Η νέα γενιά στρέφεται στα πετρέλαια

    Από: Startup Team

Επί δεκαετίες η βιομηχανία του πετρελαίου δεν μπορούσε να προσελκύσει νέους «παίκτες». Ή για να το θέσουμε καλύτερα ο συγκεκριμένος κλάδος ήταν «αδιάφορος» για τους νέους. Όμως, τώρα κάτι άλλαξε στη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Με την επανάσταση στις τεχνολογίες διύλισης να εκτινάσσει στα ύψη την παραγωγή πετρελαίου και αερίου, ένας κλάδος που χαρακτηριζόταν από το κατεξοχήν γηρασμένο εργατικό δυναμικό του καλωσορίζει τώρα μια νέα γενιά μηχανικών, επενδυτών, επιχειρηματιών και ανθρώπων που φιλοδοξούν να γίνουν οι νέοι μεγιστάνες του πετρελαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Mark Hiduke, ο οποίος μόλις άντλησε χρηματοδότηση 100 εκατ. δολαρίων για να ενισχύσει την εταιρία του, που μετρά μόλις τρεις εβδομάδες ζωής. Και κόντρα στην τάση της εποχής, αυτός ο 27χρονος δεν είναι ένας από τους επιχειρηματίες της τεχνολογίας της Silicon Valley. Είναι ένας πετρελαιάς του Τέξας.

Η εταιρία του Hiduke, PetroCore, εξασφάλισε τη δέσμευση τοπικής εταιρείας private equity για χρηματοδότηση 100 εκατ. δολαρίων το Μάιο. Ο ίδιος και οι τρεις συνεταίροι του σκοπεύουν να αγοράσουν ανεκμετάλλευτη γη και να κάνουν σχιστολιθικές γεωτρήσεις.
«Δεν έχω δει ποτέ κλάδο που να πετυχαίνει όσα έκανε η βιομηχανία του πετρελαίου και του αερίου κατά τα τελευταία 10 χρόνια», λέει στο Bloomberg ο T. Boone Pickens, ο διάσημος 85χρονος πετρελαιάς. “Πριν από δέκα χρόνια, δεν θα έλεγα σε κάποιον ότι διάλεξε τη σωστή καριέρα”.

«Αυτοί οι τύποι θα είναι τα πρότυπα του αυτοδημιούργητου μεγιστάνα του πετρελαίου και του αερίου», δηλώνει ο Nathen McEown, ένας 33χρονος λογιστής της Whitley Penn LLP στο Ντάλας, που διοργανώνει δείπνα networking. «Ή μπορεί να γίνουν το πρότυπο της τεράστιας ρευστότητας που κυνηγά παρόμοια deals».

Πώς δουλεύουν

Η νέα γενιά λειτουργεί διαφορετικά σε σχέση με τους παλιούς «παίκτες». Δεν αγοράζει απλά μια γη, αλλά ξεκινούν κατευθείαν τις γεωτρήσεις. Δημιουργούν εταιρίες και εμπορεύονται τα πάντα. Συνήθως ανταγωνίζονται τους βετεράνους της βιομηχανίας, αλλά συχνά βλέπουμε ότι συνεργάζονται. Στους νέους «παίκτες» αρέσει να επιδεικνύουν την επιτυχία τους σε ιδιωτικές λέσχες για πετρελαιάδες.  Κάπως έτσι, το Ντάλας έφτασε να θυμίζει κάτι από… Silicon Valley. Στις λέσχες της πόλης, όπως το Dallas Petroleum Club και το Park City Club, κανείς μπορεί πια να δει νέους επαγγελματίες να πίνουν μπέρμπον και να τρώνε μπριζόλες των 49 δολαρίων, πλάι στα παλιά μέλη, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν γκρίζα μαλλιά και περπατούν με μπαστούνια.