Μπορεί το Μουντιάλ να «αναστήσει» την βραζιλιάνικη οικονομία;

    Από: Startup Team

Πηγή fortunegreece.com

Ενώ κάποτε θεωρείτο ως μια από τις λαμπρότερες αναδυόμενες οικονομίες, η ανάπτυξη στη Βραζιλία έχει σημειώσει απότομη πτώση τα τελευταία τρίμηνα καθώς μακροπρόθεσμα προβλήματα αναδύθηκαν στην επιφάνεια. Οι εργαζόμενοι είναι αντιπαραγωγικοί, οι δαπάνες υποδομής υστερούν και ο προστατευτισμός παραμένει στη μόδα.

Ο αυξημένος πληθωρισμός έχει αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια αρκετές φορές, και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μειώθηκε από την Standard & Poor’s μια βαθμίδα πάνω από το επίπεδο Junk το Μάρτιο.

O δείκτης Bovespa του χρηματιστηρίου της Βραζιλίας έχει πέσει περισσότερο από 7% κατά το περασμένο έτος, μειούμενος ταχύτερα από τους συγκριτικούς δείκτες των αναδυόμενων οικονομιών.

Για να αξιοποιήσει τα φώτα της δημοσιότητας από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, η Βραζιλία έχει δαπανήσει κατ’ εκτίμηση 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια για νέα στάδια, συγκοινωνίες και αεροδρόμια. Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την υπερβολή, οι πολιτικοί υποσχέθηκαν ότι η διοργάνωση θα αποφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη και βελτίωση των υποδομών.

Πολλοί Βραζιλιάνοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις δηλώσεις αυτές. Χιλιάδες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και ταραχές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, το κορυφαίο τουρνουά ποδοσφαίρου στην Αμερική.

Οι Βραζιλιάνοι έχουν δίκιο να αμφιβάλλουν για τα οικονομικά οφέλη από τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s Investors Service. Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας υποστηρίζει ότι οι νέες δαπάνες υποδομής που σχετίζονται με την εκδήλωση είναι λίγες για την οικονομία των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις θα είναι εφήμερα.

«Βλέπουμε μικρό αντίκτυπο για την Βραζιλία λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το μέγεθος της οικονομίας της χώρας,» αναφέρει η Moody’s στην έκθεσή της.

Η εκδήλωση έχει και πιθανούς κινδύνους. Οι τοπικές οικονομίες είναι πιθανό να διαταραχθούν, και τα ήδη περίπλοκα αεροπορικά ταξίδια στη χώρα θα μπορούσαν να επηρεαστούν καθώς οι τουρίστες θα ταξιδεύουν μεταξύ των 12 σταδίων που θα διεξαχθούν οι αγώνες.

Μόλις δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει το τουρνουά και η χώρα ταλαιπωρείται από μια σειρά απεργιών καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις μισθών και νέα οφέλη.

«Ενώ το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί μια εν δυνάμει πηγή φήμης, αυτή θα μπορούσε να αμαυρωθεί αν υπήρχε μια επανάληψη των κοινωνικών αναταραχών του περασμένου Ιουνίου κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών ή αν οι απαραίτητες υποδομές δεν είναι έτοιμες,» ανέφερε η Moody’s.

Διαβάστε Περισσότερα στο fortunegreece.com