Τεχνολογικό cluster για cloud computing επιθυμεί η Θεσσαλονίκη

    Από: Startup Team

Πηγή fortunegreece.com

Η διοίκηση του Συνδέσμου Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) ανακοίνωσε σήμερα μια νέα πρωτοβουλία για την προώθηση της ίδρυσης ενός τεχνολογικού cluster στον κλάδο του cloud computing, που θα έχει ως έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Την ανακοίνωση έκανε στα πλαίσια του «Τechnology Forum» που πραγματοποιείται σήμερα στη συμπρωτεύουσα, ο πρόεδρος του φορέα, Θεόφιλος Μυλωνάς, ο οποίος δήλωσε πως η πρωτοβουλία επιδιώκει χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020).

Στο προτεινόμενο τεχνολογικό cluster («συστάδα»), που θα έχει ισχυρά συνεργατική δομή, θα επιδιωχθεί να συμμετάσχουν -σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά- επιχειρήσεις πληροφορικής, μεγάλες εταιρείες («εμβέλειας» Microsoft ή Google) σε ρόλο συμβούλων, καθώς και πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα από το τεχνολογικό και ερευνητικό οικοσύστημα τής Θεσσαλονίκης.

«Οι μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας θεωρούνται μικρές στην Ευρώπη και στις ιδιαίτερες εποχές που ζούμε χρειάζεται ενεργητικότητα των επιχειρήσεων, των φορέων Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) και πολλών θεσμικών παραγόντων, προκειμένου να έχουμε γρήγορα μια ουσιαστική κρίσιμη μάζα υπηρεσιών πληροφορικής στο cloud», είπε ο κ.Μυλωνάς.

Η πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί στον γενικό γραμματέα ‘Ερευνας και Τεχνολογίας, Χρήστο Βασιλάκο, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου -μεταξύ άλλων- να παρακολουθήσει τις εργασίες του φόρουμ και να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Εντός του προτεινόμενου cluster θα γίνεται μεταφορά τεχνογνωσίας και ανάπτυξη δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού, ενώ «θα επιτυγχάνεται καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια αναδιοργάνωσης και ανασύστασης επιχειρήσεων σε σχηματισμούς και σύνδεση με φορείς Ε&Α σε μια βιώσιμη μακρόχρονη σχέση, ενώ θα υπάρχει συμβουλευτική υποστήριξη».

Αναφερόμενος στο φόρουμ καθεαυτό, είπε ότι στόχος του ΣΕΠΒΕ είναι η θεσμοθέτησή του, ώστε να φέρνει κοντά επιχειρηματίες και ερευνητές, ενημερώνοντας τους πρώτους για τα έργα που «τρέχουν» οι δεύτεροι, με τελικό στόχο την εξέλιξη της έρευνας σε καινοτόμο εμπορικό προϊόν.

Διαβάστε Περισσότερα στο fortunegreece.com