Στροφή Ελλήνων στην επιχειρηματικότητα

    Από: Startup Team

Πηγή: www.ethnos.gr/

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας (GEM), στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 64 ετών το 23,4% ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Εχουμε επίσης την 4η υψηλότερη επίδοση σε ό,τι αφορά την «επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων», με το 8% του πληθυσμού. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 5,3. Η Ελλάδα έχει επίσης την πρώτη θέση στις πλουσιότερες χώρες σε ό,τι αφορά τον δείκτη «καθιερωμένοι επιχειρηματίες» (επιχειρήσεις πάνω από 3,5 χρόνια), με το ποσοστό του πληθυσμού να είναι στο 16,8%.

Περίπου 1,5 εκατ. άτομα είναι οι επιχειρηματίες στη χώρα μας, και αξίζει να αναφερθεί ότι μειώνεται, αν και με αργούς ρυθμούς, η επιχειρηματικότητα ανάγκης. Δηλαδή όσοι βρήκαν τον εύκολο δρόμο ανοίγοντας εταιρείες πουλώντας προϊόντα και υπηρεσίες στους τελικούς καταναλωτές (καφενεία, κομμωτήρια κ.λπ.). Το ποσοστό έπεσε κάτω από το 50% τα τελευταία τρία χρόνια, όταν το 2005 ήταν στο 70%. Αντίθετα σημειώνεται αύξηση της επιχειρηματικότητας με ευκαιρίες. Για παράδειγμα, το 20,6% έχει ανοίξει δουλειά με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ή την πώληση προϊόντων σε επιχειρήσεις. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2005 ήταν κάτω από το 10%. Βέβαια, οι θέσεις απασχόλησης που δίνουν τα νέα εγχειρήματα είναι στην πλειονότητά τους μέχρι τέσσερα άτομα, ενώ χαμηλή είναι και η εξωστρέφεια.

Θετικό είναι το γεγονός της καινοτομίας που παρουσιάζουν οι νέες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι στην 8η θέση των πλουσιότερων χωρών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ