ENA ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΟΦΥΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Από: Startup Team

ENA ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΟΦΥΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
‘’ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ 1437
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ,
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ’’

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα μας, για να λειτουργούν ορθολογικά, οφείλουν να διαθέτουν καινοτομικά εργαλεία, που θα στηρίζουν καθοριστικά την καθημερινή δράση τους:

  • αφενός σε δομές και διαδικασίες, ρόλους και νοοτροπίες, σύνθεση προϊόντος ή υπηρεσίας που παράγουν &
  • αφετέρου στην άσκηση του επιχειρηματικού γίγνεσθαι, ώστε αυτή να διενεργείται μέσω μιας νέας ανοιχτής οπτικής, στην οποία ο άνθρωπος ως επίκεντρο, οι πάσης φύσεως δικτυώσεις, η δημιουργικότητα, η καινοτομία, οι τεχνολογίες αιχμής και η χρήση προτύπων  θα συντελούν καθοριστικά στη μείωση του λειτουργικού κόστους, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη στόχευση  για έναν ανταγωνισμό με συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι και η Πολιτεία θα είναι ταχύτατα ευέλικτη σε διαδικασίες ίδρυσης  και παράλληλα αρωγός σε οικονομικά κίνητρα και φορολογικά μέτρα.

Στα πλαίσια αυτά ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), σε συνεργασία με διεπιστημονική ομάδα,  εκπόνησαν το αναφερόμενο στην επικεφαλίδα ελληνικό πρότυπο, δεδομένου ότι ο τομέας της Γραμματείας και ο ρόλος των Γραμματέων που τον υποστηρίζουν,  επηρεάζουν θετικά και σε μεγάλο βαθμό την εξωστρεφή πελατοκεντρική πορεία μιας νεοφυούς επιχείρησης.

Η ιδιαιτερότητα του προτύπου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί ελληνική καινοτομία και δεν υφίσταται ανάλογό του στον ευρωπαϊκό χώρο, προέκυψε δε, μετά από μακρά μελέτη και έρευνα στο πεδίο της επιστήμης γραμματείας και απεκόμισε, κατά τη διάρκεια της δημόσιας κρίσης του, τα θετικά σχόλια φορέων, Πανεπιστημίων, οργανισμών/επιχειρήσεων και επαγγελματιών Γραμματέων.

Με γνώμονα τα προαναφερόμενα, κατά την εκπόνηση του δομικού ιστού του προτύπου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα κάτωθι θέματα, προκειμένου να καλύψουν αυτά όχι μόνο τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές απαιτήσεις του εν λόγω τομέα και ρόλου και ειδικότερα σε ότι αφορά:

  • ‘’Την οριοθέτηση του αντικειμένου και του πεδίου εφαρμογής του προτύπου‘’.
  • ‘’Τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων του τομέα Γραμματείας και των καθηκόντων/ευθυνών των Γραμματέων’’.
  • ‘’Την αξιολόγηση της θέσης της Γραμματείας, σε σχέση με το εξωτερικό και το εσωτερικό της περιβάλλον και με τη συστημική βημάτων για την όλη διαδικασία της δημιουργικά καινοτομικής οργανωτικής της διάρθρωσης’’.
  • ‘’Την οριοθέτηση ενός ευέλικτου Επαγγελματικού Περιγράμματος Γραμματέων’’.
  • ‘’Τη διαχείριση αρχείων σύμφωνα και με τις απαιτήσεις που θέτει το προτύπου ISO 15489-1/2001 Record Management Systems’’.
  • ‘’Την παρουσίαση των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας, που διέπουν το επάγγελμα‘’.
  • ‘’Το πλαίσιο των υπεργολαβικών υπηρεσιών παροχής γραμματειακής υποστήριξης’’.
  • ‘’Την ανάλυση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, που επικουρούν τη γραμματειακή υποστήριξη, όπως Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων  και Συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυΐας‘’.
  • ‘’Την αξιολόγηση του τομέα Γραμματείας‘’.
  • ‘’Την παρουσίαση της βασικής νομοθεσίας επικοινωνιών και αρχείων της χώρας μας’’.
  • ‘’Την παρουσίαση της βασικής  βιβλιογραφίας, ελληνικής και ξενόγλωσσης, στην οποία μπορεί να ανατρέξει κανείς σε σχέση με την ως άνω θεματολογία,’’.

Η επιγραμματική αυτή παρουσίαση της θεματολογίας του δομικού ιστού του εν λόγω προτύπου, έχει στόχο να υποδείξει λύσεις και να δώσει:

ι.  στους επιχειρηματίες των νεοφυών επιχειρήσεων και όχι μόνο τα δεδομένα για καινοτομικό σχεδιασμό, οργάνωση, διοίκηση και έλεγχο του τομέα Γραμματείας

ιι. στις Γραμματείς, ένα ευέλικτο Επαγγελματικό Περίγραμμα, με ανάλυση όλων των απαιτούμενων επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με το εναρμονισμένο ευρωπαϊκό και ελληνικό πλαίσιο προσόντων, που ζητούνται από τις νεοφυείς και όχι μόνο οργανισμούς/επιχειρήσεις.