το hub:raum λειτουργεί προγράμματα “επιτάχυνσης”, τα οποία, σε συνδυασμό με το ποσό επένδυσης που τοποθετείται στην εταιρεία, την βοηθούν να αναπτύξει το προϊόν της και να επιταχύνει της διαδικασία ανάπτυξής της.

Πριν λίγες εβδομάδες βρέθηκαν στην Αθήνα για μία ομιλία στους χώρους του OTE Academy οι Λούκα Σούσιτς και Φίλιπ Ντριμάλκα από το hub:raum Krakow (το οποίο εστιάζει σε startups από την Κεντρική και Νοτιονατολική Ευρώπη) και το EMEAgr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος των startups και την δημιουργία τοπικών προγραμμάτων επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων.

“Τον τελευταίο χρόνο ταξίδεψα πολύ σε όλη την Ευρώπη και βλέπω ένα μεγάλο ‘κίνημα’ και στην υπόλοιπη – εκτός της Δυτικής – Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις startups, καθώς προηγουμένως δεν είχε αυτή την νοοτροπία. Μικρές χώρες όπως η Κροατία, το Μαυροβούνιο και τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα ξεκινούν πρωτοβουλίες. Υπάρχουν θετικές κινήσεις, αλλά ακόμη δεν βρισκόμαστε στο σημείο που πρέπει, χρειάζεται ακόμη επιπλέον δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους”, αναφέρει ο Λούκα Σούσιτς, ιδρυτής πολλών startups και “κήρυκας” πλέον του hub:raum, συμπληρώνοντας πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη “θα γίνει το επόμενο μεγάλο κέντρο για τις startups“, καθώς η μεν Κεντρική “διαθέτει πολύ καλές τεχνικές δεξιότητες”, ενώ άλλο ένα “προφανές σημάδι είναι ότι πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αναλαμβάνουν εργασίες μέσω outsourcing από χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά“, οι οποίες στο παρελθόν ανετίθεντο σε Ινδία ή Κίνα.

Διαβάστε Περισσότερα στο EMEA.gr