JOB INTERVIEW – HIRE A PERSON

    Από: Startup Team
Ας ξεκινήσουμε με κάτι βασικό. Είναι καλύτερο η εταιρία/επιχείρηση να αναθέσει σε κάποιον επαγγελματία να κάνει τις συνεντεύξεις και αφού καταλήξει σε 2-3 επιλογές να τις προωθήσει στη διεύθυνση. Εάν δεν υπάρχει HR DEPT, τότε μπορεί να προσλάβει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ ένα μήνα) έναν ειδικευμένο σύμβουλο που θα εξετάσει τα βιογραφικά και θα δει τους (πολλούς) υποψήφιους. Προσοχή, εδώ δεν μιλάμε για Head Hunters. Εδώ μιλάμε για ένα σύμβουλο που θα έρθει στο χώρο σας, θα κατανοήσει εσάς, το όραμά σας, τις πρακτικές σας, τους στόχους σας, τις ανάγκες σας,το τί ζητάτε αλλά και το τί παρέχετε, ώστε να προτείνει και το κατάλληλο άτομο. Οι συνεντεύξεις θα γίνουν στα γραφεία σας, διότι και οι υποψήφιοι δικαιούνται να δουν το χώρο που πιθανόν θα εργαστούν έτσι δεν είναι; Έτσι θα κερδίσουμε χρόνο (τις ατέλειωτες ώρες των συνεντεύξεων) αλλά και θα επιλέξουμε τελικά την καλύτερη λύση και όχι τη φτηνότερη!
Τα βιογραφικά αναφέρουν ξερές πληροφορίες. Όμως σκεφτείτε: πρόκειται να έχετε ένα συνεργάτη δίπλα σας για πολλές ώρες ο οποίος θα συντάσεται με τις εντολές σας, θα απαντάει τηλέφωνα, θα βλέπει πελάτες, θα κάνει συμφωνίες, θα παίρνει πρωτοβουλίες, θα σας δίνει ιδέες και προτάσεις. Άρα, σας ενδιαφέρει ο τρόπος που συναλλάσεται, ο τρόπος που ντύνεται (η γενικότερη παρουσία του), η κουλτούρα του, η μόρφωσή του. Δηλαδή στοιχεία που λίγο (έως καθόλου) έχουν να κάνουν με το βιογραφικό του.
Η συνέντευξη πρέπει να κρατήσει περίπου μισή ώρα. Σε αυτό το διάστημα, εγώ αυτό που κάνω είναι να αφήνω τον υποψήφιο να μιλήσει. Να επεκταθεί και σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Όταν ακούς, μαθαίνεις περισσότερο παρά όταν μιλάς. Ένα λάθος που γίνεται συνήθως, είναι να ζητάμε από τον υποψήφιο να μας αναλύσει με δικά του λόγια το βιογραφικό του (που ήδη έχουμε μπροστά μας) καταναλώνοντας πολύτιμο χρόνο. Ένα άλλο λάθος είναι να μιλάμε συνεχώς λέγοντας τι θέλουμε από αυτόν χωρίς να δίνουμε χρόνο στον άλλο να μας ανοιχτεί. Το τρίτο λάθος είναι το αυστηρό κλίμα που γίνεται η συνέντευξη. Δεν είμαστε καθηγητές του στο σχολείο που τον επιπλήττουμε. Πρέπει να είμαστε φιλικοί και χαλαροί, ώστε κι εκείνος να μας ανοιχτεί.
Βασικές αρχές της ψυχολογίας και της γλώσσας του σώματος είναι πολύτιμες και εξαιρετικά χρήσιμες στη δημιουργία συμπερασμάτων ας μην το ξεχνάμε αυτό. Μικρές λεπτομέρειες σωστά αξιολογημένες κάνουν τη διαφορά. Τέλος, αν πιστεύετε ότι το όλο θέμα δεν είναι σημαντικό και ότι δεν σας πειράζει να αλλάζετε προσωπικό κάθε τρεις και λίγο (άλλωστε τόσοι άνεργοι υπάρχουν), τότε προφανώς αυτό το άρθρο δεν σας αφορά. Αφορά άλλους, που παίρνουν τη δουλειά τους στα σοβαρά.
Sonia Iliareizi

Διαβάστε περισσότερα: www.stepforall.com/articles/job-inerview-hire-/