Διαγράφονται πρόστιμα σε όσους οφείλει το Δημόσιο

    Από: Startup Team

Πηγή fortunegreece.com

Ένα μέτρο που η αγορά περίμενε να ακούσει για πολύ καιρό ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει το μέτρο του συμψηφισμού των οφειλών του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.  Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, σε πρώτη φάση ο συμψηφισμός θα αφορά επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με τζίρο έως 500.000 ευρώ ετησίως και στην επόμενη φάση θα επεκταθεί και σε επιχειρηματίες με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη για συμψηφισμούς ΦΠΑ με φορείς και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (μέχρι τώρα γίνονται μόνο με φορείς του στενού δημόσιου τομέα) είχε περιληφθεί στην αρχική μορφή του πολυνομοσχεδίου επικύρωσης της συμφωνίας με την τρόικα, αλλά την τελευταία στιγμή απεσύρθη προκειμένου να γίνει βελτίωσή της.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοσθεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μες στη χρονιά. Με το μέτρο αυτό επιδιώκεται να τονωθεί άμεσα η ρευστότητα στην αγορά καθώς εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν λαμβάνειν από το δημόσιο επιστροφές φόρων, χρωστούν σημαντικά ποσά κυρίως σε ΦΠΑ και άλλους φόρους.

«Με το νέο σύστημα οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο, ούτε από την ασυνέπεια του κράτους ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών. Δεν χάνονται οφειλές ΦΠΑ ούτε καθυστερούν οφειλές, αντίθετα εντοπίζεται από την αρχή η πραγματική πηγή της οφειλής» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «θα καταργηθούν όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ το οποίο δεν τους είχε πληρώσει το ίδιο το Δημόσιο». «Όλα αυτά και αρκετά ακόμα… τα είχαμε υποσχεθεί. Τώρα γίνονται πραγματικότητα. Είναι αυτής της κυβέρνησης συνεργασίας επιτεύγματα», επεσήμανε χθες ο κ. Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το πλαίσιο συμψηφισμού των οφειλών από ΦΠΑ και προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια ανάσα ρευστότητας την οποία η ελληνική οικονομία «τώρα που βγαίνει από την κρίση, τη χρειάζεται ακόμα περισσότερο».

Διαβάστε Περισσότερα στο fortunegreece.com