7 Κανόνες Διαπραγμάτευσης που Πρέπει Πάντα να Ακολουθείτε

    Από: Startup Team

Πηγή dingo.gr

Η διαπραγμάτευση είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Πολλές φορές όμως, είναι κάτι εξαιρετικά απλό αν ξέρουμε τι ζητάμε και ποιον έχουμε απέναντί μας. Ας δούμε 7 κανόνες διαπραγμάτευσης που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και το κέρδος μας μεγαλύτερο.

1.  Μη φοβάσαι να διαπραγματευτείς

Για πολλούς η διαπραγμάτευση είναι ένα θέμα ταμπού και συνδεδεμένο με την απάτη ή στη καλύτερη περίπτωση με τη μείωση του κέρδους. Η διαπραγμάτευση, όμως αυτό στο οποίο εξυπηρετεί είναι να δώσει μια κοινή λύση σε μία διαφωνία. Αν ο άλλος ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση μαζί σας, αυτό είναι καλό πράγμα γιατί σημαίνει ότι θέλει να συνεργαστεί. Αλλιώς δεν θα είχε μπει καν στη διαδικασία.

2. Το παν είναι να εντοπίσεις το πρόβλημα

Ο λόγος που οι συμφωνίες αποτυγχάνουν είναι γιατί κάπου ανάμεσα στα μέρη μεσολαβεί ένα πρόβλημα. Μια από τις δύο μεριές αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που δεν την αφήνει να προχωρήσει στη συμφωνία. 9 στις 10 φορές το πρόβλημα δε γίνεται αντιληπτό από την άλλη πλευρά οπότε και οι συμφωνίες καταλήγουν στον κάδο των αχρήστων. Ο δεύτερος κανόνας διαπραγμάτευσης λοιπόν είναι να αντιμετωπίσεις, μέσα από τη συζήτηση και τις ερωταπαντήσεις ποιο είναι αυτό το πρόβλημα. Γιατί μόνο αν το αντιμετωπίσεις θα μπορέσεις να διαπραγματευτείς ή να προτείνεις στην άλλη μεριά μια λύση.

3. Άκου περισσότερο, μίλα λιγότερο

Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα άρθρα το να ακούς παρά να μιλάς είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όχι μόνο σε καθιστά συμπαθή στην άλλη πλευρά, αλλά σου δίνει τη δυνατότητα να καταλάβεις τι προσδοκά και η άλλη πλευρά από εσένα, ποια είναι τα κίνητρα της συμφωνίας και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που θα χρειαστεί να λύσεις, όπως είπαμε και παραπάνω.

4.  Μη διαπραγματεύεσαι με τον εαυτό σου.

Ας πούμε ότι έχεις ετοιμάσει μια οικονομική πρόταση για συμφωνία. Αφού την καταγράψεις, αρχίζεις να σκέφτεσαι μήπως αυτά που έχεις χρεώσει είναι πολλά ή μήπως δεν θα δεχτεί αυτούς τους όρους κ.α. Έτσι καταλήγεις να μειώνεις την πρόταση και να αλλάζεις τους όρους χωρίς να έχει προηγηθεί καμία αντίρρηση.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε αυτή την περίπτωση είναι ναι μεν να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου όμως αυτό να το χρησιμοποιείς σαν σχέδιο για να ξέρεις τι να περιμένεις και τι θα πεις στη συνέχεια, αλλά μέχρι εκεί.

Διαβάστε Περισσότερα στο dingo.gr