Το crowdfunding μοχλός ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων

    Από: Startup Team

Μία νέα δυνατότητα δημιουργείται για τις μικρές αλλά ταχείας ανάπτυξης επιχειρήσεις, με την έκδοση ομολόγων μέσω crowdfunding. Η χρηματοδότηση πλήθους όπως ονομάζεται,  ανταγωνίζεται την αγορά ομολόγων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δύο αλυσίδες εστιατορίων στη Βρετανία, όπου εξέδωσαν την τελευταία εβδομάδα τίτλους σταθερού εισοδήματος μέσω του Crowdcube, της πλατφόρμας crowdfunding με 75.000 εγγεγραμμένους χρήστες.

Το ένα εκ των δυο εστιατορίων, το Chilango, μια αλυσίδα μεξικάνικων εστιατορίων, επιδιώκει την άντληση 3 εκατ. στερλινών με έκδοση ομολόγου «λιανικής» μέσω crowdfunding. Πρόκειται για ένα πενταετές ομόλογο με απόδοση 8%, που δίνει μάλιστα ένα δωρεάν burrito την εβδομάδα σε όσους επενδύσουν περισσότερες από 10.000 στερλίνες.

Τα αποκαλούμενα και μίνι ομόλογα είναι ένα είδος λιανικού τίτλου που χρησιμοποιείται από μικρότερες, αλλά ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες και αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια.

Η αγορά των crowdfunding βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης και είναι ευάλωτη σε αναταράξεις. Η Crowdcube δεν χρεώνει αμοιβές, αλλά το 5% των συνολικών εσόδων που αντλήθηκαν, εάν επιτευχθεί ο συνολικός στόχος χρηματοδότησης μίας επένδυσης.

Τα ομόλογα αυτά έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών που κυνηγούν υψηλές αποδόσεις, αλλά και την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών. Με την έκδοση ομολόγων, οι εταιρείες που ασχολούνται με το crowdfunding προσδοκούν τη διαφοροποίηση των προσφερόμενων επενδύσεων και την προσέλκυση επιχειρήσεων που έχουν την ταμειακή ρευστότητα να εξυπηρετήσουν τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Η Crowdcube εκτιμά ότι η κάθε έκδοση τέτοιων ομολόγων θα είναι τουλάχιστον 1 εκατ. στερλίνες. Δηλώνει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με επιχειρήσεις -εκ των οποίων και ονόματα στον χώρο των οικιακών καταναλωτικών προϊόντων- για μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων, που θα μπορούσαν να αγγίξουν και τα 15 εκατ. στερλίνες.

Share