«Πράσινο φως» για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020

    Από: Startup Team

Πηγή fortunegreece.com

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-202, ύψους 26 δισ. ευρώ, τα προγράμματα του οποίου θα προκηρυχθούν μέσα στο 2014 και θα αφορούν τους ανέργους, την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη δημιουργία επιχειρήσεων κ.ά.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το νέο ΕΣΠΑ. Το ελληνικό ΕΣΠΑ είναι το τρίτο μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκρίνεται, πράγμα που αποδεικνύει και τη σοβαρή δουλειά που προηγήθηκε. Το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα. Πρόκειται για επενδύσεις, δημόσιες επενδύσεις, συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ. Θα δοθεί έμφαση στη στήριξη των σχεδίων, υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων. Με προτεραιότητα την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο του νέου ΕΣΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Από την άλλη πλευρά, θα δοθεί επίσης έμφαση στο πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Με εμπροσθοβαρείς δράσεις, με στήριξη των ανέργων, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, διότι η κρίση είναι τώρα και η δράση πρέπει να εκτυλιχθεί αμέσως», πρόσθεσε ο υπουργός, και κατέληξε λέγοντας πως τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα προχωρήσουν με ταχύτητα.

Η έγκριση του προγράμματος, συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ δίνει το «πράσινο φως» για την έναρξη των προκηρύξεων οι οποίες μέσα στη χρονιά, όπως ανακοινώθηκε, θα αφορούν:

-Απασχόληση-εκπαίδευση-κατάρτιση νέων.

-Ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, κ.α.)

-Αντιμετώπιση της φτώχειας

-Υποστήριξη ανέργων για δημιουργία επιχειρήσεων

-Επιταγές (vouchers) για πρόσληψη νέων ανέργων

-Απασχόληση ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας

-Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (συνέχιση του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον).

«Οι δράσεις θα ακολουθήσουν αμέσως, χωρίς τις καθυστερήσεις που είχαμε σε όλα τα προηγούμενα προγράμματα», είπε ο υπουργός.

Τα προγράμματα για κοινωνικού χαρακτήρα (για την ανεργία, τη φτώχεια, κλπ.) θα είναι εμπροσθοβαρή, δηλαδή το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων θα διοχετευθεί στην κοινωνία κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος οπότε τα κοινωνικά προβλήματα είναι περισσότερο οξυμένα λόγω της κρίσης.

Θα ακολουθήσει η επίσημη υποβολή στην ΕΕ για έγκριση των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Διαβάστε Περισσότερα στο fortunegreece.com