Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα;

    Από: Startup Team

Πηγή businessnews.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη, πανελλαδική έρευνα του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, με στόχο την ανάδειξη των παραγόντων εκείνων που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την επέκταση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα. Μέσα από ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, εξαγωγικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα, με εμπειρία στις εξαγωγές, αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία ως τις 25 Ιουνίου να καταθέσουν εμπειρίες, απόψεις και προτάσεις αναφορικά στα αντικίνητρα διεθνοποίησής τους.

Όπως τόνισε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΚΕΕΜ, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Ιωάννης Χαλικιάς «είναι γνωστό ότι οι εξαγωγές έχουν για τη χώρα μας στρατηγική σημασία και κάτω από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Παρ’ όλα αυτά, τα μέχρι σήμερα δεδομένα διεθνοποίησης των επιχειρήσεων βασίζονται σε αναλύσεις διεθνών Οργανισμών και ελάχιστα είναι γνωστά για τα προβλήματα και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Εξαγωγείς, βάσει των προσωπικών τους εμπειριών, σε μικροοικονομικό επίπεδο.

Για πρώτη φορά, επιχειρείται μία πανελλαδικής εμβέλειας προσέγγιση σε όλους τους εξαγωγικούς κλάδους, προκειμένου να καταγραφούν εμπόδια, αντικίνητρα και προκλήσεις, που αφορούν όλα τα στάδια της εξαγωγικής διαδικασίας, από το εσωτερικό περιβάλλον και τις υποδομές των επιχειρήσεων, ως την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τις διαδικασίες πιστοποίησης προϊόντων, την αλυσίδα μεταφοράς και τις τελωνειακές διαδικασίες».

Ο κύριος Χαλικιάς απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής όλων των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας σημειώνοντας «προϋπόθεση για την επιτυχία της έρευνας είναι η όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή των Ελλήνων Εξαγωγέων. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου απαιτεί μόνο λίγα λεπτά, αλλά με τον τρόπο αυτό οι συμμετέχοντες συμβάλλουν σε μια σημαντική ερευνητική προσπάθεια η οποία θα βοηθήσει στη διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές και στην διαμόρφωση πρότασης συγκεκριμένων μέτρων ανά κλάδο για την διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων».

Διαβάστε Περισσότερα στο businessnews.gr