«Η Ελλάδα Καινοτομεί!». Ξεκινά ο 3ος Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας

    Από: Startup Team

Πηγή Epixeiro.gr

Ο πανελλήνιος Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», που έχει καταστεί θεσμός, γνωρίζοντας την αποδοχή της επιστημονικής, ερευνητικής και οικονομικής κοινότητας της χώρας, συνεχίζεται την περίοδο 2014 – 2015 με την τρίτη διοργάνωσή του.

Ο ΣΕΒ και η Eurobank ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη του τρίτου πανελλήνιου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», συνεχίζοντας την πρωτοποριακή πρωτοβουλία που ανέλαβαν πριν από τέσσερα χρόνια για την ανάδειξη της έρευνας, της καινοτομίας, της γνώσης και των ανθρώπων που τις υπηρετούν στην Ελλάδα.

Έτσι, εξακολουθούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, ουσιαστικών προϋποθέσεων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Με στόχο την ενθάρρυνση της έρευνας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, ο Διαγωνισμός επιβραβεύει καινοτόμες ιδέες, υπηρεσίες και προϊόντα, ανοίγοντας δρόμους για την εμπορική τους αξιοποίηση και στηρίζοντας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, μια άλλη Ελλάδα που σκέπτεται, παράγει και καινοτομεί.

Με εφαλτήριο την εξαιρετική επιτυχία των δύο πρώτων διοργανώσεων, ο Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας συνεχίζει να αναδεικνύει τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την επιχειρηματική δραστηριότητα ως άξονα ενός εθνικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον 1ο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας υποβλήθηκαν 297 υποψήφιες προτάσεις, εκ των οποίων οι 91 στο πεδίο της έρευνας (30%) και οι 206 στο πεδίο της καινοτομίας (70%). Αντίστοιχα, στον 2ο Διαγωνισμό υποβλήθηκαν 242 υποψήφιες προτάσεις (60 στο πεδίο της έρευνας και 182 στο πεδίο της καινοτομίας).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, την Τετάρτη 4 Ιουνίου, για την ανακοίνωση της προκήρυξης του 3ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η χώρα των ευκαιριών για την επιχειρηματικότητα, οι δημιουργικοί της άνθρωποι μπορούν να έχουν λαμπρό μέλλον και οι νέοι της ευκαιρίες. Ο Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας, που μπαίνει δυναμικά στον τρίτο του κύκλο, είναι πλέον ένας θεσμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που καθιέρωσαν ο ΣΕΒ και η Eurobank. Ο Διαγωνισμός έχει σκοπό να αναδείξει και να κινητοποιήσει εκείνες τις δυνάμεις που κρύβει μέσα της η ελληνική κοινωνία και οι οποίες με την κατάλληλη ενθάρρυνση και υποστήριξη μπορούν να κάνουν ορατή και βιώσιμη την Ελλάδα που αναπτύσσεται, παράγει και ευημερεί. Ο ΣΕΒ πιστεύει ότι η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν μπορεί να βασιστεί στο χαμηλό εργασιακό κόστος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στην Ελλάδα έχουμε και σημαντική ερευνητική δραστηριότητα σε πολλαπλά πεδία και σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για την έρευνα, επενδύουν σε αυτήν και αξιοποιούν τα αποτελέσματα που προκύπτουν. Με τη συνεργασία και την ειλικρινή επικοινωνία όλων των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων η έρευνα και η καινοτομία μπορεί να γίνουν η εμπροσθοφυλακή της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και να αποτελέσουν τη στέρεα βάση για μια ανταγωνιστική ανάπτυξη που θα μας επιτρέψει να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία.».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου επισήμανε: «Η στήριξη της έρευνας και των νέων ερευνητών, η στήριξη της δυναμικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η απόφαση να βοηθήσουμε για να χτιστούν γέφυρες ανάμεσα στα εργαστήρια όπου γεννιέται η γνώση και στις επιχειρήσεις όπου αυτή η γνώση γίνεται χρήσιμη για το κοινωνικό σύνολο δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς και το ΣΕΒ. Για τη Eurobank, η στήριξη της καινοτομίας δεν αποτελεί καινοτομία. Είναι πια παράδοση».

Αναφορικά με την αξία της πρωτοβουλίας ο κ. Μεγάλου δήλωσε: «Η σταθερή στήριξη του Διαγωνισμού πιστεύω πως δίνει το σωστό μήνυμα και προς τους συμμετέχοντες, ότι δηλαδή είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό της δημιουργικής Ελλάδας, της δυναμικής επιστημονικής κοινότητας, των τολμηρών νέων επιχειρηματιών, με διαφάνεια και χωρίς ταλαντεύσεις. Θα είμαστε δίπλα τους με αίσθημα ευθύνης γιατί αυτοί αποτελούν την προοπτική της ανάπτυξης, την προοπτική της χώρας και μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα, κρατώντας στην Ελλάδα τα λαμπρά μυαλά της, περιορίζοντας αρχικά και τελικά αποτρέποντας το μεγαλύτερο κίνδυνο της κρίσης, το brain drain. Αισθανόμαστε ικανοποίηση γιατί βλέπουμε κι άλλους να προσχωρούν σε αυτή την αντίληψη και να βαδίζουν στον ίδιο δρόμο. Δεν είναι θέμα πρωτιάς, αλλά εκπλήρωσης του στόχου να δημιουργηθεί ένα ρεύμα στη χώρα πάνω στις αξίες που εκφράζει αυτός ο Διαγωνισμός. Στα χρόνια από το 2010 έως το 2014 προκηρύχθηκαν κι άλλοι διαγωνισμοί με ανάλογη στόχευση και παρεμφερές περιεχόμενο: καλωσορίζουμε κάθε τέτοια πρωτοβουλία και ελπίζουμε να πολλαπλασιαστούν όσο γίνεται. Η μεγαλύτερη ικανοποίησή μας έχει σχέση με τους συμμετέχοντες στους προηγούμενους Διαγωνισμούς. Ήδη αρκετοί έχουν κάνει όλη, ή μεγάλο μέρος, της δύσκολης διαδρομής από το εργαστήριο στην αγορά, από την ιδέα στο τελικό προϊόν».

Οι όροι συμμετοχής και το κείμενο της προκήρυξης έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του Διαγωνισμού, www.kainotomeis.gr Σε όλη τη διάρκεια του Διαγωνισμού το site του «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» θα ενημερώνει για την εξέλιξη, τα χρονοδιαγράμματα και γενικά θα παρέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η υποβολή των προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από τον ως άνω ιστότοπο.

Ο Διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» έχει και παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα με αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook και στο Twitter. Κάντε like στο www.facebook.com/kainotomeisGR και γίνετε followers στο www.twitter.com/kainotomeisGR.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Συμμετοχές
Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν: ερευνητικές ομάδες, μεμονωμένοι ερευνητές – οι εκπρόσωποι των ομάδων και οι μεμονωμένοι ερευνητές πρέπει να έχουν συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα ή πανεπιστήμια στην Ελλάδα-, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παραγωγικά ή/και ερευνητικά στην Ελλάδα, καθώς και ιδρύματα της ημεδαπής που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας.

Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 17:00.

Βραβεία
Τα βραβεία του Διαγωνισμού θα απονεμηθούν για κάθε πεδίο χωριστά και είναι δύο ανά πεδίο. Ειδικότερα:
Πρώτο (Α΄) και Δεύτερο (Β΄) βραβείο για την Εφαρμοσμένη Έρευνα & Πρώτο (Α΄) και Δεύτερο (Β΄) βραβείο για τη Καινοτομία, δηλαδή θα απονεμηθούν συνολικά τέσσερα βραβεία. Τα βραβεία του Διαγωνισμού ανά πεδίο είναι χρηματικά, ύψους 15.000 ευρώ το κάθε Α΄ βραβείο και 8.000 ευρώ το κάθε Β΄ βραβείο, και συνοδεύονται από τιμητική πλακέτα.

Διαβάστε Περισσότερα στο Epixeiro.gr