Αυξήσεις μισθών για 1,7 εκατ. εργαζομένους από 1η Ιουλίου

    Από: Startup Team

Πηγή Epixeiro.gr

«Κέρδη» από τις μειώσεις εισφορών στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ (συνολικά κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες) για περίπου 1,7 εκατ. ασφαλισμένους και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που τους απασχολούν και «απώλειες» από τη μείωση κατά 5,2% των επικουρικών συντάξεων 1.061.362 συνταξιούχων του ΕΤΕΑ, έρχονται από την 1η Ιουλίου.

Τα «κέρδη» και οι «ζημίες» προκύπτουν από την εφαρμογή δύο ψηφισμένων νόμων, εγκυκλίων και των αποφάσεων που «κλείδωσαν» αυτή την εβδομάδα για το ύψος της περικοπής στις επικουρικές συντάξεις.

Κέρδη

Χαμηλότερες εισφορές θα καταβάλουν από την 1η Ιουλίου, έχοντας αντίστοιχη αύξηση εισοδήματος

σε μηναία βάση, οι εργοδότες (μείωση κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες) και οι εργαζόμενοι (- 1 ποσοστιαία μονάδα) με βάση το ν. 4254/14. Οι απώλειες εσόδων, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα φτάσουν τα 974,17 εκατ. ευρώ έως το 2018 (για τον λόγο αυτό έχει προβλεφθεί αύξηση της επιχορήγησης σε ΟΑΕΔ και ΙΚΑ). Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η μείωση των εισφορών θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο μέλλον από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη δημιουργία τουλάχιστον 30.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ όφελος από την κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ θα έχουν και οι εργαζόμενοι (για μέσο μισθό 1.200 ευρώ το κέρδος είναι 12 ευρώ τον μήνα).

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι εισφορές που καταργούνται από την 1η Ιουλίου είναι:

Η εργοδοτική εισφορά 1% και η αντίστοιχη εισφορά 1% των εργαζομένων υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ) υπέρ του ΔΛΟΕΜ. Από την 1/7/2014 καταργείται ο Διανεμητικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών και ειδικά για φέτος προβλέπεται να καταβληθεί, για τελευταία φορά, το 50% του «έξτρα» οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ. Μετά την καθιέρωση του γενικού οικογενειακού επιδόματος, οι περισσότεροι θεωρούν ότι «δεν έχει λόγο ύπαρξης το αντίστοιχο επίδομα του ΟΑΕΔ» που, εκτός των άλλων, συντηρούσε και την (αθέμιτη) πρακτική επιχειρήσεων να μετακυλίουν στον ΟΑΕΔ την υποχρέωση καταβολής του.

Η εργοδοτική εισφορά 1% για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών.

Οι εισφορές που μειώνονται είναι:

Η εισφορά υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) από 0,81% σε 0,46%. Στο εξής η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,24%, η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (ΕΚΛΑ) στο 0,12% ενώ η εργατική εισφορά υπέρ του ΕΚΛΑ θα είναι 0,10%.

Η εργοδοτική εισφορά υπέρ του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας από 0,80% σε 0,25%.

Η συνολική μείωση των εισφορών, αν συνυπολογιστεί η κατάργηση που έγινε στα τέλη του 2012 (-1,1 ποσοστιαία μονάδα από τις εργοδοτικές εισφορές σε ΟΕΚ και Εργ. Εστία) φτάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, οδηγώντας σε «ελάφρυνση» του μέσου κόστους ασφάλισης στο ΙΚΑ στο 11,43% στη διετία. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει, πάντως, την εξέταση της δυνατότητας περαιτέρω μείωσης κατά ακόμη 1 ποσοστιαία μονάδα τον Ιούνιο του 2015.

Διαβάστε Περισσότερα στο Epixeiro.gr