Ημερίδα με θέμα: “Πανεπιστημιακή – Επιχειρηματική Συνεργασία – ΠΕΣ”

    Από: Startup Team

Πηγή Epixeiro.gr

Με ολόθερμη συμμετοχή και ισότιμη εκπροσώπηση από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό χώρο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο με θέμα: “Πανεπιστημιακή – Επιχειρηματική Συνεργασία – ΠΕΣ”.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του BGS, Βασίλης Ζώτος, ο οποίος αφού προλόγισε το θέμα της εσπερίδας και ευχαρίστησε τους χορηγούς και συμμετέχοντες, έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας και του ρόλου του BGS στην ελληνική κοινωνία.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Βρετανού Πρέσβη στην Ελλάδα κυρίου John Kittmer, ο οποίος αναφέρθηκε στο τι ισχύει αναφορικά με το θέμα αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο και το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των πανεπιστημίων ως πηγές ισχύος των σύγχρονων οικονομιών που είναι βασισμένες στη γνώση.
Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και η κυρία Μαρία Τσακάλη – Head of Education του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη με τον guest speaker Sir Tim Wilson, υπεύθυνο για τη σύνταξη της έρευνας “The Wilson Review – a review of business-university collaboration” στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος με πολύ γλαφυρό τρόπο παρουσίασε την πρωτοβουλία ανάπτυξης της Πανεπιστημιακής-Επιχειρηματικής Συνεργασίας στα βρετανικά πανεπιστήμια, τα οφέλη αλλά και τις δυσκολίες αλλαγής κουλτούρας, τονίζοντας τη σημαντικότητα που μπορεί να έχει η ΠΕΣ για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο των χωρών.

Στη συνέχεια, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που διεξήχθη από τα μέλη του “BGS Economics Group”, με βάση πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα για την ΠΕΣ, πραγματοποιήθηκε από τον Γιώργο Ραουνά. Αναλύθηκαν τα δομικά στοιχεία του οικοσυστήματος της ΠΕΣ για τους τύπους συνεργασίας (R&D, Κινητικότητα, Λοιπές συνεργασίες), οι πυλώνες που την επηρεάζουν (πλεονεκτήματα, κίνητρα, εμπόδια, δημογραφικά) και τα ενδιαφερόμενα μέρη (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και πολιτεία).
Στο κλείσιμο της παρουσίασης τέθηκαν ορισμένα ερωτήματα για την εφαρμογή ΠΕΣ στην Ελλάδα.

Στα ερωτήματα αυτά και γενικότερα στο θέμα της ΠΕΣ τοποθετήθηκαν τα μέλη του πάνελ που αποτελείτο από τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας Γιάννη Καλογήρου (καθηγητή ΕΜΠ) και Σπύρο Λιούκα (καθηγητή ΟΠΑ), καθώς και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων Παντελή Τζωρτζάκη (Quest Holdings) και Σπύρο Φωτεινό (Lavipharm), με συντονιστή τον καθηγητή Ιωσήφ Χασσίδ.

Διαβάστε Περισσότερα στο Epixeiro.gr