Εννέα συμβουλές για ένα τέλειο βιογραφικό

    Από: Startup Team

Πηγή fortunegreece.com

Εάν αναζητείτε δουλειά, λίγη ενσυναίσθηση μπορεί να σας βοηθήσει. Φανταστείτε να είστε επιφορτισμένος με την αξιολόγηση εκατοντάδων βιογραφικών κάθε εβδομάδα, αν όχι κάθε μέρα. Δε θα κερδίσετε την εύνοια του αξιολογητή εάν το βιογραφικό σας είναι υπερβολικά φλύαρο.

Μην ανησυχείτε αν θα είναι μία ή δύο σελίδες• η συζήτηση αυτή δε βοηθάει. Αν έχετε τόσο πολύ σχετικό περιεχόμενο που να καταλαμβάνει περισσότερες από μία σελίδες, τότε καλώς. Αλλά η λακωνικότητα είναι το κλειδί. Ιδού, λοιπόν, μερικές ιδέες για το πώς να κάνετε αρεστό το βιογραφικό σας:

Συντομεύσεις που πρέπει να κάνετε:

1. Αντικειμενικότητα

Αφαιρέστε τους αυτό-χαρακτηρισμούς! Αν θέλετε να πείτε ότι είστε «προσανατολισμένος στη λεπτομέρεια,» τότε καλό θα είναι να βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σας δεν έχει λάθη. Διαφορετικά, μην το γράψετε. Εκτός αυτού, σχεδόν όλοι αυτοχαρακτηρίζονται έτσι, καθιστώντας το «προσανατολισμένος στη λεπτομέρεια» απλά χάσιμο χώρου.

2. Εμπειρία

Μήπως ο εργοδότης πρέπει να γνωρίζει σχετικά με την εργασία έξι μηνών που είχατε το 2003; Όχι. Και μήπως οι δουλειές που είχατε στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 (ή ακόμη και στις αρχές της δεκαετίας του ’90) παραμένουν τεχνικά και λειτουργικά σχετικές; Δεν έχετε επιτύχει περισσότερα έκτοτε;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να διαγράψετε αυτές τις θητείες από την ενότητα της εμπειρίας σας, ή τουλάχιστον να τις ελαχιστοποιήσετε. Θα εξοικονομήσετε σημαντικό χώρο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλύτερα αναφέροντας λεπτομέρειες των πιο πρόσφατων και σχετικών θέσεων που είχατε.

3. Δεξιότητες

Αν είναι προφανές ότι έχετε χρησιμοποιήσει το λογισμικό MS Office σε προηγούμενες θέσεις εργασίας σας (δηλαδή η ενότητα της εμπειρίας σας αναφέρει τη χρήση υπολογιστικών φύλλων, τον προγραμματισμό συναντήσεων, το σχεδιασμό παρουσιάσεων, κλπ), και αυτές είναι οι μόνες τεχνικές δεξιότητές σας, τότε δεν υπάρχει λόγος να έχετε ενότητα δεξιοτήτων.

4. Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Πιστοποιητικά

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι ενότητες μπορούν να συγχωνευθούν σε μία ενότητα, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χώρου.

5. Εθελοντικές Δραστηριότητες

Ναι, οι δωρεές από το χρόνο σας μπορεί να φαίνονται ωραίες, αλλά εκτός και αν α) η εθελοντική σας εργασία είναι εξαιρετικά σχετική με τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες, β) η εθελοντική εμπειρία σας καταλαμβάνει μια κατά τα άλλα κενή χρονική περίοδο στον επαγγελματικό σας βίο ή γ) κατέχετε ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο ενός οργανισμού, όπου προσφέρετε εθελοντική εργασία, δεν είναι καθοριστικές αναφορές για να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας.

6. Bullets

Προσέξτε το περιθώριο από το άκρο της σελίδας των bullets – αν είναι μεγάλο, το κείμενο καταλαμβάνει περισσότερες γραμμές.

Διαβάστε Περισσότερα στο fortunegreece.com