Σε ποιες περιοχές συμφέρει να μετακομίσετε την επιχείρησή σας!

    Από: Startup Team

Πηγή: Χρυσή Ευκαιρία

Οι επιχειρήσεις μετακομίζουν και… κερδίζουν

Σε χρονιά των ενοικιαστών θα εξελιχθεί το 2013 σύμφωνα με τους ειδικούς της κτηματαγοράς, καθώς ειδικά στον τομέα της επαγγελματικής στέγης οι ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Oι δυνατότητες μιας επιχείρησης να μισθώσει το κατάλληλο ακίνητο και μάλιστα σε συμφέρουσα τιμή αυξάνονται σημαντικά, γιʼ αυτό η τάση μετεγκατάστασης ενισχύεται. Ήδη πολλές εταιρείες του εμπορικού κλάδου μετακομίζουν σε καλύτερα σημεία, εξασφαλίζοντας υψηλότερη προβολή, καθώς το ύψος των ενοικίων δεν είναι πλέον απαγορευτικό.
Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις μεγάλων μεσιτικών γραφείων και εταιρειών συμβούλων ακινήτων, σωρευτικά, από τα ανώτατα επίπεδα του 2007, οι τιμές στα ενοίκια γραφείων έχουν μειωθεί κατά 32,4%, των καταστημάτων κατά 53,1% και των αποθηκών – βιομηχανικών χώρων κατά 34,6%.

Σε ότι αφορά τα γραφεία υπάρχουν πλέον μεγάλες ευκαιρίες ενοικίασης σε όλες τις επιχειρηματικές “πιάτσες” της Αθήνας. Για παράδειγμα στη Λ. Κηφισίας μπορεί να μισθώσει κανείς γραφείο από 12 έως 17€ ανά τ.μ., στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας έως 22 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στη Λ. Μεσογείων, τη Λ. Συγγρού, τη Λ. Βουλιαγμένης από 5 έως 12€ ανά τ.μ.

Την ίδια ώρα τα ενοίκια των καταστημάτων έχουν υποχωρήσει ακόμη και στο Κολωνάκι (Τσακάλωφ, Μηλιώνη, Π. Ιωακείμ). Έτσι ενώ μέχρι πριν από τρία χρόνια δίνονταν ενοίκια που ξεπερνούσαν τα 200 ευρώ ανά τ.μ., καθώς και αρκετά υψηλά ποσά “κάτω από το τραπέζι” για αέρα, σήμερα τα μισθώματα βρίσκονται στα επίπεδα των 70 έως 110 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα και ο “αέρας” έχει… κοπάσει. Όσο για τις άλλες περιοχές της Αθήνας, πουθενά δεν ξεπερνούν τα 150 ευρώ ανά τ.μ.

Να σημειωθεί ότι στα εμπορικά καταστήματα και στα γραφεία, τα παλιά συμβόλαια περιλάμβαναν ένα ελάχιστο επίπεδο ενοικίου, προσαυξανόμενο με τον ετήσιο πληθωρισμό. Αντίθετα, στα νέα συμβόλαια η ρήτρα του πληθωρισμού έχει εκλείψει (μικρό το κακό για τους ιδιοκτήτες, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα κατά την επόμενη τριετία).

Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχει ένα ασήμαντο ελάχιστο ενοίκιο, σε συνδυασμό με ποσοστό επιβάρυνσης του ενοικιαστή ανάλογα με το ύψος των πωλήσεων που θα επιτύχει (το ενοίκιο μεταβάλλεται από σταθερό σε μεταβλητό κόστος).