Τα προβλήματα της βορειοελλαδικής επιχειρηματικότητας

    Από: Startup Team

Πηγή businessnews.gr

Συνολικά 49.659 επιχειρήσεις διεγράφησαν την τριετία 2011-2013 από τα μητρώα των Επιμελητηρίων Μακεδονίας και Θράκης.

Αυτό προέκυψε σε σύσκεψη στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και στην οποία μετείχαν 19 πρόεδροι Επιμελητηρίων από το βορειοελλαδικό τόξο, όπως και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Η επιχειρηματικότητα έχει φτάσει στο μηδέν» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, τονίζοντας πως «όσες επιχειρήσεις άνοιξαν στο διάστημα της παραπάνω τριετίας (35.356 τον αριθμό), είναι κυρίως καφετέριες και γενικότερα καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό με αποτέλεσμα η ανεργία να έχει εκτιναχθεί στα ύψη».

Σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη, «ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία δεν έχει τη μεγάλη τουριστική κίνηση άλλων περιοχών της χώρας, θα πρέπει να γίνει  μείωση του ΦΠΑ κατά 50%, φορολογικό συντελεστή στο 10% και επιπλέον μείωση 10% στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας και αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ Ιορδάνης Τσώτσος, αναφέρθηκε στις επαφές με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, λέγοντας ότι οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ανταγωνιστικά όταν οι γύρω χώρες έχουν πιο ευνοϊκά φορολογικά συστήματα.

Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, μίλησε για το παρεμπόριο που οργιάζει, για τις μεταφορικές εταιρείες που αλλάζουν τις πινακίδες τους σε ρουμανικές και βουλγαρικές, για την απουσία ελέγχων στην αγορά.

Διαβάστε Περισσότερα στο businessnews.gr