Πώς θα αναπτύξετε την επιχείρησή σας μπαίνοντας σε έναν διαφορετικό ρόλο

    Από: Startup Team

Πηγή epidotisimag.gr

Ένα λάθος που κάνουν πολλοί manager ή ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι να παίζουν πολύ καλά το ρόλο του διαχειριστή-διεκπεραιωτή, όχι όμως το ρόλο του ηγέτη.

Ο ρόλος του διαχειριστή και γιατί να δείτε πέρα από αυτόν

Ως διαχειριστές διεκπεραιώνουν τις καθημερινές εργασίες της επιχείρησής τους (ή της επιχείρησης που εργάζονται), διαβάζουν και απαντούν σε email, κάνουν meeting με τους συνεργάτες, εξυπηρετούν πελάτες, μιλούν με τους προμηθευτές για παραγγελίες, επιλύουν εσωτερικά προβλήματα, παίρνουν συνεντεύξεις από υποψήφιους εργαζόμενους, μπορεί ακόμα να πληρώνουν και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, αν πρόκειται για πολύ μικρή επιχείρηση.

Πολλοί, λοιπόν, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αφιερώνουν το 80% ή και 100% του χρόνου τους στο να διεκπεραιώνουν τις εργασίες στην υπάρχουσα κατάσταση. Διαχειρίζονται τα προβλήματα και τις δουλειές του παρόντος. Ουσιαστικά, απολαμβάνουν τους καρπούς της δουλειάς που έχει ήδη γίνει, εξυπηρετώντας την υφιστάμενη πελατεία.

Το λάθος κρύβεται στο ότι όλα τα παραπάνω δεν εξυπηρετούν τον αναπτυξιακό σκοπό που πρέπει να έχει κάθε επιχείρηση. Δεν συμβάλλουν στο «να γίνει» κάτι διαφορετικό, να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο και να μπει η επιχείρηση σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο ρόλος του ηγέτη-επιχειρηματία και του ηγέτη-manager

Η δουλειά του ηγέτη-επιχειρηματία ή -manager είναι σε μικρό βαθμό να διεκπεραιώνει καθημερινές εργασίες ενώ παράλληλα και κατά κύριο λόγο:

  1. να δημιουργεί και να εμπνέει το όραμα της επιχείρησης στους συνεργάτες ή στο προσωπικό,
  2. να «ανοίγει δρόμο» εφαρμόζοντας αυτά που ζητάει, ως πρότυπο επαγγελματία προς μίμηση,
  3. να δημιουργεί την επιτυχία της επιχείρησης, κάνοντας ό,τι χρειάζεται για να κλείσει νέες συμφωνίες, να φέρει νέους πελάτες, και, γενικότερα, να αναπτύξει τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.

Πρώτον, αν η λέξη «όραμα» σας ακούγεται ως κάτι περίεργο ή δευτερεύον για κάποιον μικρό επιχειρηματία που «παλεύει» καθημερινά να εισπράξει από τους πελάτες του ή για κάποιον manager που του έχουν μειώσει το μισθό, τότε σκεφτείτε: Τι είναι αυτό που σας κρατάει στη δουλειά, που σας δίνει κίνητρο, δύναμη και όρεξη να ασχοληθείτε;

Κάπου μέσα σας υπάρχει το όραμα για το πού θέλετε να φτάσετε – αυτό είναι άλλωστε ανάγκη του κάθε ανθρώπου. Αν απαντήσετε: «είναι τα λεφτά, απλά δουλεύω για να ζήσω», τότε μπαίνετε πάλι στο ρόλο του διεκπεραιωτή, άρα θέτετε στον εαυτό σας όρια για το πόσο μπορείτε να «μεγαλώσετε».

Επομένως, καλλιεργήστε το όραμά σας και εμφυσήστε το στους ανθρώπους που συνεργάζεστε, γιατί αυτό το όραμα είναι που θα τους κάνει πιο παραγωγικούς, με ηθικό ακμαίο μπροστά σε δυσκολίες και να δουλέψουν μαζί σας σαν να ήταν δική τους η επιχείρηση.

Δεύτερον, ως ηγέτης θα κάνετε πρώτος αυτό που ζητάτε από τους άλλους, π.χ. να είστε συνεπείς σε όσα υπόσχεστε, να τηρείτε τις προθεσμίες, να έχετε πελατοκεντρική προσέγγιση, να παρακινείτε και να ενδυναμώνετε τους ανθρώπους που δουλεύουν μαζί σας.

Τρίτον, το πιο σημαντικό έργο του ηγέτη-επιχειρηματία ή -manager είναι να δημιουργεί την επιτυχία της επιχείρησης. Να σχεδιάζει, να αναζητά, να εφευρίσκει τρόπους και μέσα που να οδηγούν σε επιχειρηματική επιτυχία.

Διαβάστε Περισσότερα στο epidotisimag.gr