H Microsoft καλείται να μοιραστεί κέρδη με τον μεγαλύτερο «εχθρό» της

    Από: Startup Team

Πηγή fortunegreece.com

Με τον Σάτια Ναντέλα να παίρνει τα ηνία από τον Στιβ Μπάλμερ, η Microsoft έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα εποχή – διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια που είχε μέτρια ανάπτυξη και κινήθηκε στο χώρο του λογισμικού για επιχειρήσεις, και ακόμη πιο διαφορετική από τα χρόνια του Μπιλ Γκέιτς, όταν η Microsoft κυριαρχούσε στο λογισμικό για προσωπικούς υπολογιστές. Η Microsoft του Ναντέλα φαίνεται να είναι μια εταιρεία που έχει ως στόχο να ανταγωνιστεί στις αγορές και όχι να τις ελέγξει.

Η εμπειρία του Ναντέλα είναι ευθυγραμμισμένη με τις ίδιες τεχνολογίες που υπόσχονται μελλοντική ανάπτυξη – cloud computing, πολύ-πλατφόρμες, φορητότητα, τα μεγάλα δεδομένα – το αντίθετο του ιδιόκτητου λογισμικού στο οποίο βασίστηκε η ιστορική επιτυχία της Microsoft. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανακοίνωση του Office 365 για το iPad ήταν αξιοσημείωτη. Δεν ήταν τόσο πολύ το ότι δυο πολύχρονοι εχθροί θα μοιράζονταν τα κέρδη. Ήταν το γεγονός ότι η Microsoft διακινδυνεύει την πλατφόρμα της για κινητά με την επέκταση σε μια άλλη, μεγαλύτερη πλατφόρμα. Ήταν ένα άνοιγμα της Microsoft που δεν είχε ξαναγίνει.

Η ανακοίνωση ήταν επίσης η πρώτη μεγάλη δημόσια εμφάνιση του Ναντέλα. Η κίνηση αυτή ήταν ριψοκίνδυνη: Θα μπορούσε να περάσει το μήνυμα ότι η Microsoft είχε υποταχθεί στην Apple, κυκλοφορώντας τις φημισμένες της εφαρμογές για συσκευές του παλιού αντιπάλου της, δίνοντας παράλληλα ένα μερίδιο 30% των εσόδων για το προνόμιο αυτό. Αντιθέτως, ο Ναντέλα θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως ο ηγέτης που μπορεί σπρώξει την εταιρεία από την εποχή του προσωπικού υπολογιστή στην οικονομία του cloud.

Τον περασμένο μήνα, όταν η Microsoft ανακοίνωσε ότι το Office θα είναι διαθέσιμο για το iPad, η είδηση προκάλεσε αίσθηση. Οι αναλύσεις ήταν ανάμικτες. Οι New York Times αναρωτήθηκαν μήπως ήταν η σωστή κίνηση πολύ αργά. Το Techcrunch θεώρησε ότι άξιζε η αναμονή. Κάποιος από το Forbes το περιέγραψε ως κίνηση ήσσονος σημασίας.

Για τους επενδυτές, η κυκλοφορία του Office για το iPad είναι απίθανο να μεταφραστεί σε υλικά κέρδη, τουλάχιστον όχι σύντομα. Μπορεί να ανοίξει την αγορά για τη Microsoft σε επιχειρήσεις που προτιμούν tablets έναντι των παραδοσιακών PCs, αλλά θα μπορούσε επίσης να πλήξει τις αγορές υψηλού περιθωρίου κέρδους της εταιρείας. Οι πωλήσεις επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών έχουν μειωθεί από τότε που κυκλοφόρησε το iPad, αν και τους τελευταίους μήνες υπάρχουν σημάδια ότι αυτή η μείωση σταθεροποιείται.

Αν η κίνηση έχει μικρό βραχυπρόθεσμο όφελος για τη Microsoft, η συμβολική της αξία είναι μεγαλύτερη. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι σημαντικών εταιρειών όπως η Microsoft συχνά θέτουν το χαρακτήρα της εταιρείας, και κατά κάποιο τρόπο η Microsoft φαίνεται τώρα να έχει χάσει την αρνητική εικόνα που είχε όταν ο Μπάλμερ ήταν διευθύνων σύμβουλος. Ο Μπάλμερ, φυσικά, εργάστηκε επίσης για να ωθήσει τη Microsoft σε μια πιο ανοικτή κατεύθυνση, αλλά η παρουσία του Ναντέλα κάνει πιο πιθανό αυτό το ενδεχόμενο.

Διαβάστε Περισσότερα στο fortunegreece.com