Η σωστή πληροφορία οδηγεί στην ανάπτυξη

    Από: Startup Team

Συνέντευξη στο: www.netweek.gr,  της Ισαβέλλας  Ζαμπετάκη

Ο Giorgio Di Blasi, Business Intelligence Solution Sales Principal του SAP EMEA Center of Excellence, μιλά στο netweek για το ρόλο του ΒΙ εν μέσω οικονομικής ύφεσης.

Δεδομένου ότι υπάρχει μια ποικιλία ορισμών για το Business Intelligence, ποιος είναι ο δικός σας; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ΒΙ σήμερα;

Business Intelligence σημαίνει να παίρνουμε τη σωστή πληροφόρηση, τη σωστή στιγμή προκειμένου να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε ενημερωμένες αποφάσεις. Αυτός είναι ένας πολύ σύντομος ορισμός που εστιάζει στην ουσία του ΒΙ. Οσον αφορά το πού βρισκόμαστε σήμερα, όλοι μας -ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης ή τομέα αρμοδιότητας στην εταιρεία- χρειαζόμαστε την πληροφορία προκειμένου να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά, τόσο από μεγάλους όσο και από μικρούς προμηθευτές, και η διαφορά μεταξύ των μεν και των δε δεν είναι θέμα τιμής ή επωνυμίας. Η ουσία έγκειται στην αξία που προσφέρει μια συγκεκριμένη λύση στον πελάτη.

Η σύγχρονη πραγματικότητα για πολλές επιχειρήσεις συνδέεται με τεράστια πολυπλοκότητα στον τομέα του ΒΙ. Υπάρχουν εταιρείες που χρησιμοποιούν από 11 έως και 15 εργαλεία Business Analytics. Για αυτές, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η τυποποίηση και η ενοποίηση των συστημάτων τους σε ένα ενιαίο χαρτοφυλάκιο, βάσει μιας ξεκάθαρης στρατηγικής για το μέλλον και χωρίς δυσκολίες στον εντοπισμό στελεχών ικανών να τις διαχειριστούν. Είναι πολύ σημαντικό για μια επιχείρηση σήμερα, να διαθέτει μια ολοκληρωμένη, end-to-end λύση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της στον τομέα του Business Intelligence.

Ποια η αξία της τεχνολογίας Business Intelligence για μια επιχείρηση σε περιόδους ύφεσης;

Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η ανάγκη των επιχειρήσεων για ανάπτυξη παραμένει. Ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθεί ένας οργανισμός είναι μέσα από τη λήψη των σωστών αποφάσεων. Προκειμένου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις είναι απαραίτητες οι σωστές πληροφορίες. Σε αυτό το πλαίσιο, το ζητούμενό μας είναι να αντλήσουμε τη σωστή πληροφορία, στη σωστή στιγμή. Και, βεβαίως, η πληροφόρηση αυτή να είναι αξιόπιστη. Εφόσον έχουμε εξασφαλίσει τη σωστή πληροφορία, μπορούμε να εργαστούμε δημιουργώντας το υπόβαθρο για ανάπτυξη, ακόμα και εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Πώς μπορεί μια εταιρεία να διασφαλίσει ότι αξιοποιεί την επένδυσή της σε τεχνολογία ΒΙ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου τα δεδομένα να μεταφράζονται σε επιχειρηματική αξία;

Giorgio Di Blasi: Μια λύση ΒΙ θα πρέπει να είναι τόσο εύληπτη και απλή στη χρήση, που ο τυπικός επιχειρηματικός χρήστης να μπορεί να είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσει χωρίς να απαιτείται η παραμικρή εκπαίδευση. Ακόμα και προσωπικό που δεν διαθέτει γνώσεις Πληροφορικής, χρειάζεται να είναι σε θέση να συγκεντρώνει διαφορετικές πηγές δεδομένων και να αφιερώνει τον χρόνο του στην επεξεργασία και στη διερεύνηση των δεδομένων αυτών. Μια σύγχρονη λύση ΒΙ είναι αναγκαίο να είναι τόσο εύκολη στη χρήση όσο είναι το Google. Είναι απαραίτητο ο χρήστης να μπορεί να συγκεντρώσει εύκολα την πληροφορία που χρειάζεται, χωρίς να απαιτείται υποστήριξη από τη Διεύθυνση Πληροφορικής.

Ποιες οι τάσεις που διαμορφώνουν την εξέλιξη του Business Intelligence;

Οι κυρίαρχες τάσεις που επηρεάζουν το ΒΙ σήμερα είναι τα Big Data, το Collaboration και το Mobility. Οι τρεις αυτές τάσεις εξετάζονται σε συνάρτηση με την επιπρόσθετη αξία που μπορούν να επιφέρουν, όσον αφορά την αξιοποίηση της πληροφορίας από το σύνολο των εργαζομένων μιας επιχείρησης, ανά πάσα στιγμή και όπου κι αν τυχαίνει να βρίσκονται. Οι εταιρείες που θα καταφέρουν να προσδώσουν αυτήν την επιπρόσθετη αξία στους χρήστες και στους πελάτες τους είναι εκείνες που θα κερδίσουν τελικά και τη «μάχη».