Με πυρήνα την καινοτομία η επιστροφή στην ανάπτυξη

    Από: Startup Team

Για τα οφέλη που προσφέρει στον τομέα της ανάπτυξης της οικονομίας ο διαγωνισμός «SFEE Innovation Project» καθώς και για τις νέες δράσεις που ετοιμάζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σχετικά με την τόνωση της επιχειρηματικότητας αναφέρεται σε συνέντευξή της στο sofokleousin.gr η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κ. Ναταλία Τουμπανάκη.

Πόσο ευχαριστημένοι είστε στο ΣΦΕΕ από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού SFEE Innovation Project;

Η συμμετοχή στον πρώτο διαγωνισμό ήταν εντυπωσιακή. Με 143 πολύ αξιόλογες προτάσεις, ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία και βέβαια συνειδητοποιήσαμε αυτό που ήδη γνωρίζαμε από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα: αντικειμενικά στην Ελλάδα τα μυαλά και οι επιστήμονες που υπάρχουν είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.

Προοδεύουν σε ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού και συνδέουν ήδη το όνομά τους με μεγάλες επιτυχίες της έρευνας και της επιστήμης. Τι πιο λογικό να τους δοθεί η ευκαιρία και στο «σπίτι» τους; Ένα σπίτι που χρειάζεται τέτοιες πρωτοβουλίες για να γίνει και πάλι φιλόξενο και να θεμελιώσει την νέα δομή της αναπτυξιακής του στρατηγικής.

Επί της ουσίας με το διαγωνισμό δεν πράξαμε κάτι παραπέρα από το αυτονόητο: Να δώσουμε την ευκαιρία σε αποδεδειγμένους φορείς ευρηματικότητας, επιστημονικής εξυπνάδας και παραγωγικής καινοτομίας να δραστηριοποιηθούν.  Και όλο αυτό να το κρατήσουμε εδώ και να το μετουσιώσουμε σε ΑΕΠ.

Ποιος ήταν ο στόχος του διαγωνισμού;

Σε μια περίοδο κρίσης για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, ο κλάδος της Υγείας αποτελεί όχι μόνο ένα κρίσιμο στοιχείο κοινωνικής συνοχής, αλλά και ένα πεδίο ευκαιριών για την υλοποίηση του «νέου αναπτυξιακού μοντέλου», που βασίζεται στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, την έμφαση σε κλάδους με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, την υψηλή προστιθέμενη αξία, την αξιοποίηση εγχώριων ερευνητικών προσπαθειών και επιστημονικού κεφαλαίου.

Στόχος μας λοιπόν ήταν να αναδείξουμε τις καινοτόμες ιδέες στο χώρο της υγείας και να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Κάθε καινοτόμος ιδέα, που μπορεί να μας βοηθήσει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων απασχόλησης, επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης θα τονώσει επίσης την κουλτούρα καινοτομίας στη χώρα μας.

Η στόχευσή μας βεβαίως αφορά και στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσα σε ερευνητές, νέους επιχειρηματίες, φορείς καινοτομίας, θεσμικούς φορείς, μεγάλες επιχειρήσεις και μέλη της επενδυτικής κοινότητας καθώς και στη στήριξη επιλεγμένων σχημάτων και ιδεών μέσω επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης.

Επιπλέον, πρωτοβουλίες όπως  το ΣΦΕΕ Innovation Project, αλλά και η παρουσίαση της ερευνητικής δουλειάς των υποψηφίων σε speed dating με επενδυτές και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέλη του ΣΦΕΕ, προάγουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και της ερευνητικής κοινότητας. Αποτελούν πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης και υποστήριξης της νέας επιχειρηματικότητας και έχουν πολλαπλασιαστική αξία που υπερβαίνει την προώθηση νέων καινοτόμων ιδεών στο χώρο της υγείας. Η καινοτομία στον δικό μας κλάδο μπορεί να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα για μια στροφή επενδύσεων στην καινοτομία, σε όλους τους κλάδους.

Ποια είναι τα οφέλη όσων πήραν μέρος στο διαγωνισμό;

Πέρα από το χρηματικό έπαθλο, η δυνατότητες δικτύωσης με υψηλόβαθμα στελέχη φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό για Mentoring, διερεύνηση συνεργασιών και δικτύωση με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες καθώς και η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων, πρόσβασης σε κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας & ανάπτυξης, δικτύωσης για μεταφορά τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της στενής συνεργασίας με τις εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ, καθώς και μέσω του οικοσυστήματος «εργαλείων» του οργανισμού ID-GC για την στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, από τα τέλη του 2013 μέχρι σήμερα διοργανώσαμε κάποια ταξίδια με συμμετοχή των ομάδων (Respi – Tomotech) σε επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες  όπου πραγματοποιηθήκαν συναντήσεις με Διευθυντές Διευθύνσεων για θέματα χρηματοδοτήσεων έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Neelie Kroes καθώς και τον επικεφαλής του γραφείου Ο.Ε.Υ. για τις ευκαιρίες της βελγικής αγοράς και το ρυθμιστικό πλαίσιο για Startups.
Μεγάλη ήταν και η δυνατότητα δικτύωσης που δόθηκε στους φιναλίστ αλλά και τους νικητές μέσω της προβολής τους τόσο σε τηλεόραση, ραδιόφωνο όσο και σε διάφορες εφημερίδες και site, όπου προέβαλαν τη δουλειά τους.

Συμμετοχή σε ανοιχτές και κλειστές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τον ΣΦΕΕ και τους ID-GC, όπως για παράδειγμα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας και του eHealth Forum που διοργανώθηκε στην Αθήνα αρχές Μαΐου, όπου αρκετές ομάδες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να δικτυωθούν με κορυφαίους ευρωπαϊκούς φορείς, στελέχη Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελέχη εταιριών αλλά και επιχειρηματίες και επενδυτές στο ειδικά διαμορφωμένο Speed Networking Booth του Innovation Project. Μάλιστα  στο πλαίσιο αυτό η πρώτη νικήτρια, Φαίη Χριστοδούλου (ομάδα miroculus) είχε την ευκαιρία να συναντηθεί σε ένα πολύ κλειστό τραπέζι με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και να συζητήσει θέματα που αφορούν τη νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στο χώρο της υγείας.

Εκτός των τριών νικητών τις υπόλοιπες επιχειρηματικές προτάσεις πώς τις είδε η επιχειρηματική κοινότητα;

Ειδικά στο πλαίσιο της τελευταίας μας εκδήλωσης, αρχές Ιουνίου 2014, όπου 21 startups που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό ΣΦΕΕ Innovation Project, αλλά και startups από τον ευρύτερο χώρο της υγείας, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν one-to-one συναντήσεις με 10 επενδυτές και Venture Capital Funds και εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις ιδέες τους με στόχο μελλοντικές συνεργασίες, το feedback που πήραμε ήταν πολύ θετικό.
Είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες επενδυτές αλλά και φαρμακευτικές εταιρίες μέλη μας θα πραγματοποιήσουν κατ ’ιδίαν συναντήσεις προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικότερα για τα επιχειρηματικά σχέδια αρκετών από τα  startup που παρουσίασαν.

Ποιοι είναι οι τομείς που επικεντρώνεται ο διαγωνισμός;

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όσους έχουν καινοτόμες ιδέες στο χώρο της υγείας, χωρίς να υπάρχουν αποκλείσεις. Ενδεικτικά και μόνο μπορώ να αναφέρω κάποιους τομείς , όπως: προγνωστικά και διαγνωστικά εργαλεία, θεραπείες, αναγεννητική Ιατρική (Regenerative medicine), αξιολόγηση και αξιοποίηση νέων θεραπευτικών ουσιών, τεχνολογίες, μεθοδολογίες και δείκτες, συστήματα χορήγησης φαρμάκου, βιοτεχνολογία, βιο-ηλεκτρονικά συστήματα, υπολογιστική απεικόνιση και ρομποτικές διατάξεις, χαρακτηρισμός μοριακών μηχανισμών παθογένεσης και ανάδειξη νέων θεραπευτικών στόχων, βιο-πληροφορική, τηλε-ιατρική, τεχνητά όργανα, νανο-ιατρική κ.α.

Ποια είναι η διαδικασία αξιολόγησης;

Η διαδικασία αξιολόγησης χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αρχές Σεπτεμβρίου, η Κριτική Επιτροπή βασιζόμενη σε συγκεκριμένα κριτήρια θα αξιολογήσει τους υποψηφίους. Οι επικρατέστερες υποψηφιότητες, θα προκύψουν από το σύνολο των βαθμών που θα συγκεντρώσουν.

Συγκεκριμένα οι 20 υποψηφιότητες που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία, θα προκριθούν στη Β’ φάση της γραπτής αξιολόγησης, όπου και θα κληθούν να καταθέσουν αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο. Οι 10 υποψηφιότητες που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία θα προκριθούν στη Γ’ φάση της προφορικής και τελικής αξιολόγησης, όπου θα κληθούν να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο προφορικά ενώπιον κοινού και της Κριτικής Επιτροπής στον τελικό του διαγωνισμού σε ειδική, ανοικτή για το κοινό, εκδήλωση για την ανάδειξη των νικητών και την βράβευση τους στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας.

Στη διαδικασία αυτή σημαντικό ρόλο θα παίξει και η χρήση της καινοτόμας πλατφόρμας younoodle που αποτελεί ένα παγκόσμιο δίκτυο  για τη δημιουργία, τη διαχείριση και την αξιολόγηση διαγωνισμών νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας σε όλο τον κόσμο. Έχοντας συνεργαστεί με περισσότερους από 400 διεθνείς διαγωνισμούς σε πάνω από 100 χώρες, το YouNoodle έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο με 50.000 startups και έχει γίνει ένα  παγκόσμιο εργαλείο το οποίο προσφέρει πρόσβαση σε λαμπρά ταλέντα σε όλο τον κόσμο.

Το Stanford BASES, το Start-up Chile, το Amazon Startup Challenge και η NASA, πραγματοποιούν τουλάχιστον ένα ή περισσότερους διαγωνισμούς καινοτομίας επιστρατεύοντας την πλατφόρμα YouNoodle για την υλοποίηση τους.   
Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζονται υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για το έργο της οργανωτικής και κριτικής επιτροπής με αποτέλεσμα την άρτια και ολοκληρωμένη αξιολόγηση των υποβληθεισών προτάσεων.

Εκτός του διαγωνισμού ο ΣΦΕΕ σχεδιάζει και άλλες κινήσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας;

Ελπίζω, ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελέσει καταλύτη, τουλάχιστον για τον κλάδο μας, ώστε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις καινοτόμες ευκαιρίες και να καταστήσουμε την καινοτομία βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας.
Άλλωστε, το ενδιαφέρον του ΣΦΕΕ για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας επικεντρώνεται στην υποστήριξη της καινοτομίας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό, αλλά υστερεί δομών που θα μπορούσε να τους επιτρέψει να δημιουργήσουν αξία στο πλαίσιο μιας δυναμικής οικονομίας.

Ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει θεσμικά και με τρόπο σθεναρό την προώθηση πρωτοβουλιών που προάγουν την καινοτομία. Βρισκόμαστε σε διαρκή διαβούλευση με την Πολιτεία για την υποστήριξη πολιτικών που στηρίζουν τη δημόσια υγεία και τους Έλληνες επιστήμονες. Ήδη μέσω της μελέτης που διενεργήθηκε από το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ αναφορικά με τη στρατηγική ανάπτυξης για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας έχει σχεδιαστεί ένα σχέδιο δράσεων πάνω σε δύο βασικούς πυλώνες: α) την Έρευνα, την Καινοτομία και την Ανάπτυξη β) την Παραγωγή και τις Εξαγωγές, το οποίο στοχεύει στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση  νέων επενδύσεων στον τομέα της υγείας.

Αλλά πέρα από τη θεσμική παρουσία του ΣΦΕΕ θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιες στοχευμένες δράσεις που προτίθεται να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος το επόμενο διάστημα και αφορούν στη στρατηγική συνεργασία με ερευνητικούς φορείς (πχ Δημόκριτος) και κοινωνικούς εταίρους (πχ ΣΕΒ), πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα για επιπλέον στήριξη, χρηματοδότηση και ενίσχυση διμερών σχέσεων καθώς και στη διασύνδεση των ερευνητών, ερευνητικών κέντρων και νεοφυών επιχειρήσεων με την φαρμακευτική αγορά  και την επενδυτική κοινότητα.

Έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων (Road show) από τη Θεσσαλική πρωτεύουσα και μέσα στο Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί και στις υπόλοιπες πόλεις – Κρήτη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και τέλος Αθήνα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών πέρα από την παρουσίαση των ευκαιριών του διαγωνισμού σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο ΣΦΕΕ αναζητά και προάγει λύσεις για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.

Τέλος, σκοπεύουμε στη διεξαγωγή μιας σειράς Workshops (Εκπαιδευτικά Εργαστήρια) ανοιχτών για το κοινό, δίνοντας το έναυσμα για νέες ιδέες και περαιτέρω διάλογο για τη σημασία της καινοτομίας και της στήριξης των νέων ερευνητών και τη σημασία της προσφοράς κινήτρων σε ερευνητικές ιδέες.