Προεκλογικά σποτ με άρωμα… επενδύσεων

    Από: Startup Team

«Από την αρχή του χρόνου 15 δισ. ευρώ κεφάλαια έχουν μπει στη χώρα μας και νέες μεγάλες επενδύσεις έρχονται άμεσα» λέει ένα από τα προεκλογικά σποτ της Νέας Δημοκρατίας. Και κάπου εκεί, με… μαγικό τρόπο ακούγεται η περίφημη ατάκα του Αλέξη Τσίπρα που λέει «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν». Φυσικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας τη συγκεκριμένη φράση, αναφερόταν στην κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να φύγει. Στην Νέα Δημοκρατία, θέλοντας να trollάρουν την αξιωματική αντιπολίτευση, το συνέδεσαν με τις επενδύσεις.

Πέρα όμως από… τα πολιτικά πειράγματα της κάθε πλευράς, ένα πράγμα είναι δεδομένο: οι επενδύσεις είναι το «κλειδί» για να αρχίσει να τρέχει πάλι η ελληνική οικονομία. Για αυτό και πολλές φορές, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις κορυφώνονται στο πως θα έρθουν οι περιβόητες επενδύσεις στη χώρας μας, ποιοι τελικά θα επενδύσουν, σε ποιες περιοχές, ποια θα είναι τα δεδομένα για τους εργαζόμενους που θα εργαστούν εκεί.

Αν δούμε τα πράγματα λίγο πιο ψύχραιμα και πέρα από κομματικές προτιμήσεις, οι πολυπόθητες επενδύσεις μάλλον είναι λίγο δύσκολο να έρθουν, με βάση τα πλάνα που έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων στη χώρα μας. Από την μια έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να κρατικοποιήσει… σχεδόν τα πάντα. Και οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν στις κρατικές αυτές επιχειρήσεις, θα είναι ουσιαστικά δημόσιοι υπάλληλοι.

Αντί λοιπόν να προωθούν δράσεις και ρυθμίσεις για την νεανική επιχειρηματικότητα και να εξηγήσουν το πως θα διευκολύνουν από την πλευρά τους –αν γίνουν κυβέρνηση- τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, είναι σαν να μας λένε… «περιμένετε, μην κάνετε καμία επιχειρηματική κίνηση, εμείς θα τα κρατικοποιήσουμε όλα και μετά θα σας προσλάβουμε, ως δημοσίους υπαλλήλους».

Πριν λίγο καιρό, έτυχε να βρεθώ σε εκδήλωση με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις (διαβάστε εδώ). Εκεί μίλησε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης. Ο οποίος παρεμπιπτόντως θεωρείτε από τους πιο μετριοπαθείς βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος. Κάποια στιγμή, κάποιος από το ακροατήριο, ρώτησε τον κ. Σταθάκη: «μπορείτε να μας πείτε έστω μια επένδυση, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την οποία βλέπετε θετικά;». Απάντηση δεν υπήρξε…

Από την άλλη πλευρά, έχουμε την Νέα Δημοκρατία η οποία, όπως υποστηρίζει, είναι υπέρ των επενδύσεων. Στην πράξη ωστόσο, τα δεδομένα μάλλον είναι διαφορετικά. Οι επενδύσεις που περίμενε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια δεν ήρθαν ή ήρθαν σε πολύ μικρότερο βαθμό από το αναμενόμενο. Με τους φορολογικούς συντελεστές να αλλάζουν… κάθε 5 μέρες. Με τις γραφειοκρατικές- χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για να επενδύσει κάποιος, να παραμένουν επίσης.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έκανε ειδική αναφορά στις Startups επιχειρήσεις στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου της κυβέρνησης. «Στις νεοφυείς επιχειρήσεις τόσο η κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας, της καινοτομίας των εφαρμογών λογισμικού, αλλά και στη μεταποίηση των αγροτικών μας προϊόντων. Και εδώ, ξένοι κολοσσοί έρχονται και επενδύουν σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, όπου κάνει θαύματα η νεανική και η γυναικεία επιχειρηματικότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Οι Startups, όπως λέγονται διεθνώς οι νεοφυείς επιχειρήσεις, θα αποτελέσουν το μεγάλο κύμα της ανάπτυξης παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε χώρες με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας», κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Πάντως, εκπρόσωποι ελληνικών Startup επιχειρήσεων οι οποίοι συνομίλησαν με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Ελλάδα, της περιέγραψαν μια αρκετά διαφορετική πραγματικότητα. Οι νεαροί επιχειρηματίες είπαν, δηλαδή, στην Άγκελα Μέρκελ ότι δυσκολεύονται να κινηθούν επιχειρηματικά μέσα στο οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Ήρθε η ώρα, οι επενδύσεις για τις οποίες όλοι μιλούν, να πάψουν να βρίσκονται μόνο στα προεκλογικά σποτ και στις πολιτικές αντιπαραθέσεις στα διάφορα τηλεοπτικά παράθυρα. Θα πρέπει οι επενδύσεις να «μπουν» στην ελληνική οικονομία. Έτσι ώστε από την μια να περιοριστεί δραστικά η ανεργία και από την άλλη, το κράτος να εισπράξει ζεστό χρήματα από τους προβλεπόμενους φόρους. Τότε, πιθανόν να δούμε επιτέλους και την πολυπόθητη Ανάπτυξη.