Παρουσιάσθηκε το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

    Από: Startup Team

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) διοργάνωσε εκδήλωση την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014, στο Park Hotel με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών». Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας για όλες τις προσπάθειες ενίσχυσης και προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μία σειρά νέων δράσεων, η οποία έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το Οικοσύστημα Επιχειρηματικότητας στο ΟΠΑ δημιουργώντας το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Athens Center of Entrepreneurship and Innovation – ACEin) που υπάγεται στο αναπτυξιακό σχέδιο «Έργο Αθήνα» και τελεί υπό την επίβλεψη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ). Μέσα από τη δράση αυτή, οι ωφελούμενοι θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν σε βασικά θέματα επιχειρηματικότητας, δημιουργικότητας, να αξιοποιήσουν υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως συγγραφής επιχειρηματικού σχεδίου, νομικής, λογιστικής υποστήριξης, εταιρικής ταυτότητας και τέλος να έχουν την ευκαιρία να δικτυωθούν σε ένα διεθνούς εμβέλειας δίκτυο χρηματοδοτών. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η συμβολή της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) του ΟΠΑ.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν διάφορες δράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των επιχειρηματιών (όπως Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας ΟΠΑ, διαγωνισμός Ennovation, θερινό σχολείο επιχειρηματικότητας YES, φοιτητικός σύλλογος Thinkbiz, πρωτοβουλία job-pairs, TEDxAUEB κλπ). Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης σε συνεργασία με το international MBA (το μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα που έχει κατεύθυνση σπουδών σε Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα) διοργανώθηκε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν επιτυχημένες περιπτώσεις φοιτητών/αποφοίτων. Τέλος, στο τέταρτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ερευνητικά αποτελέσματα και δράσεις ερευνητικών εργαστηρίων που έχουν ως αποτέλεσμα καινοτόμες υπηρεσίες / προϊόντα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων o κ. Γ. Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων, ο Καθηγητής Κ. Γάτσιος, Πρύτανης ΟΠΑ, ο Καθηγητής Γ. Αυλωνίτης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΟΠΑ, ο Καθηγητής Γ. Σιώμκος, Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και ο Καθηγητής Π. Κωνσταντόπουλος, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας και ο Καθ. Σ. Λιούκας, Επιστημονικός Υπεύθυνος της ΜοΚΕ.

Η ενημερωτική αυτή εκδήλωση υπήρξε πραγματικά επωφελής καθώς έδωσε την ευκαιρία να γίνουν γνωστές όλες οι προσπάθειες του Πανεπιστημίου τα τελευταία 10 χρόνια για την Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στα πρότυπα κορυφαίων Πανεπιστημίων του εξωτερικού.

 

Οι τοποθετήσεις του δημάρχου κ. Γιώργου Καμίνη και του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Γάτσιου στην εκδήλωση με θέμα

 «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στο ΟΠΑ», στις 09/04/2014

 

«Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να γίνει η ατμομηχανή της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Αυτό επιδιώκουμε και γι΄ αυτό διασφαλίσαμε ευρωπαϊκούς πόρους τους οποίους αξιοποιούμε στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, το «Έργο Αθήνα». Ειδικά για την επιχειρηματικότητα η οποία κατέχει βαρύνουσα θέση στις προτεραιότητες μας,, για πρώτη φορά δήμος συνεργάζεται με τους παραγωγικούς και ερευνητικούς φορείς της πόλης, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση και υλοποιώντας έργα που έχουν έναν κοινό στόχο: να ξαναγίνει η Αθήνα μια πόλη με ζωντανές παραγωγικές και κοινωνικές δομές, να δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις  εργασίας, να συσταθούν και να στηριχθούν πάνω από 800 νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, αλλά και να υποβοηθηθούν οι υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση με θέμα «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών», που διοργάνωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα πλαίσια του αναπτυξιακού σχεδίου «Έργο Αθήνα».

O κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε ότι: «Η υποστήριξη της καινοτομίας και ο μετασχηματισμός καινοτόμων προϊόντων/ υπηρεσιών/ ερευνητικών αποτελεσμάτων σε επιχειρηματική αξιοποίηση αποτελεί σημαντικό στόχο για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα πλαίσια της στρατηγικής διασύνδεσης με την κοινωνία και αξιοποίηση της παραχθείσας γνώσης. Λειτουργώντας αποκλειστικά στο κέντρο της Αθήνας, οι συγκεκριμένες δράσεις αποτελούν, επιπλέον, την έμπρακτη συμβολή του στην ανάπτυξη και αναζωογόνηση της πόλης μας. Το ΟΠΑ ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο στην χώρα που εδώ και 10 χρόνια πρωτοπορεί στην προώθηση της επιχειρηματικότητας με πολλές και ποιοτικές δράσεις σε συνεργασία με πολλούς φορείς. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες και το ΟΠΑ να παίξει ένα στρατηγική ρόλο στο οικοσύστημα καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή».

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ ACEin»

Tο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Kαινοτομίας (Athens Center of Εntrepreneurship and innovation – ACein) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υποστηρίζει καινοτόμες νέες ή υπό σύσταση βιώσιμες επιχειρήσεις καθώς και ερευνητικά αποτελέσματα με στόχο τη σωστή αξιοποίηση, λειτουργία και ανάπτυξή τους.

Ο Πυλώνας Επιχειρηματικότητας (Entrepreneurship Stream) του Κέντρου ACEin (με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθ. Γ. Δουκίδη) έχει ως στόχο την υποστήριξη της καινοτόμου νέας επιχειρηματικότητας για βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν το Bootcamp επιχειρηματικότητας και καινοτομίας καθώς και μακροχρόνια προγράμματα διοίκησης και ανάπτυξης νέων καινοτόμων επιχειρήσεων (Start-ups). Πρόσθετες υπηρεσίες αφορούν την εξατομικευμένη συμβουλευτική στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τις αναγκαίες υποδομές, mentoring και υποστήριξη από ειδικούς, δικτύωση και συνέργειες.

Ο Πυλώνας Έρευνας (Research Stream) του Κέντρου ACEin (με επιστημονικό υπεύθυνο τον Kαθ. Θ. Αποστολόπουλο) έχει ως στόχο την υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας μέσα από την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΟΠΑ (καθηγητές, ερευνητές, υπ. διδάκτορες, μεταπτυχιακοί φοιτητές). Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την υποστήριξη για τη σχεδίαση/υλοποίηση καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών, κατοχύρωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, δόμηση της επιχειρηματικής ιδέας και την εκπόνηση των πρώτων κρίσιμων βημάτων προς την επιχειρηματική αξιοποίηση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

ATHENS CENTER OF ENTREPRENEUSHIP AND INNOVATION (ACEin)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

acein@aueb.gr

www.acein.gr