5 τρόποι για να προμηθευτείτε δωρεάν εικόνες

    Από: Startup Team

Το να κλέβεις είναι παράνομο, αλλά μερικές εικόνες είναι νόμιμα ελεύθερες για να τις χρησιμοποιήσεις χωρίς κάποιο κόστος. Σε αυτό το άρθρο προτείνονται πέντε τρόποι να αναζητήσετε φωτογραφίες, που είναι ελεύθερα διαθέσιμες.

1) Google

Επειδή υπάρχουν εικόνες στην αναζήτηση της google δεν σημαίνει πως είναι όλες ελεύθερες προς χρήση. Ωστόσο, η google πρόσφατα πρόσθεσε μια καρτέλα στα εργαλεία αναζήτησης για τα δικαιώματα χρήσης, όπου με αυτό τον τρόπο μπορείτε να φιλτράρετε τις εικόνες και να ανακαλύψετε εάν είναι διαθέσιμες με άδειες creative commons. Επίσης χρήσιμο είναι και το Search Creative Commons. Αυτό το εργαλείο σας εξυπηρετεί να βρείτε φωτογραφίες στο Google ImagesFlickr,Fotopediaκαι Open Clip Art Library με άδειες creative commons.

Να είστε προσεκτικοί διότι υπάρχουν διαφορετικές άδειες creative commons και μπορεί χωρίς να θέλετε να παραβιάσετε πνευματικά δικαιώματα. Για παράδειγμα πολλές άδειες προσδιορίζουν τη μη εμπορική χρήση. Έτσι, διαβάστε τους όρους και τις προϋποθέσεις πολύ προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την εικόνα.


2) Flickr

Οι περισσότερες φωτογρφίες στο Flickr έχουν πνευματικά δικαιώματα, αλλά όχι όλες. Με τη βοήθεια ενός προηγμένου εργαλείου αναζήτησης μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες εκδηλώσεων, τοπίων ή προσωπικοτήτων από χρήστες που είναι πρόθυμοι να σας επιτρέψουν να τις χρησιμοποιήσετε με αντάλλαγμα την αναφορά στο δημιουργό. Όπως όμως αναφέρθηκε και παραπάνω διαβάστε προσεκτικά την άδεια με την οποία διατίθεται.

3) Free stock-photo websites

To Stock.xchnge, που τώρα ανήκει στο Getty Images, είναι μια δημοφιλής ιστοσελίδα με περίπου 400.000 φωτογραφίες από ερασιτέχνες φωτογράφους σε όλο τον κόσμο. Όπως πάνταδεν είναι όλες οιφωτογραφίες Creative Commons, οπότε βεβαιωθείτε ότι το έχετε ελέγξει.

Το Morguefile και το Stockvault είναι άλλα παρόμοια μέσααν και το Stockvault επιτρέπει μόνο τις εικόνες που χρησιμοποιούνται για μη επαγγελματικούς σκοπούς.

Το Free Digital Photos είναι μια καλή πηγή για επιχειρήσεις και για προσωπική και εκπαιδευτική χρήση.Και πάλιδεν είναι όλες οι εικόνες δωρεάν.


4) CD και βιβλία χωρίς πνευματικά δικαιώματα

Υπάρχει πληθώρα εικόνων από βιβλία και cd οι οποίες είναι ελεύθερες δικαιωμάτων. Το βιβλιοπωλείο Dover Books είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τέτοια βιβλία.

Αυτά τα βιβλία περιέχουν οποιασδήποτε μορφής εικόνων από παλίες ιατρικές εικόνες έως Βικτοριανές γκραβούρες. Επίσης είναι μια καλή πηγή για σχέδια και διανύσματα.

5) Ρώτα ανθρώπους

Εξακολουθείτε να αγωνίζεστε για να βρείτε τη σωστή φωτογραφίαΜπορείτε να κάνετε ότι οι αίθουσες ειδήσεων εδώ και χρόνιανα ζητήσετε από το κοινόΤόσο το BBC όσο και η Guardian έχουν τμήματαστην ιστοσελίδα τους που προβάλουν φωτογραφίες από  αναγνώστες τους.

Ρωτήστε τους ακόλουθους σας στο TwitterΡωτήστε τους φίλους σας στο Facebook.

Μία μικρή προειδοποίηση: Χρησιμοποιείστε μια αντίστροφη εικόνα μηχανής αναζήτησης όπως τοTinEye για να βεβαιωθείτε ότι δεν διακινείτε κλοπιμαία.

Πηγή: www.creativecommons.gr