Οι 5 προκλήσεις κάθε ελεύθερου επαγγελματία

    Από: Startup Team

Η δουλειά του ελεύθερου επαγγελματία είναι δύσκολη καθώς συχνά έχει να διαχειριστεί πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους διαδικασίες. Ο καλός προγραμματισμός και η τήρηση των διαδικασιών που έχει θέσει όμως μπορούν να του εγγυηθούν την επιτυχία στη δουλειά του, αλλά και την προοπτική επέκτασης του κύκλου των πελατών του.

Εδώ έχουμε συγκεντρώσει τις 5 προκλήσεις που χρειάζεται να χειριστεί κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, καθώς επίσης και τους τρόπους που μπορούν να τον βοηθήσουν να αντεπεξέλθει σ’ αυτές:

1.    Τα έργα που αναλαμβάνει ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν είναι πάντα τα πιο εύκολα και δημιουργικά:

Όσοι δεν γνωρίζουν τη δουλειά του ελεύθερου επαγγελματία, σκέφτονται ότι συνήθως αυτοί αναλαμβάνουν τα πιο δημιουργικά κομμάτια των έργων των πελατών τους. Ωστόσο, η πραγματικότητα διαφέρει. Συχνά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες εργάζονται στα πιο απαιτητικά και δύσκολα έργα για τους πελάτες τους, αφού εκείνοι είτε δεν γνωρίζουν να τα φέρουν σε πέρας μόνοι τους τέτοιου είδους εργασίες είτε πρόκειται για έργα που είναι πιεστικά ή και απαιτητικά.

2.     Πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους «εργοδότες»:

Μια ακόμα συνηθισμένη παραδοχή είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν προϊσταμένους. Αν κι αυτό τυπικά είναι σωστό, πρακτικά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν να λογοδοτήσουν σε κάποιον. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ως «κριτές» τους πελάτες τους. Έτσι, καταλήγουν να έχουν πολλούς «προϊσταμένους» με τους οποίους πρέπει να επικοινωνούν και να εργάζονται για πολλά έργα τους ταυτόχρονα.

Περισσότερα για τους πελάτες και τους ελεύθερους επαγγελματίες μπορείς να δεις εδώ.

3.    Σταθερή πληρωμή:

Ένα ακόμα δύσκολο σημείο στη καθημερινότητα κάθε ελεύθερου επαγγελματία είναι αυτό της σταθερής πληρωμής. Για κάθε άλλο επαγγελματία και υπάλληλο, η σταθερή πληρωμή είναι μια πάγια διαδικασία. Για τον ελεύθερο επαγγελματία οι μηνιαίες απολαβές μπορεί να εναλλάσσονται και να εξαρτώνται απ’ τη χρονική περίοδο του φόρτου εργασίας τους ή απ’ τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς. Φυσικά, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει κάθε ελεύθερος επαγγελματίας για να περιορίσει τα προβλήματα της εκπρόθεσμης πληρωμής του, χωρίς όμως να εγγυώνται τα αποτελέσματα.

Διάβασε περισσότερα για το θέμα της πληρωμής εδώ.

4.    Πωλήσεις:

Κάθε ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Ένα απ’ αυτά είναι και η διαδικασία προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχει. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διαδικασία είναι σημαντική και η σωστή εφαρμογή της μπορεί να εγγυηθεί τη διάρκεια της εργασίας του ελεύθερου επαγγελματία.

Πώς θα αυξήσεις τις πωλήσεις σου; Δες εδώ και εδώ μερικές συμβουλές.

5.    Διαχείριση Οικονομικών και Φορολογικών:

Όπως με τις πωλήσεις έτσι και με τη διαχείριση των οικονομικών, ο ελεύθερος επαγγελματίας οφείλει να φροντίζει για την καλή λειτουργία των διαδικασιών της δουλειάς του και των οικονομικών του, ώστε να μην αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Η τακτική παρακολούθηση και καταγραφή των εσόδων και εξόδων όπως και η τυπική τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεών του είναι ζωτικής σημασίας για τη δουλειά ή τη μικρή επιχείρηση που έχει.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετές λύσεις που μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία διαχείρισης των οικονομικών και φορολογικών υποχρεώσεων της δουλειάς του ελεύθερου επαγγελματία. Για παράδειγμα, το Orbi αποτελεί μια εύκολη και οικονομική λύση όπου παρέχει τις βασικές φορολογικές αναφορές που χρειάζεται κάθε ελεύθερος επαγγελματίας για την υποβολή της δήλωσής του.

Μάθε τι προσφέρει το Orbi για τις φορολογικές σου υποχρεώσεις εδώ.

Η ομάδα του Orbi,

Θες να μάθεις περισσότερα; Κάνε like στη σελίδα του Orbi στο Facebook και ενημερώσου καθημερινά για ό,τι ενδιαφέρει το σύγχρονο ελεύθερο επαγγελματία!