Οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις «βγαίνουν» στις αγορές

    Από: Startup Team

Πηγή fortunegreece.com

Η μια μετά την άλλη, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις βγαίνουν στις αγορές για να αντλήσουν ρευστότητα. Έτσι και τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν χθες ότι ανέθεσαν την έκδοση δολαριακού ομολόγου διετούς διάρκειας και σταθερού επιτοκίου στις τράπεζες BNP Paribas, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Eurobank Ergasias S.A. και HSBC Bank plc.

Όπως ανακοινώθηκε, η έκδοση θα είναι εγγυημένη από τα ΕΛΠΕ και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Το οριστικό ύψος και τοκομερίδιο της έκδοσης θα καθοριστεί στις επόμενες μέρες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγγραφών στα βιβλία προσφορών της έκδοσης.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων βραχυχρόνιων δανειακών υποχρεώσεων καθώς και για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών στις δραστηριότητες του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Η επιλογή έκδοσης διετούς δολαριακού ομολόγου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΠΕ, εντάσσεται στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής στρατηγικής του Ομίλου για μετατροπή μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου σε δολάρια, που αποτελούν το βασικό νόμισμα των συναλλαγών στο κλάδο πετρελαιοειδών, ενώ η επιλογή της διάρκειας έγινε με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στις κεφαλαιαγορές.

Σύμφωνα με πηγές του ομίλου η έκδοση θα κυμαίνεται στα 200 εκατ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ προχώρησαν από πέρυσι τον Απρίλιο σε έκδοση τετραετούς Ευρω-ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με σταθερό επιτόκιο 8%. Τότε η έκδοση είχε υπερκαλυφθεί 7 φορές.

Kύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για ζωηρό ενδιαφέρον, που μπορεί να οδηγήσει όχι μόνον στην υπερκάλυψη της έκδοσης αλλά και σε καλό επιτόκιο. H Hellenic Petroleum Finance Plc, η θυγατρική των ΕΛΠΕ στη Βρετανία, η οποία «έτρεξε» την υπόθεση του ομολόγου, φέρεται να δίνει ως πρώτη εκτίμηση για την απόδοση το 4,75%.

Διαβάστε Περισσότερα στο fortunegreece.com